Denník N

Festival Jeden svet 2016 – Odmyslime si ploty medzi nami

Jeden svet 2016 - Odmyslime si ploty
Jeden svet 2016 – Odmyslime si ploty

Už čoskoro sa začne ďalší ročník filmového festivalu Jeden svet. Na divákov čaká množstvo filmov a sprievodných podujatí.

 

Ploty zažívajú renesanciu. A nielen tie fyzické, murované, pletené či ostnaté, ale aj ploty a múry v našich mysliach. Niektoré si staviame sami, s inými nám výdatne pomáhajú médiá či politici. No všetky ich spája fakt, že namiesto skutočných, konštruktívnych riešení zložitých problémov nás ťahajú k tým jednoduchým “riešeniam”.

Aby sme odolali vábeniu týchto zjednodušení a stereotypov, plotov a múrov, nesmieme prestať klásť otázky, spochybňovať vlastné stereotypy a predsudky. Musíme kriticky myslieť. A aj vďaka filmovému festivalu Jeden svet 2016 si skúsiť ploty odmyslieť.

Pomôcť by nám v tom mohli dokumentárne snímky, ktoré budeme mať možnosť uzrieť počas šiestich festivalových dní od 13. októbra do 18. októbra na viacerých miestach v Bratislave. Pôjde o filmy, ktoré nejdú cestou jednoduchých “polopatistických” vysvetlení. Naopak, snažia sa ísť cestou k síce zložitým a náročným, no rozvážnym a zodpovedným rozhodnutiam, krokom, pri ktorých sa nebudeme riadiť obavami a nevzdáme sa hodnôt, na ktorých Európa stojí.

Viac než 50 filmov, 5 kinosál, 10 diskusií a (Ne)udržateľná párty

Na divákov čaká viac ako 50 filmov v ôsmich filmových sekciách. Medzi nimi napríklad sekcie Extrémizmus v nás, Za našim plotom, Máte právo vedieť či Konzum náš každodenný. V nich nájdete filmy vážne aj nevážne, filmy, z ktorých sa vám vtisnú slzy do očí, ale aj filmy, ktoré vás primäjú k smiechu či zamysleniu. Čo ich spája, je ich schopnosť otvárať nám oči, ukazovať svet taký, aký skutočne je. Rovnako tak u nás doma, ako aj za “plotom nášho dvora”.

Okrem filmov na návštevníkov čaká aj viacero diskusií so zaujímavými hosťami. Budeme sa venovať napríklad rozmachu extrémistických postojov neraz aj medzi bežnou verejnosťou, životu na východnej Ukrajine, či neudržateľnej doprave aj v našich mestách. Súčasťou festivalu bude aj (Ne)udržateľná párty, podujatie realizované v rámci partnerskej kampane Vyber si zameranej na zodpovedné spotrebiteľské správanie.

A napokon, samozrejmosťou sú aj dve súťažné sekcie. V jednej z nich s názvom Medzinárodná súťaž, bude odborná porota hľadať najlepší zahraničný dokument mapujúci život výnimočného jednotlivca, ktorý sa snaží spraviť svet spravodlivejším miestom. Z druhej súťažnej sekcie s názvom Slovenský dokumentárny film vzíde, ako už názov napovedá, najlepší slovenský dokumentárny film minulého roka.

Tešíme sa na vás.


Jeden svet 2016

13. až 18. októbra na 5 miestach v Bratislave (Kino Mladosť, Kino Film Europe, Filmová a televízna fakulta, KC Dunaj)
www.jedensvet.sk
Najaktuálnejšie info nájdete vždy na FB stránke festivalu.

Autor: Peter Ivanič

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.