Denník N

Favoritom prezidentských volieb je Lukašenko. Aké sú ale voľby v Bielorusku?

Dnes, v nedeľu 11. októbra, sa v Bielorusku konajú prezidentské voľby. Jednoznačných favoritom je podľa prieskumov[1] „incumbent“[2] Alexander Lukašenko. Hoci tohoročné voľby sa zdajú byť menej problematické, stále je možné nájsť určité temné stránky v spôsobe, ako sa voľby vykonávajú.

O post bieloruského prezidenta sa uchádzalo celkom osem kandidátov. Centrálna volebná komisia ich však zaregistrovala len štyroch. Na registráciu kandidáta je nutné vyzbierať minimálne 100 tisíc podpisov oprávnených voličov[3]. Tie následne centrálna volebná komisia overí. Lukašenko ich vyzbieral viac ako 1,7 milióna z približne 7 miliónov oprávnených voličov. Zbierať podpisy pre podporu kandidatúry súčasného prezidenta je akousi „povinnosťou“ manažérov veľkých štátnych podnikov, riaditeľov škôl a rôznych štátnych inštitúcií.

Vo voľbách súťaží prvýkrát aj žena

Taciana Korotkevič je prvá žena v histórii Bieloruska, ktorá sa o post prezidenta uchádza. Karatkevič je jedinou opozičnou kandidátkou, viac menej aj vďaka Centrálnej volebnej komisii, ktorá nezaregistrovala silného kandidáta Viktora Tereščenka. Známy ekonóm odovzdal viac ako 130 tisíc podpisov. Uznaných mu bolo iba 6 a pol tisíc.[4]

Korotkevič nepatrí ani k výrazným lídrom opozície, ani k ostrieľaným politikom. Inak povedané, jej kandidatúra nebolo úplne triumfálne rozhodnutie bieloruskej opozície. Jej šanca ohroziť 21-ročné vládnutie Lukašenka je tak minimálna.

Ďalšími zaregistrovanými kandidátmi sú Sergej Gadukevič a Nikolaj Ulachovič. Napriek tomu, že ich popularita nie je vysoká a ich predvolebná kampaň je zanedbateľná, dokázali vyzbierať dostatok podpisov na registráciu a tešia sa aj slušnému mediálnemu priestoru v bieloruských štátnych médiách. Ich rola vo voľbách je predovšetkým oslabiť opozičnú kandidátku, príp. ohroziť jej postup do druhého kola.

Centrálna volebná komisia bez zástupcov opozície

Voľby sa oficiálne konajú v nedeľu 11. októbra, ale de facto začali už vo štvrtok. Podľa bieloruských volebných pravidiel môžu určité skupiny voličov voliť už v predstihu. Ide o vojakov v službe alebo o zamestnancov veľkých podnikov. Volební pozorovatelia sa obávajú, že tieto skupiny voličov zároveň čelia určitému nátlaku.

Výraznejšou prekážkou v objektívnosti volieb je zloženie volebných komisií. Hoci ústredný orgán volieb – Centrálna volebná komisia vyzýva občiansky sektor k pozorovaniu volieb a ponúka k tomu aj dobré podmienky, nad sčítaním hlasov majú kontrolu iba režimu lojálni ľudia. Centrálna velebná komisia nemá zástupcu opozície a nominácie opozície do lokálnych a regionálnych komisií sú chronicky neprijímané pre administratívne chyby.

Mení Lukašenko sám seba?

Zdá sa, že sa spôsob vykonávania volieb v Bielorusku mierne uvoľnil. Napríklad na rozdiel od posledných prezidentských volieb, po ktorých bolo 7 z desiatich kandidátov zatknutých. Lukašenko sa napriek všetkému, čím Bielorusko prešlo, teší aj v týchto voľbách celkom slušnej podpore. Stojí za tým pravdepodobne niekoľko faktorov. Jedným z nich je slabá pro-národne a pro-západne orientovaná opozícia; na strane druhej je väčšinou rusky hovoriace obyvateľstvo, ktoré sa výraznej zmeny obáva aj kvôli udalostiam na Ukrajine. Nakoniec je to sám Lukašenko. V minulosti si vybudoval imidž sovietskeho diktátora, dnes sa však snaží pôsobiť ako skúsený štátnik a racionálny hráč v medzinárodných vzťahoch. Udržiava výborné vzťahy s Ruskom, ktoré je nie len pre bieloruskú ekonomiku, kľúčovým partnerom. Na druhej strane sa otvára Európe a angažuje sa v riešení ukrajinskej krízy ako racionálny mediátor.

Daniel Kerekes
Foto: Wikipedia

[1] Prieskumy IISEPS: http://www.iiseps.org/analitica/850
[2] Incumbent je označenie pre takého politika, ktorý vyhral voľby na danú pozíciu minimálne dvakrát v rade. Incumbenta vo voľbách, na rozdiel od protikandidátov, zvýhodňuje najmä fakt, že už disponuje určitou mocou.
[3] Článok 60 zákona č. 370-Z Bieloruskej republiky (Volebný kódex).
[4] Rozhodnutie Centrálnej volebnej komisie č. 58: http://rec.gov.by/sites/default/files/pdf/Elections-PRB2015-Post58.pdf

Teraz najčítanejšie