Denník N

Ficove „súťaže pijavíc“

safe_image.php

Autor: Shooty pre Projekt N

Kšeftovanie v slovenskom zdravotníctve cez predražené nákupy už netreba nijako dokazovať. Kauza CT je dostatočným dôkazom. Nie každý „kšeft“ je však tak ľahko preukázateľný. Ťažším orieškom je prípad podivného tendra na stravovanie v 4 štátnych nemocniciach, ktorý odhalil denník SME a Transparency International Slovensko. V Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Poprade sa vedenia nemocníc „nezávisle“ od seba rozhodli:

1; osloviť firmu Euro Dotácie a.s. na zorganizovanie tendra na dodávanie stravy pre pacientov, a tiež

2; uzavrieť 10-ročnú zmluvu s víťazom „súťaže“.

Zmyslom verejných súťaží je hlavne tlak na cenu – len pre úplnosť: aby bola čo najnižšia. To by však museli proti sebe bojovať KONKURENČNÉ firmy, ktorých cieľom je zvíťaziť v súťaži nad konkurenciou. V prípade týchto 4 tendrov existujú ale veľmi vážne pochybnosti, či proti sebe bojovali konkurenti. Na viaceré poukázal denník SME. Tá kľúčová ale ešte preukázaná nebola:

DVE Z TROCH FIRIEM NIE SÚ ŽIADNI KONKURENTI, ALE SPOJENCI.

A „zhodou okolností“ sù to práve tie dve firmy, ktoré „súťaže“ vyhrali a s ktorými boli podpísané zmluvy. Na 10 rokov. V celkovom objeme za vyše 80 miliónov eur:

  1. DORA Gastro Slovakia a.s.
  2. Hospital Catering Solutions s.r.o.

Na podozrenie z kartelu sa redaktori SME pýtali konateľa HCS Františka Mészárosa, ktorý pre noviny priamu spoluprácu nepriznal.

Tak mu trochu pomôžme.

Firma HCS má podľa výpisu z registra dvoch spoločníkov: KANEBO INVESTMENTS (z Luxemburgu) a Františka Mészároša.

Predsedom predstavenstva DORA Gastro Slovakia je Peter Bittó. Táto firma mala v čase konania súťaže (aktuálne uvádza niečo iné) dvoch akcionárov. Tí sú síce v slovenskom Obchodnom registri „neviditeľní“, uvádza ich však účtovná závierka firmy (zverejnená tu). Sú nimi: TELOR International Ltd. a RN Solutions.

TELOR je „schránková“ firma na britskom ostrove Isle of Man, ktorá sa ešte nedávno volala inak: Kanebo Ltd. Podobnosť s názvom spoločníka „konkurenčnej“ HCS je zrejme čisto náhodná. Ale to nie je všetko.

RN Solutions je česká spoločnosť s 2 akcionármi: pani Martinou Böcklovou a pánom Petrom Bittóm. A členom Dozornej rady nie je nik iný, ako František Mészároš, teda spoločník „konkurenčnej“ HCS.

„Súťaž“ na 10-ročné zmluvy za vyše 80 miliónov eur pre 4 štátne nemocnice riadené nominantmi ministerstva zdravotníctva (a strany Smer) tak musela byť veľmi napínavá. Najmä, keď v nej súťažil takýto schrankový „prepletenec“.

 

 

Teraz najčítanejšie

Marcel Klimek

autor trilógie "Nemecký štandard pre Slovensko", makroekonóm, člen dozornej rady Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, bývalý štátny tajomník ministerstva financií