Denník N

Fanúšik histórie druhej svetovej vojny, alebo neonacista?

Všimol som si ho už dávnejšie. Aj to, čo takmer výhradne zverejňuje na sociálnej sieti. Preto mám otázku položenú v nadpise pre seba už vyriešenú. Pokúsim sa za pomoci ukážok toho čo zdieľa, pomôcť nájsť odpoveď aj čitateľom tohoto blogu. Príliš veľký hlavolam to podľa mňa ale nie je.

Náš hrdina má na Facebooku dva  profily. Miloš Panzer PalkoMiloš Palko.

Komu prejavuje sympatie, asi nikoho príliš neprekvapí. A je verný. Prvý obrázok je z roku 2011, druhý z roku 2017.

Pozrime sa napred, čo Miloš Palko číta. Očividne obzvlášť obľubuje knihy z vydavateľstva Guidemedia. Čo myslíte, prečo?

A ako sa zdá, vrelé vzťahy má aj s Lukášom Beerom, autorom predhovoru a komentárov k vydaniu Hitlerových prejavov, aj s vydavateľmi z Guidemedie, Pavlom Kamasom a Lukášom Novákom. O procese s menovanými hovorí takto: „Boj za slobodu slova a slobodu v historickom bádaní pokračuje.

Pod fotografiou s Lukášom Beerom si trochu poklebetil s obdivovateľom Hitlera, Mariánom Magátom, ktorý pohotovo identifikoval vinníkov: „ako sa dalo cakat, zidovska obec a vlastne cele svetove zidovstvo sa boji, ze ludia sa o Hitlerovi a narodnom socializme dozvedia pravdu.

Miloš Palko, podobne ako spomínaní páni, samozrejme neprechováva žiadne sympatie k nacizmu. Má iba svoje ideály. Napríklad o árijských žriedlach nordickej krvi a zdokonaľovaní a šľachtení nordickej rasy. Čo poviete pri pohľade na jeho štylizované fotografie, vidí nejako takto Miloš Palko aj sám seba? Ako najčistejší árijský ideál?

Okrem ideálov má Miloš Palko aj svoje vzory a obľúbených hrdinov.

A samozrejme aj vzor najdôležitejší. Je ním Adolf Hitler a tretia ríša, o ktorej neváha napísať: „V histórii nebolo dokonalejšieho systému.

Palkovi je pochopiteľne jasné, kto môže za vyvolanie najničivejšej vojny v dejinách ľudstva. Hlavným vinníkom podľa Palka nie je Hitler, ale židia.

Holokaust je podla Palka podvod a plynové komory neexistovali.

Čo sa týka prvej Československej republiky a jej konca, Palko to vidí takto. Za jej zrodom stáli slobodomurári, židia a sionisti. A okupáciu Prahy nacistami, s vojakmi wehrmachtu pochodujúcimi okolo sochy sv. Václava, vníma takto: „Václavské námestie 1939. Vždy ked sa prechádzam po vaclaváku si na to nostalgicky spomeniem…

Nezabúda ani na vojnovú Slovenskú republiku a jej predstaviteľov. Zdá sa, že preferuje najmä radikálov, Vojtecha Tuku a Alexandra Macha. Ale spomenie si aj na prezidenta, Jozefa Tisa.

Ani tu Palko nezabúda na hlavných vinníkov a budúce nádeje.

Neobíde ani Slovenské národné povstanie. Pripomenie si ho fotografiami členov Hlinkovej gardy bojujúcich po boku Nemcov proti povstalcom a hrdlorezov zo 14. divízie SS Galizien.

Oslavy 1. mája sú pre Palka v znamení „dňa radosti a sviatku Ríše.“

8. máj, výročie ukončenia 2. svetovej vojny, ktoré neoslavuje, si pripomenie fotografiou, na ktorej si Jozef Tiso podáva ruku s Adolfom Hitlerom.

Jasno má aj v otázke rás či Rómov.

Recept je podľa Palka jasný. „Demografický vývoj hovoří jasně, jedinou cestou záchrany rasové a tím i kulturní identity starého kontinentu je národní socializmus.

Za všetko zlo sveta môžu židia, alebo ako sám píše: „Za vsetkym treba hladat tutu verbež!“ A v komentári tému rozvedie: „Toto je jasny dokaz prefikanosti medzinarodneho zida. medzinarodny zid je ten najvacsi kuzelnik. Dokaze neuveritelne menit podoby, je zakerny a lstivy, niekedy je nemozne ho rozpoznat. Dokaze sa napr. zmenit aj na tvrdeho radikalneho nacionalistu a predstierat ze mu ide len o narod. Pripad Ukrajiny je toho jasnym dokazom.

Pri príležitosti inaugurácie prezidenta Andreja Kisku, zdieľal článok Slovenského hnutia obrody: „Andrej Kiska pozval na recepciu po inaugurácii aj agentov mimovládok napojených na americkú vládu platených Conference on Jewish Material Claims Against Germany, Inc., Sorošovu Nadáciu otvorenej spoločnosti, či Európskym centrom práv Cigánov so sídlom v Budapešti.“ Komentárom opäť prispel aj Marián Magát: „tu pomoze len doktor AK 47

Nevyhýba sa ani aktuálnym témam: „V Maďarsku si nacionalisti uctili pamiatku obráncov z roku 1945, ktorí položili svoje životy za záchranu kontinentu pred židovským bolševizmom. Česť ich pamiatke.“ K stiahnutému videu Matice píše: „…Juden sa už činili a Matica sa pokakala.“ A určite ho potešil „vedecký“ seminár o Jozefovi Tisovi pod patronátom nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. V ten istý deň však zdieľa na stránke Kotlebovcov video „Církev, jež předstírá, že je katolická,“ ktoré by biskupa Judáka asi veľmi nepotešilo.

Ako inak, Slobodný vysielač nemôže chýbať. Najmä ak je v programe Ľubomír Huďo, alebo Marián Mišún.

Na záver jeden Palkov komentár z profilu Mariána Mišúna. Ponúka tu recept na zaobchádzanie s tými, ktorí nezdieľajú názory Miloša Palka a jeho kamarátov: „Po revolúcii ich cakaju pracovné tábory jak aj celú garnitúru.“

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.