Denník N

Festival Jeden svet už čoskoro ukáže hranice dôvery

Festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2017 už čoskoro otvorí prvé kinosály. Medzi 12. a 17. októbrom v Bratislave a 12. a 15. októbrom v Košiciach nebudú mať diváci len príležitosť uzrieť viac než 60 dokumentárnych filmov domácej aj zahraničnej produkcie, ale čakajú na nich aj viaceré sprievodné podujatia. Tentokrát s leitmotívom Hľadá sa dôvera.

Sociologické výskumy našej spoločnosti už dlhodobo ukazujú, že nám vládne nedôvera. Nedôverujeme sebe, nedôverujeme iným. Nedôverujeme nikomu a ničomu – a sme v tom naozaj dobrí. Až tak, že sa výrazne vyčnievajúc zo štatistiky ocitáme na samom chvoste Európy. Našinci nedôverujú susedom, súdom, nedôverujeme vlastnej budúcnosti, nedôverujeme politikom, cudzincom, médiám… Nedôverujeme a nedôverujeme. Neraz len tak. Preventívne.

No čo bez tej chýbajúcej dôvery robíme? Zúfalo ju hľadáme aj tam, kde to v skutočnosti nemá zmysel. U extrémistov aj s ich jednoduchými “riešeniami” zložitých problémov, na stránkach alternatívnych médií, ktoré si nectia žiadne novinárske štandardy a nepoznajú význam pojmu spoločenská zodpovednosť, u konšpiračných teoretikov s denným menu plným instantných “vysvetlení” úplne všetkého od A po Z, od nuly po vzťah očkovania a autizmu. A popritom všetkom akoby strácame nádej, že môžeme meniť svet.

Pritom platí, že ak naopak iným a sebe veríme, viac sa otvárame svetu, viac sa zaujímame o dianie okolo nás – a viac sa na tom dianí aj priamo podieľame, viac pomáhame iným, sme spokojnejší so svojimi životmi. Skrátka, ak by sme (si) viac dôverovali, vládla by u nás lepšia, konštruktívnejšia atmosféra, demokracia by fungovala akosi efektívnejšie, ekonomike by sa darilo, kvalita života a pocit pohody by rástli. Inými slovami, spoločnosť by fungovala lepšie. Kľúčom k tomu pritom nie je nič menej, než celkom “obyčajná” dôvera.

Tohoročný festival Jeden svet by preto chcel svojim programom prispieť k hľadaniu a najmä nájdeniu tej „obyčajnej“ dôvery u nás. Budeme radi, ak sa k nám pridáte.

Potrebné limity tejto ambícii však, ako memento, hneď z kraja programu kladú filmy vo festivalových sekciách Dáta: demokracia, Hovoriť striebro. Mlčať zlato? či Extrémizmus v nás. Filmy ako sú Korupčná výchova alebo Google náš každodenný nám veľmi názorne načrtnú hranice dôvery, tienistú stránku, kde je už dávka nedôvery na mieste. Napríklad v politike či na internete. Ak chceme rozoznávať svetlo, musíme spoznať tmu.

Tieto filmové sekcie nám ale zároveň vo vlastnom negatíve vymedzujú priestor, v ktorom je nedôvera síce inštinktívnym a prirodzeným, no stále iracionálnym a vo svojich dôsledkoch škodlivým postojom k svetu. Tento priestor, v ktorom môže byť dôvera naopak kľúčom k zmenám k lepšiemu pre všetkých, si našiel miesto v sekciách Môj život inak, Takzvaná civilizácia, Svet v pohybe či Máte právo vedieť, ale aj v stáliciach, ako je Jeden svet deťom či súťažná sekcia Slovenský dokument.

Galéria (väčšie fotografie a názvy filmov a sekcií nájdete po rozkliknutí)

Viac o konkrétnych filmoch, ale aj podujatiach, sa v najbližších týždňoch dozviete aj na stránkach tohto blogu. Ďalšie informácie nájdete na stránke festivalu www.jedensvet.sk a našom Facebooku.

Veríme, že sa nám počas nadchádzajúcich festivalových dní v Bratislave, a po prvýkrát simultánne aj v Košiciach, podarí nájsť aspoň časť strácajúcej sa dôvery v seba, ale aj v spoločnosť, v ktorej žijeme. Nezabúdame však pritom nedôverovať tým, ktorí si našu dôveru skutočne nezaslúžia.

Peter Stanka za tím Jedného sveta

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.