Denník N

Facebook ruší fašistické stránky, Slováci protestujú proti korupcii. Čo bude nasledovať?

Študenti nepoznajú minulosť, Majdan sa nekonal a Mazurek hajloval. Nič z toho nie je prekvapením.

  • UCM pozvala Tibora Rostasa prednášať budúcim novinárom. Výhrady dekanka označila za novodobú inkvizíciu.
  • Vyšiel veľký prieskum stredných škôl. Študenti vedia len veľmi málo o Slovenskom štáte, rokoch ’68 a ’89. Tiež sa im celkom pozdáva diktatúra.
  • Francúzske voľby, o ktorých nikto nevedel, ako dopadnú, nakoniec dopadli tak, ako všetci hovorili, že dopadnú.
screen-shot-2017-04-24-at-09-54-25
Aj my sa tešíme!

Miroslav Beblavý s Jozefom Mihálom ohlásili založenie politickej strany, čo znamenalo jediné.

Každý hneď vedel, že bolo buď načase alebo je už neskoro alebo bolo treba ešte počkať alebo ju vôbec zakladať nemali. A každý hneď vedel aj to, že ak ju už zakladajú, mali ju zakladať inak, inokedy, s iným programom a inými ľuďmi.

Skrátka, keď už, mala to byť úplne iná strana, a to napriek tomu, že ešte veľmi nemala ani ľudí, ani meno a ani program. A to bola tiež chyba, lebo stranu bez ľudí, mena a programu nezaložíte.

No a tak.

prot
Síce sa to nestalo, ale mohlo sa!

Konal sa veľký študentský pochod proti korupcii a mal na mysli najmä korupciu na najvyšších miestach. Robert Fico s Robertom Kaliňákom mu vyjadrili podporu, hoci korupcia na najvyšších miestach podľa nich neexistuje. A Béla Bugár upozorňoval, že ulica nič nevyrieši. A bol to ten Béla Bugár, ktorý sa s korupciou nikdy nestretol.

Anton Hrnko povedal, že žiaden zväzák a súdruh Kramár nebude hovoriť, čo majú ľudia robiť. A Anton Hrnko bol bývalý súdruh a zväzák. A keď sa Roberta Kaliňáka chceli opýtať, či odstúpi, ušiel zadným vchodom. A to bol zase ten Robert Kaliňák, ktorý týždeň predtým povedal, že nebude prezidenta Kisku učiť slušnosti. A prezident Kiska na to nepovedal nič, lebo nebolo treba.

Na pochode sa zúčastnilo päť, desať alebo pätnásť tisíc ľudí. A Hlavné správy písali, že účastníkov bolo tisíc, ale Hlavné správy tiež písali, že sa na pochode chystá slovenský Majdan. Čo bolo zhodou okolností presne to, čo písali aj fašisti. A keď sa Majdan neudial, Hlavné správy nepísali nič.

Ani fašisti nepísali nič, teda okrem toho, že Majdanu zabránili tým, že sa na ňom nezúčastnili. Namiesto toho sa zúčastnili pietnej spomienky na Jozefa Tisa a bolo ich tam tridsať. No a zhodou okolností práve v ten deň súd oslobodil Štefana Harabina a ten sa na proteste mihol. Kráčal rýchlo a pozeral do výkladu, lebo mohol. A niektorí hovorili, že sa zrejme inšpiroval slovami Roberta Fica.

Ten povedal, že najúčinnejšia proti korupcii je odvaha v každodennom živote.

pf

Padajú fašistické stránky, želajte si niečo, hovorilo sa už druhý týždeň. Facebook totiž začal fašistom blokovať ich hlavný komunikačný kanál a oni sa začali presúvať na ruskú sociálnu sieť V Kontakte. Čo bol tiež slušný kanál.

A Katka Koščová bola na besede v Kežmarku, kde po nej fašisti pokrikovali, aby hrala slovenské pesničky, a keď o tom napísala, nezmohli sa na nič iné, len na to, aby jej profil začali masovo nahlasovať. Facebook tiež zablokoval skutočnú stránku ruskej ambasády namiesto ironickej a niekto povedal, že ak ironická stránka vyznieva úplne reálne, chyba nie je vo Facebooku, ale v ruskej politike.

A na tej istej besede sa ozval bývalý kamarát poslanca Mazureka, ktorý mu pripomenul, ako spolu hajlovali a popierali holokaust. Povedal, že on sa poučil, ale Mazurek povedal, že zradil. Hajlovanie nepoprel. No a ten kamarát teraz pracuje s Rómami a Mazurek je poslanec. A keď sa na besede ozval Róm, ktorý študuje na gymnáziu, fašisti ho vysmiali. No a tak.

No a tak sa skončil týždeň, v ktorom sa fašisti presúvali z Facebooku, ale ich voliči sa nepresúvali s nimi. Tak sa skončil týždeň, v ktorom študenti dostali do ulíc tisíce ľudí. A tisíce ľudí čakali, čo bude nasledovať.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, páčiť sa vám môžem tu.

danko

Teraz najčítanejšie