Denník N

Finančná správa sa bezdôvodne obohacuje na preddavkoch

Prečo mi preddavky tak vadia? Pretože sa na nich Finančná správa bezdôvodne obohacuje.

Poznáte tu situáciu, keď máte vo firme dobrý rok, zaplatíte vyššiu daň ako je daňová licencia a tešíte sa, že aj v tejto dobe, ktorá podnikaniu naklonená nie je, ste boli úspešní? Dlho sa však vaša radosť neohreje. Ak ste za predchádzajúci rok zaplatili za firmu na dani viac ako 2500 eur, štát si pre vás pripravil lahôdku s názvom preddavky na daň.

Prečo platiť preddavky a čo potom s nimi? V zákone o dani z príjmov je ustanovené, že pokiaľ mala firma daňovú povinnosť vyššiu ako 2500 eur, musí do termínu na podanie ďalšieho daňového priznania zaplatiť Finančnej správe vopred presne tú sumu, aká bola výška jej poslednej vypočítanej dane. Teda ak ste mali za predchádzajúci rok 2015 daň z príjmov vo výške 6800 eur, tak do 31.3.2017 zaplatíte Finančnej správe túto sumu v splátkach a budete mať takpovediac „predplatené“.

Ak ste v situácii, že sa vám aj tento rok darí, tak možno takéto sporenie uvítate. Horšie je, ak sa vám tento rok už tak nedarí. Čo v takej situácii? Môžete Finančnú správu požiadať o odpustenie povinnosti platiť preddavky na daň. Musíte však oficiálne predložiť žiadosť, doložiť ju účtovnými výkazmi za aktuálne obdobie, aby správca dane videl, že sa vám naozaj nedarí a čakať na rozhodnutie. Túto procedúru by ste mali opakovať každého štvrťroka, ak sa chcete preddavkom vyhnúť úplne.

A prečo mi preddavky tak vadia? Pretože sa na nich Finančná správa bezdôvodne obohacuje.

Pokiaľ niečo dlhujete vy daňovému úradu, ten reaguje okamžite, ale ešte radšej si necháva možnosť vyrúbiť vám penále z omeškania alebo pokutu tesne pred uplynutím päťročnej lehoty, ktorú na ich vyrúbenie má. Čím dlhšie s vyrúbením penále z omeškania otáľa, tým budú zákonite vyššie. Čo však s peniazmi, ktoré si pýta od vás dopredu vo forme preddavku na daň?

V prípade, že vaša daňová povinnosť za rok 2016 vyjde ešte vyššia ako za rok 2015, a teda vyššia aj ako preddavky, ktoré ste zaplatili, Finančná správa jednoducho túto sumu započíta a vy ešte doplatíte a máte sumu pre platenie preddavkov na ďalší rok. Ak však vaša daň za tento rok vyjde nižšia ako za minulý, Finančná správa vám jednoducho rozdiel oproti zaplateným preddavkom vráti.

A čo mi teda vadí najviac? Finančná správa rok drží vaše peniaze, narába s nimi a ani v prípade, že vám ich započíta, ani v prípade, že vám ich vráti, vám nikto žiadny úrok nevypočíta za to, že ste ich na rok požičali. Prišlo by mi spravodlivé a rovnocenné, ak mne ako podnikateľovi alebo firme, Finančná správa úročí každý nedoplatok a omeškania, aby buď preddavky zrušila a nechala ich na dobrovoľnej báze, alebo nech mi ich úročí rovnakou úrokovou sadzbou. Inak to nemôžem, najmä v prípade ich vrátenia, nazvať inak ako bezdôvodným obohacovaním.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie