Denník N

Fico a opozičné otázky

V sobotu 19.3. som si vypočul časť Sobotných dialógov na Rádiu Slovensko. Hostia relácie boli predstavitelia strán budúcej vládnej koalície: pani Žitňanská a páni – podľa abecedy – Fico, Hrnko a Procházka.

Moderátor (tuším, že pán Dobšinský) spovedal niektorého z disktujúcich, keď zaznel hlas podráždeného Fica. Jadro dlhšej výmeny si pamätám takto:

Fico: Pán redaktor, nevystrájajte.

Dobšinský: Kladiem otázky.

Fico: Opozičné otázky.

Celkom zábavné. Ešte by sme sa mali dozvedieť, čo sú opozičné otázky. Predpokladám, že otázky „Vie Gianni Pittella, ako sa zostavuje vláda?“ alebo „Aké úspechy dosahuje vláda SR?“ nie sú opozičné. Otázky tohoto druhu by mali novinári klásť Robertovi Ficovi.

Už dlhší čas je známe, že Robert Fico je jeden z najväččších gentlemanov v slovenskej politike, hneď po Vladimírovi Mečiarovi a Jánovi Slotovi.
Počuli sme aj, ako Fico odkazuje kotlebovcom, že vykopávajú otvorené dvere. Ale i tak, zasahovanie premiéra do suverénnej kompetencie rozhlasového redaktora sa ničím podstatným nelíši od Kotlebovho ukončenia divadelného predstavenia. Hádam iba tým, že Kotleba je v tomto športe lepší. Je jasné, že Fico má veľa dôvodov byť podráždený, mal by však pochopiť, v čom môže s Kotlebom súperiť a v čom nie.

Teraz najčítanejšie