Denník N

Eurofondové ihrisko: Vstup pre Rómov iba v párne dni

Nie to nie je opatrenie z obdobia fašistického Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny. Ani spomienka na situáciu spred niekoľkých storočí. To sa práve teraz aktuálne v roku 2016 deje v demokratickej Slovenskej republike, členskom štáte Európskej únie. V obci Hrčeľ v okrese Trebišov.

V niektorých častiach Spojených štátoch amerických mali ešte v 50. rokoch 20. storočia v autobusoch oddelené miesta pre belochov a černochov. Rosa Parksová sa tejto praxi vzoprela, bol okolo toho veľký konflikt a americký Najvyšší súd nakoniec rozhodol, že politika rasovej segregácie nie je v súlade s Ústavou USA. Z dnešného pohľadu sa väčšine z nás zdá neuveriteľné, že také čosi mohlo v demokratickej krajine v 20. storočí vôbec existovať.

A čosi podobné sa práve teraz deje vo východnej časti Slovenska. Multifunkčné ihrisko v Hrčeli na rozdiel od mnohých iných nie je vybudované z rezervy predsedu vlády Roberta Fica, ale z eurofondov. Samospráva obce sa rozhodla, že vo vzťahu k vlastným občanom, bude uplatňovať politiku segregácie, ktorú Najvyšší súd USA zakázal pred 60 rokmi.

Vstup na ihrisko je upravený nasledovne:

„Vstup na multifunkčné ihrisko pre verejnosť

V dňoch nepárneho čísla dátumu je multifunkčné ihrisko sprístupnené: ostatným občanom
1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31

V dňoch párneho čísla dátumu je multifunkčné ihrisko sprístupnené: rómskym občanom
2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,28,30.“

Informácia je zverejnená napríklad na webovej stránke obce.  Upozornil ma na to aktivista z obce Dvorianky Ján Vítkovič.

Rozdeľovať v takejto situácii ľudí podľa ich národnosti, rasy, či príslušnosti k etnickej skupine je nesprávne a ľudsky neprípustné, nezlučiteľné s princípmi demokratického právneho štátu, odporuje zákonu, ako aj hodnotám Európskej únie, ktorej je Slovenská republika členom.

Preto som sa dnes obrátil na starostu obce Rudolfa Baloga s výzvou, aby túto segregačnú prax zrušil. Zároveň som dal podnet verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, aby situácia preverila. A upozornil som na situáciu upozornil aj Vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka.

Ak sa vám článok páčil, môžete ho podporiť na VYBRALI SME.

***
OKS vyzýva odstrániť segračnú prax v obci Hrčeľ

Teraz najčítanejšie