Denník N

Fašista Kotleba a 146 dní ticha

Ján Slota sa musí v politickom hrobe obracať, keď to vidí. Fašista Kotleba navrhol, aby si slovenský parlament uctil minútou ticha pamiatku fašistu Tisa. A Slotov nástupca na čele SNS Danko mu nemieni vyhovieť.

Rokovacími dňami schôdzí národnej rady sú spravidla utorok až piatok. Určuje tak zákon o rokovacom poriadku NR SR. Predseda NR SR a SNS Andrej Danko sa rozhodol postupovať inak a zvolal schôdzu NR SR k programovému vyhláseniu vlády na pondelok.

Danko demaskuje Kotlebu

Vybočenie z tradície sa ukázalo ako veľmi užitočné. Asi v tom nebol úmysel, ale Dankovi sa podarilo vylákať fašistickú líšku z nory. Začiatok schôdze totiž stanovil na 18. apríla 2016, čiže výročie popravy prezidenta fašistického Slovenského štátu Jozefa Tisa. A pre fašistov to bolo príliš silné pokušenie na to, aby mu dokázali odolať a ďalej hrať svoju hru na „my sa za fašistov nepovažujeme“. Neovládli sa a vyštartovali s návrhom na minútu ticha za „jedného z najväčších velikánov nášho národa“ fašistu Tisa.

Vyzerá to ako fašista, rozpráva to ako fašista, uctieva to fašistov. Čo to asi bude? Žeby kačka?

Urážka obetí fašizmu

Kotlebov návrh je urážkou pamiatky všetkých obetí fašizmu a nacizmu. Tie si na rozdiel od hlavy štátu, ktorý je spoluzodpovedný za ich smrť, úctu zaslúžia. Keby si parlament chcel uctiť minútou ticha čo i len pamiatku každého z približne 70 tisíc slovenských Židov, ktorých Tisov Slovenský štát poslal na smrť do koncentračných táborov nacistického Nemecka, museli by poslanci mlčky stáť celých 146 rokovacích dní. Politik zodpovedný za ich smrť si nezaslúži ani sekundu ticha v parlamente demokratického štátu.

Dankov bumerang

Dankovi patrí vďaka za to, že – hoc možno i neúmyselne – pomohol zasa raz demaskovať skutočnú povahu fašistickej Kotlebovej strany. Kotlebov Tiso sa mu však ešte môže vrátiť ako bumerang.

Danko na Kotlebov otvorený list odpovedal, že bude dodržiavať rokovací poriadok a nevidí dôvod vyjadrovať sa k PR aktivitám ĽSNS. Rokovací poriadok NR SR však nehovorí nič o tom, za koho poslanci môžu alebo nemôžu držať minútu ticha. Kotleba sa Danka pýta, či si je „ako reprezentant politickej strany, ktorá vždy deklarovala, že je založená na národných a kresťanských hodnotách“ vedomý toho, na aký deň zvolal schôdzu parlamentu.

Pred dvoma desaťročiami totiž na uctenie si Tisovej pamiatky nevyzývali kotlebovci, ale SNS na čele s Dankovým predchodcom Slotom. Slota otvorene vyzýval na Tisovu rehabilitáciu. „Ja skutočne obdivujem nášho prvého prezidenta dr. Jozefa Tisa, pretože si v žiadnom prípade nemyslím, že bol vojnový zločinec. To je nehorázna absurdnosť,“ sú slová Slotu.

Takže dnes sa musí Slota v politickom hrobe obracať, keď vidí, že jeho bojovú zástavu s Tisom drží v rukách Kotleba, s ktorým si nikdy nevedeli prísť na meno, a predseda jeho SNS to označuje za PR aktivitu.

Je zjavné, že Slota by mal v kauze Tiso bližšie ku Kotlebovi než k Dankovi. Ešte by bolo dobre, keby aktuálny predseda NR SR Danko ukázal, že má bližšie k demokratickej a antifašistickej politike než k Slotovmu ľudáctvu, ktoré dlhé roky formovalo politiku SNS. A netýkalo sa len Slotu. Problém s Kotlebovým návrhom totiž nespočíva v tom, že je to „PR aktivita ĽSNS“, ale že je to fašizmus. A demokratický a antifašistický politik by to mal byť schopný priamo a otvorene pomenovať. Aj keď je predsedom SNS.

***

OKS: Tiso si nezaslúži ani sekundu ticha

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).