Denník N

Ficova prepálená kampaň. Liečba Babišom.

Kruhová obrana zo strany Smeru vo forme trestných oznámení vyzerá byť trucovitou reakciou, ktorá nebola konzultovaná s vrchnými marketérmi Smeru. Ale svedčí to tiež o bezradnosti predstaviteľov vládnej strany. A aktuálne čísla z prieskumov hovoria, že môže byť ešte aj horšie.

Celé to začalo Stracheho volebným úspechom vo Viedni. Robert Fico začal v zhone chrániť Slovensko, spoliehajúc sa na to, že utečenecká téma rozhodne marcové voľby. Ukazuje sa, že kampaň prepálil. Najmenej dvakrát. Prevzal agendu, ktorá by mala podľa názvu patriť SNS a precenil dosah strašenia migračnou vlnou. 

Učitelia by sa možno ešte dali zvládnuť. Ale sestričky, ktoré za pár šestákov idú zo služby do služby, to je iné kafe. Ak dnes nie sú pre ne zdroje na úpravu platov len preto, že niekto si naplánoval predať za netrhové ceny ďalšie CT-čka, alebo chce niekto poslať ďalšie milióny vládnemu masérovi, to už zalomcuje aj vlastným elektorátom. Je skvelé zažiť večerný potlesk po mítingu v okresnom meste. Nasledujúce ráno však treba ísť k lekárovi, ktorý uvedie rozžiarené oči obdivovateliek oboch Robertov do reality našej každodennej. 

Kam sa stratila pokora predsedu sociálno demokratickej vlády? Zrazu vidí za protestami manipuláciu zahraničných centrál, keď ľudia bojujú o pár euro k platu na dôstojné prežívanie seba a svojich blízkych. Pritom protestom mohol jednoducho predísť tým, čo si dal prioritne do programu svojich vlád. Robiť pre ľudí a zabezpečiť ich každodenné istoty. Stačilo by si všimnúť vlastné bilboardy. Alebo ich premiér nečíta?

Ľudia pochopili, že sociálne balíčky sú len “suché z nosa“. Je to iba prostriedok na zalepenie očí. Ľudia pochopili že prvoradým záujmom vlády je nasýtenie hladných krkov svojich spolustraníkov, sponzorov a majiteľov. Za každú cenu. Výsledky posledných prieskumov narúšajú zaužívané axiomy posledných období. Smer klesá už nielen presunom hlasov k SNS. Smer už klesá absolútne. Aj keď musí byť všetkým jasné, že prieskum si musel zaplatiť nejaký neprajník.

Andrej Babiš dal Čechom nádej, že bude líp. A naštartoval v nich pozitívne emócie. Robert Fico mohol tiež iniciatívne znížiť DPH na pivo. Možno by mu to pomohlo. Lenže to by musel byť termín volieb v letných mesiacoch, aby si jeho voliči mohli to lacné pivo užiť. 

Zimný termín volieb skôr praje tým, ktorí môžu dať ľuďom reálnu nádej, že sa veci naozaj zlepšia. Aj Slovensko potrebuje svojho Andreja. Alebo Borisa?

Teraz najčítanejšie