Denník N

Facebook mení spôsob boja proti hoaxom, Twitter zablokoval množstvo náckov

Najväčšie hoaxy 2017 boli ešte populárnejšie, ako tie z minulého roka. (MediaBrífing)

MediaBrífing je týždenný prehľad toho najzaujímavejšieho o digitálnych médiách a žurnalistike. Prihláste sa do newslettra a dostávajte ho každý týždeň e-mailom.

Pred rokom začal Facebook spolupracovať s organizáciami zameranými na fact-checking, aby tak bojoval proti šíreniu lží a dezinformácií. Keď fact-checkeri zistili, že nejaká správa je nepravdivá, ľudia boli na to upozornení takýmto varovaním:

Zdroj: Facebook

Ak ste chceli takúto správu zdieľať, boli ste upozornení, že to nie je práve najrozumnejší krok. Teraz túto funkciu Facebook mení. Namiesto červeného výkričníka bude ľuďom ukazovať odkazy na súvisiace články.

Zdroj: Facebook

Prečo sa to deje? Facebook reaguje na zistenia, že pôvodné označenie falošných správ nefunguje, niekedy má dokonca opačný efekt a ľudia chcú na ne klikať viac. Ukazovanie súvisiacich článkov má podľa výskumov lepší efekt a dáva ľuďom viac informácií.

Výhoda: Dobrý krok to môže byť aj preto, že doteraz Facebook zobrazoval varovanie len v tom prípade, ak aspoň dve nezávislé fact-checkingové organizácie označili správu za úplne falošnú. Mnohé nezmysly sa tak šírili dlhé hodiny a dni, kým sa ich podarilo viacnásobne overiť. Nové odkazy na súvisiace články sa zobrazia aj vtedy, ak text spochybní už jeden fact-checker. A zobrazia sa nielen pri správach, ktoré sú kompletne vymyslené, ale aj pri tých, ktoré sú nepravdivé len čiastočne.

  • Facebook tiež posiela notifikácie ľuďom, ak zdieľali správu, ktorú neskôr fact-checkeri označili za nepravdivú.
  • Stránky, ktoré systematicky šíria dezinformácie, môžu prísť o právo využívať reklamy, ich príspevky sú penalizované a dostanú sa k menšiemu množstvu ľudí.
  • Bohužiaľ, tieto funkcie u nás zatiaľ nefungujú a ak aj zdieľate anglicky napísaný text, ktorý už bol označený za lož, v našom regióne na to zrejme upozornení nebudete.
  • Najpopulárnejšie dezinformácie roka 2017 vygenerovali väčší engagement ako naj dezinformácie 2016, zistil Buzzfeed. Tento rok malo top 50 falošných správ 23,5 milióna zdieľaní, lajkov a komentárov, vlani to bolo 21,5 milióna. Fact-checkingové texty o týchto falošných správach dosiahli engagement len 127-tisíc, teda 5 percent z toho, čo vygenerovali samotné hoaxy.

TWITTER ZRUŠIL NÁCKOV
Minulý týždeň začali platiť na Twitteri nové pravidlá, vďaka čomu boli zablokovaní viacerí náckovia, extrémisti a príslušníci hnutia alt-right. Pravidlá totiž zakazujú hrozby násilím alebo želania fyzických útokov, choroby či smrti.

  • Blokovanie účtov sledoval “minútu po minúte” novinár Will Sommer.
  • Viacerí neonacisti sa už dlhšie sťahujú na sociálnu sieť Gab, ktorá pripomína Twitter a hrdí sa tým, že nijak neobmedzuje slobodu slova.
  • Mimochodom, slovenská organizácia Via Iuris vydala publikáciu o nenávistných prejavoch (pdf). Obsahuje vyše 50 rozsudkov súdu v Štrasburgu, ktoré sú pre Slovensko záväzné. Tieto rozsudky stanovujú, pokiaľ siaha sloboda prejavu a čo je už nenávistný alebo extrémistický prejav.
  • Dátový analytik Jiří Kwolek monitoroval obsah sociálnych sietí v Česku a zistil, že ľudia napíšu 136 vyhrážok zabitím denne. Najčastejším terčom boli bývalý premiér Bohuslav Sobotka a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

PENTA A MARKÍZA
Penta môže získať Markízu, v spojení s čínskou CEFC sú jedinými záujemcami o kúpu CME. Koncern PPF sa z boja stiahol. Hodnota spoločnosti by mohla byť až dve miliardy dolárov, podľa Reuters je dohoda s Time Warner blízko.

KRITIKA NA PLUS 7 DNÍ
Viaceré osobnosti opustili anketu týždenníka Plus 7 dní. Dôvodom sú nedávne zmeny vo vedení časopisu a články nového šéfredaktora Ivana Čeredejeva.

