Fíha … deviaty október je Svetovým dňom vajec
Ruského či aspoň Henryho vajca treba si zajesť …
Laco, môj po rokoch znovu nájdený priateľ z Veľkého Krtíša
Zrejme veľmi často o kadečom „šteklivom“ vážne premýšľa …
A občas pošle mi podkúšavý, laskotivý „podnet“ … cez Facebook
Ten beťárisko to robí veľmi rafinovane, nemôžem si to nevšimnúť
Hoci o nejakom pikantnom motíve napíše len tak, akoby mimochodom
No v duchu možno sa chichúňa, čo ak osloví ma svojím nápadom
(Nuž a tá jeho pohnútka, že pre mňa stane sa zaujímavým impulzom …)
Viete čo včera mi poslal ? Informáciu, že 9.-teho októbra je Svetový deň vajec
Počúvaj Laco … tak to adekvátne osláv a dobrých vajec sa najedz !
Lenže on tento poznatok potmehúdsky, šibalsky, prefíkanecky rozvinul
Aby ich práve v tento tak významný deň pocit osobitnej opatery neminul
A že či by každý z nás nemal sa správať tak, aby „po vajciach nedostal“
Po dlhšom premýšľaní a váhaní nakoniec tú Lacovu iniciatívu som prijal
Len čo k tomuto nevšednému „viaczmyselnému“ dňu dá sa vôbec napísať ?
Mal by som najprv dáke články na internete nájsť a niečo o vajciach si prečítať
Že tento „World Egg Day“ bol „vynájdený“ v r. 1996, teda pred devätnástimi rokmi
(A že každoročne bude vždy práve druhý piatok v októbri …)
Zrovna ma napadla myšlienka, že športovci si ich bedlivo chránia suspenzormi
Teda súčasne nie viacerými ale len jedným, no Lacovu očakávanú reakciu už cítim
Prečo sa suspenzor vyjadruje v jednotnom čísle a trenírky, čí slípy v pomnožnom ?!
Pozri Laco, odpoveď vôbec nepoznám, ale je to ako s dámskou spodnou bielizňou …
A v súvislosti so Svetovým dňom vajec to nikto nerieši, aspoň takú vedomosť (ne)mám
Ehm … ono je neľahké, ba priam vyčerpávajúce venovať sa viaczmyselným témam …
Čítam na rôznych weboch o vajciach či vajíčkach rozmanité, pozoruhodné informácie
Myslím si však, že ich dokáže celkom rýchlo nájsť hádam skoro každý, či vari nie ?
Ale taký osvedčený recept na výborný vajíčkový šalát to už nie je také jednoduché
Nuž a ten môj krtíšsky priateľ je vo „výklepkoch“ jedinečným odborníkom/fachmanom, to mi verte
Takže: desať vajíčok pokrájať na plátky (nie pred varením …), kyslé uhorky, čierne korenie, soľ
Majonéza Starej mamy (tak akurát, najlepšie od oka …), a … ale fakt len trocha … práškový cukor
Jój a aby som nezabudol … jarná cibuľka (v hypermarketoch aj v lete, v jeseni
či v zime majú jar …)
Tú spoločne s kyslými uhorkami pokrájať najemnúčko, pre tie vajčiská to je vítaný dar
Miešať dvomi lyžicami a to tak, aby tie vajíčkové „rezy“ žltobielu štruktúru si uchovali
A v tej majonéze obohatenej zelenou čerstvou i nakladanou zeleninkou do vláčneho hodvábu sa obalili
Jednoducho krásne do zlatíčka, potom už len spomínané korenie i soľ a poprášiť cukrom zľahúčka
Nuž a kto je lenivý, pohodlný či menej zručný … Svetový deň vajec môže pripomenúť si aj inak
Pozabudnúť na nevraživosť či predpojatosť k silným mocnostiam, teda na východ i západ …
Napríklad zakúpením dlhé roky známych lahôdok: Henryho vajca či jeho ruského konkurenta
A rozdiel ? Vari žiaden, to vajčisko je dominantné a máličko iný šalátik slúži na balamutenie klienta
——-
(Ču)desná mu(d)rovačka
08.10.2015
obrázky, zdroj: web