Denník N

Exotika s deťmi s platom bežného Slováka?

V dnešnej dobe sa na nás z každej strany hrnú cestovateľské fotky, zážitky, články. Pomaly to vyzerá, akoby cestovalo celé Slovensko…ale nie je to žiaľ tak. Veľkou prekážkou v cestovaní, hlavne u mladých rodín sú financie. Keď vidíme ceny cestovných kancelárií, oči sa nám prekrúcajú.

Ak si rodina vie ušetriť na letnú dovolenku v tureckom rezorte, môže cestovať každý rok do akejkoľvek vysnívanej destinácie. Zanzibar, Maledivy, Srí Lanka? Bez problémov a to nám môžete veriť !!!

Cestujeme s deťmi bez cestovky na vlastnú päsť už niekoľko rokov. Ak chcete vedieť, ako to robíme, čítajte ďalej.

Sme rodina z Trenčína s 2 deťmi (Michael 8 r., Matej 6 r.) a pred pár rokmi sme si uvedomili, že stráviť 10 nocí v uzavretom rezorte v Grécku alebo Turecku nie je pre nás to pravé. Začali sme cestovať bez cestovky a takto šetríme stovky a niekedy aj tisíce €.

V skratke ponúkneme návod na to ako to robíme my a ako by ste to mohli urobiť kľudne aj vy… ešte predtým si pre inšpiráciu pozrite naše krátke video zo Zanzibaru:

 

Čo potrebujete k tomu, aby ste mohli precestovať exotiku za málo peňazí?

  • odvahu (často sa stretávame s tým, že ľudia sa s deťmi boja cestovať)
  • lacné letenky (letenky sú väčšinou najväčšou položkou celého budgetu, čím lacnejšie budú, tým lacnejšia bude celá cesta)
  • znalosť angličtiny (bez základov angličtiny sa cestuje ťažšie. Sú však rôzne alternatívne riešenia – “translator” v telefóne, slovník, …avšak keď nejde niečo podľa plánu, môže byť problém.)
  • príprava – pred každou cestou strávime desiatky hodín čítaním cestovateľských návodov od Lonely Planet a študovaním zahraničných cestovateľských blogov. Veľmi cenné informácie čerpáme i na webe Wikitravel.
  • umenie zjednávať – tzv. bargaining skill (často ho využijete hlavne v Afrike a v Ázii)

Odvaha

Odvahu buď máte alebo nie. Ak ju máte, ste vo výhode, ak nie, tak vám ju môžeme dodať. Môžete sa inšpirovať článkami na našom blogu http://cestujsdetmi.sk. Od založenia sa u nás inšpirovali už stovky ľudí a veľa z nich nám potvrdilo, že sme im dodali odvahu skúsiť cestovať aj do exotiky ďaleko mimo Európu.

Lacné letenky

Tu potrebujete flexibilitu. Ak máte v práci dovolenku fixovanú na presný termín (napr. 2 týždne v strede leta) s tým sa veľmi pracovať nedá. Šanca nájsť lacné letenky na presný termín existuje, ale pravdepodobnosť nájsť niečo zaujímavé je nižšia.

Ak ste však flexibiliní, nie je vôbec problém nájsť lacné letenky. My najčastejšie sledujeme portály ako www.fly4free.com, www.flightor.com, … . Takýmto spôsobom sme sa dostali z Viedne do Bangkoku za 269 € (spiatočne), z Budapešti na Filipíny za 216 € (spiatočne), z Prahy na Srí Lanku za 290 € (spiatočne) alebo z Bratislavy na taký Zanzibar sa môžete dostať už za 310 € z Bratislavy s jedným prestupom v Dubaji (opäť cena zahŕňala cestu tam i späť).

Ubytovanie

Nájsť lacné ubytovanie je často oveľa jednoduchšie ako nájsť lacné letenky. Na hľadanie nášho ubytovania používame hlavne portály Tripadvisor, Booking, Agoda. Ak často bookujete, jednotlivé portály vám na viacero hotelov ponúkajú zaujímavé zľavy.

Malá rada: všetky hotely platia týmto portálom provízie, takže ak ich kontaktujete napriamo, dokážete ušetriť kľudne aj 10 % z ceny. Robíme to tak bežne.

Angličtina

Vedieť anglicky je v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. Nie len kvôli cestovaniu. Krátky kurz, ak angličtinu vôbec neovládate, nebude pred vašou cestou na škodu.

Príprava

Vrámci prípravy je veľmi dôležité naštudovať informácie o lokálnych cenách. Ak prídete do zahraničia nepripravení, domáci taxikári a obchodníci vás stiahnu z kože. Ak však viete, čo koľko približne stojí, nemajú šancu oklamať vás. Takto sme dokázali ušetriť stovky € počas našej poslednej cesty po Zanzibare. Domáci taxikári vám na začiatok ponúknu 2-3 násobné ceny. Jednoducho, ste pre nich chodiace peňaženky.