VAŠA FOTKA
Facebook vás upozorní, ak váš priateľ alebo priateľ priateľa nahrá na sociálnu sieť vašu fotku. Nedozviete sa o tom teda len vtedy, keď vás niekto na fotke označí, ale vďaka systému na rozpoznávanie tváre aj v situácii, keď bude fotka bez popisu. Má to pomôcť zlepšiť ochranu súkromia používateľov Facebooku.

USPAŤ OTRAVNÝCH ĽUDÍ
Facebook umožní ľuďom dočasne „stíšiť“ ľudí, stránky či skupiny. Vďaka funkcii “snooze” sa vám 30 dní nebudú zobrazovať príspevky z daného zdroja. Dotyčný sa o tom, že ste ho vo svojom newsfeede uspali, nedozvie.

FM NÓRSKO
Nórsko ako prvá krajina na svete vypína analógové rozhlasové vysielanie. FM vysielanie vyplo už aj v najsevernejších regiónoch. Prechod na digitál je ale aj kritizovaný, keďže ľudia si musia zaobstarať nové prijímače.

PORNO PÚŠTE
Londýnska polícia chce bojovať proti zneužívaniu detí aj využitím umelej inteligencie. Systém však má zatiaľ problém – fotky púšte totiž často mylne označuje ako fotky nahých ľudí.

HACKERI
Ruská hackerská skupina Fancy Bear zaútočila od roku 2014 na najmenej 200 novinárov, zhruba 50 z nich pracovalo pre New York Times. Terčom boli ďalší svetoví reportéri informujúci z Moskvy a novinári z Ukrajiny, Moldavska, Pobaltia a USA.

RT FRANCE
Televízia RT, ktorá šíri aj prokremeľskú propagandu, spustila vo Francúzsku novú stanicu. Počas budúceho roka chce zamestnať 150 ľudí. RT už vysiela v angličtine, španielčine aj arabčine.

RUSKÍ TROLLOVIA
Facebook sprístupnil nástroj, s pomocou ktorého môžu ľudia zistiť, či lajkovali alebo followovali stránky alebo instragramové účty, ktoré byli vytvorené ruskými trollmi. Príspevky týchto stránok mohli zasiahnuť 150 miliónov Američanov, hoci o tom nemusia vôbec vedieť. Vďaka tomuto nástroju (ktorý v našom regióne nefunguje) to môžu zistiť. Facebook tak ľuďom poskytol dáta, aké im zatiaľ Google a Twitter neponúkli. Na druhej strane tento nástroj predstavil v piatok pred Vianocami, čo nie je najlepší čas, ak chcete ľuďom zvestovať potenciálne dôležité informácie.

SNAPCHAT A CNN
Televízia CNN po štyroch mesiacoch ukončila výrobu svojej dennej show The Update vyrábanú špeciálne pre sociálnu sieť Snapchat. Dôvodom sú peniaze.

TOP 2017
Kto ešte nemá dosť výberoviek, nech sa páči: najpopulárnejšie články roka podľa analytického nástroja Chartbeat, najlepšie dlhé texty podľa longoform.org, najlepšie fotky podľa TimeNew York Times, 50 najlepších podcastov podľa Atlanticu a najlepšie infografiky z Washington Post, Guardianu či New York Times.

Titulka týždňa

Titulnú stranu magazínu Time nafotil mladý slovenský fotograf Michal Pudelka. Na fotke sú herečky Storm Reid a Reese Witherspoon, moderátorka Oprah Winfrey a herečka Mindy Kaling.

Ďakujem vám, že ste doscrollovali až sem. MediaBrífing bol zo začiatku len experiment, dnes má už ale stovky odberateľov a množstvo ďalších čitateľov na webe. Aj vďaka vášmu záujmu a konštruktívnej spätnej väzbe je už teraz isté, že o médiách a žurnalistike budeme pravidelne písať aj v roku 2018. Prihláste sa do newslettra a dostávajte MediaBrífing každý týždeň mailom.

Teraz najčítanejšie

Filip Struhárik

Redaktor a editor Denníka N. Pripravuje MediaBrífing - týždenný newsletter o médiách a internete. Pochádza z Martina, vyštudoval žurnalistiku, v rokoch 2009 - 2014 pracoval ako editor online spravodajstva a projektový manažér na SME.sk. V roku 2019 dostal na Novinárskej cene čestné uznanie „za prínos k rozvoju digitálnych médií a online žurnalistiky“ a za to, že sa stal „watchdogom sociálnych médií“. V roku 2020 získal Cenu otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka. Jeho novinársku prácu ocenil dvakrát aj Literárny fond. Je členom hodnotiacej komisie projektu Konšpirátori.sk a spolupracuje s medzinárodnou organizáciou Reportéri bez hraníc. Napísal knihu Co je nového v médiích.