Denník N

Fico chráni vodu! Skutočne?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predseda Smer-SD má rád veľkohubé vyhlásenia – jedno také mal včera – ukazuje svaly voči Bruselu a bráni vodu ako národné bohatstvo. Toľko predvolebný marketing. Pravda je – u Fica už tradične – úplne opačná.

Najväčší zdroj pitnej vody na Slovensku – Žitný ostrov je nielen permanentne ohrozovaný rôznymi pokútnymi skládkami (ako príklad je skládka vo Vrakuni – minister Žiga spolu s mestským poslancom Jamborom však natlačil ťažké milióny úplne inde), vrakoviskami, nedostatočne izolovaným Slovnaftom ale dlhodobo v ohrození je aj zdroj pitnej vody Rusovce-Ostrovne lúčky- Mokraď, ktorý zásobuje skoro celú Bratislavu a okolité obce. V prípade jeho znečistenia neexistuje reálna náhrada.

leteckasnimka

Výrazné ohrozenie kvality vodného zdroja narastá a prsty má v tom opäť – z kauzy Kompa známy – Ficov lazár, konkrétne Ing. Ladislav Lazár – riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š.p.

Dlhodobo neriešený problém zanášania dna zdrže Hrušov začína posledné roky kulminovať. Problémom bola nielen povodeň 2013 ale, ako konštatuje VV,š.p, aj „nekontrolovateľný nárast hausbótov v oblasti Zdrže Hrušov“. Áno, tých hausbótov, ktoré celé roky práve VV,š.p. nezaujímajú, po dlhodobom tlaku maximálne nechali v území odstrániť pár kadibúdok a Okresný úrad vedený Smerom-SD vydal stanovisko, že odstránenie hausbótov bude pre prírodu väčšia škoda ako ich ponechanie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ale pekne po poriadku. BVS, a.s. sa už dlhé roky snaží donútiť štát, aby cez VV, š.p. začal konečne čistiť Dunaj od sedimentov, ktoré zanášajú kalom a odpadom štrkové dno a teda nielen znižujú hladinu podzemnej vody, ale priamo aj jej kvalitu. Zatiaľ na to doplatila hlavne obec Kalinkovo, kde limit na mangán presiahol desaťnásobne hraničné hodnoty (dosahuje 0,5 mg/l).

Vodohospodárska výstavba, š.p. na čele so spomenutým Lazárom uzatvára miliónové zmluvy na kompu, betónovanie a iné ulievanie peňazí. Na kľúčový problém – zanášanie zdrže Hrušov vraj nie sú peniaze ani čas. Napriek rozhodnutiam okresného úradu sa nič nedeje a VV., š.p. neustále žiada posúvanie termínov donekonečna.  Všetky dokumenty sa mi ešte nepodarilo získať, čo mám zverejňujem tu.

Obrovský vodný zdroj Rusovce-Ostrovné lúčky-Mokraď je nielen ohrozený golfovým ihriskom (ktoré sa našťastie zatiaľ podarilo zablokovať), ale aj samotným upchávaním dna zdrže, alibizmom vysokých úradníkov Roberta Fica a ignorovaním hrozieb. Developeri sa snažia zničiť vodný zdroj Čunovo, ktorý je síce relatívne malý, má však najkvalitnejšiu vodu v Bratislave.

Robertovi Ficovi teda vôbec nejde o pitnú vodu – za osem rokov jeho vlády pre jej ochranu neurobil vôbec nič, a hneď po nástupe ministra Žigu bolo mimo plavebných dráh zastavené čistenie zdrže Hrušov. Minister Žiga je aj po štyroch rokoch ministrovania ako Alenka v ríši divov – buď nechápe alebo je iba prevodovou pákou. Pre Lazár, Fica a ostatných.

www.drotovan.sk

obrázky: autor a www.enviroportal.sk

Teraz najčítanejšie