Ak sa obávate, že vám prípravy zaberú kopec času, na našom webe nájdete všetky potrebné informácie z krajín, ktoré sme s deťmi prešli.

A kam cestovať?

Celý svet ponúka úžasné miesta. Nižšie uvedené destinácie sme sami s deťmi precestovali, za cenu bežnej letnej dovolenky. Posúvame informácie z prvej ruky.

 

Kambodža

Túto krajinu v juhovýchodnej Ázii sme s deťmi navštívili v roku 2015. Pláže okolo prístavného mestečka Sihanoukville sú super, ale ostrovy Koh Rong a Koh Rong Samloem sú naozaj nezabudnuteľné a zatiaľ stále málo navštevované. Do chrámového komplexu Angkor Wat sme sa síce s deťmi zatiaľ nedostali (deti boli vo veku 6 a 4 roky) ale tento historický skvost nám v budúcnosti určite neujde.

2 týždne v Kambodži nás vyšli 500 € na osobu (komplet !). Letenky, ubytovanie, strava, transfery, výlety.

Celý článok si prečítate tu: Kambodža s deťmi? Žiaden problém.

na plážach sa určite tlačiť nebudete
ostrov Koh Rong Samloem
ostrov Koh Rong Samloem
ideálne pre malé deti – zátoka Saracen Bay na ostrove Koh Rong Samloem
zátoka Saracen Bay na ostrove Koh Rong Samloem

Filipíny

Táto krajina pozostáva z viac ako 7000 ostrovov, takže o nádherné pláže tu nie je núdza. Navštívili sme ich v r. 2016, keď boli deti vo veku 7 a 5 rokov. Okrem dovolenkového raja na ostrove Boracay, sme navštívili aj Cebu, Panglao a ostrov Bohol. Celkom nás cesta vyšla na osobu 575 €. Základom bola lacná letenka z Dubaja do Manily za 66 € (túto akciu mávajú Cebu Pacific každý rok v období apríl-máj pre termíny aj rok vopred). K tejto letenke sme zakúpili lacnú letenku z Budapešti do Dubaja za 150 €, teda celkovo bola letenka na osobu za 216 €.

Pláže na Filipínach sú naozaj neskutočné, viac o našej ceste do tejto exotickej krajiny sa dočítate v našom článku tu: Filipíny s deťmi bez cestovky

pláže na ostrove Bohol
Anda White Beach na ostrove Bohol
Anda White Beach
Puka Beach na ostrove Boracay

Srí Lanka

Pravdupovediac, nečakal som osobne nič špeciálne od tejto krajiny. O to viac som bol milo prekvapený úžasnými plážami a historickými pamiatkami. Na Srí Lanke sme strávili 2 týždne koncom roka 2016. Prvú polovicu sme strávili na plážach a druhú polovicu vo vnútrozemí. Naše deti si to naozaj užili hlavne na plážach na juhu ostrova (okolo Galle a Tangalle). Z vnútrozemia treba navštíviť Sigiriyiu, národné parky so slonmi a určite historické mesto Kandy. Srí Lanka je malý kúsok zeme, ktorý ponúka nespočetne veľa zážitkov pre akýchkoľvek cestovateľov. Každý si tu nájde svoje.

Vďaka lacnej letenke z Prahy za 290 € spiatočne nás spolu na osobu celá cesta vyšla 672 €.

Viac info sa dozviete tu:

Ak sa vám nechce čítať, pozrite si naše krátke video:

Zanzibar

Z tohto afrického ostrova sme sa vrátili v marci 2017 úplne unesení. Musíme potvrdiť, že práve tam sú jedny z najkrajších pláží na svete. Tu treba priznať, že africký Zanzibar je drahšia destinácia, ako ázijské krajiny, ale rozhodne za to stojí.

Oproti cestovným kanceláriám, ktoré ponúkajú dvojtýždňovú dovolenku na Zanzibare od 1400€ na osobu, nás takéto dovolenkovanie po celom ostrove v úžasných hoteloch vyšlo so všetkým na 775€/os.

Viac informácií o našej ceste nájdete v našich článkoch:

Záver

Popremýšľali ste pri čítaní, koľko vás vyšla posledná letná dovolenka v Európe za pomoci cestovnej agentúry? Nechceli by ste za podobnú cenu precestovať nádherné exotické destinácie?

Pre inšpiráciu z ďalších krajín odporúčame sledovať náš web http://cestujsdetmi.sk a našu facebookovú stránku https://www.facebook.com/cestujsdetmi.sk kde vás radi privítame.

Uložiť

Uložiť

Teraz najčítanejšie