Denník N

Finančný agent 004

Ak riešite svoju finančnú situáciu s odborníkom, jeho zlaté manžetové gombíky a hollywoodsky úsmev vám nezaručia jeho kompetentnosť. Tieto 4 otázky vám pomôžu poodhaliť pravú tvár človeka, ktorý sa stará o vaše peniaze:

Otázka č. 001: „S akými spoločnosťami spolupracujete?“

Na trhu existujú iba 2 základné druhy finančných agentov:

  • Podriadený finančný agent – spolupracuje s viacerými zazmluvnenými spoločnosťami, ktorých počet sa líši v závislosti od firmy (maklérskeho domu) v ktorej pôsobí
  • Viazaný finančný agent – spolupracuje s jednou konkrétnou finančnou inštitúciou a ponúka výhradne iba jej produkty

Zatiaľ čo viazaný finančný sprostredkovateľ dojednáva produkty len jednej inštitúcie, podriadený finančný agent má vo výbere produktu pre vás širšiu paletu produktov a to z rôznych konkurenčných spoločností. Je teda vyššia pravdepodobnosť, že predtým ako vyrukuje z riešením porovná viac produktov.

Zavádzajúca a klamlivá odpoveď: „Spolupracujem so všetkými spoločnosťami na trhu, alebo riešim (som schopný dojednať) všetky produkty finančného trhu.“

Otázka č. 002: „Na aké sektory máte oprávnenie?“

Toto určite nie je bežná otázka ktorú sa klienti zvyknú pýtať, väčšina totiž ani netuší, že existujú nejaké sektory, takouto otázkou minimálne pripravíte do pozoru finančného sprostredkovateľa pretože sa preukážete, že v týchto vodách nie ste až tak mimo.

V súčasnosti je sektorov 6 do ktorých spadajú produkty:

  • poistenie a zaistenie – všetky druhy životného a neživotného poistenia
  • kapitálový trh – napr. investície do podielových fondov
  • starobné dôchodkové sporenie (druhý dôchodkový pilier)
  • doplnkové dôchodkove sporenie (tretí dôchodkový pilier)
  • prijímanie vkladov – napr. stavebné sporenie
  • poskytovanie úverov – napr. spotrebný alebo hypotekárny úver

To, či odpoveď korešponduje s realitou zistíte, ak si daného agenta preklepnete v registri finančných agentov na webstránke NBS.

Rada: Ak budete riešiť svoju finančnú situáciu s človekom, ktorý nemá absolvované vzdelávanie na všetky sektory, tak je vysoká pravdepodobnosť, že vám bude ukazovať presne tie produkty, na ktoré oprávnenie má a aj preto môže jeho riešenie vyzerať aj nasledovne:

Otázka č. 003: „Chcem si sporiť na dôchodok, čo mi odporúčate?“

V tomto sa odpoveď sprostredkovateľa samozrejme môže líšiť… ale správny sprostredkovateľ zisťuje váš príjem a vek, aby mohol zistiť či je na mieste otázka druhého dôchodkového piliera prípadne či vám váš zamestnávateľ neprispieva na doplnkové dôchodkové sporenie. Ak tieto kroky preskočí tak nerieši vašu situáciu komplexne a zameriava sa skôr len na čerešničky na torte…

Ak však jeho riešením na váš dôchodok bude investičné alebo kapitálové životné poistenie tak mu poprajte pekný deň a nech za sebou zavrie dvere z vonkajšej strany domu – je viac ako nad slnko jasné, že si agent mýli hrušky s jablkami a poistný produkt považuje za sporenie alebo horšou verziou je, že sa prišiel obohatiť na váš úkor. (Prečo píšem v blogu: TU)

Ideálnym riešením je, ak vám sprostredkovateľ zhotoví plán s viacerými riešeniami, môžete si tak porovnať viaceré produkty a nezabudnite určite aj na poslednú otázku pri ich porovnávaní:

Otázka č. 004: Aká bude výška vašej provízie?

Vyznie to z pohľadu finančného agenta trochu pohŕdavo a neúctivo ale súčasná legislatíva prikazuje zverejniť výšku provízie za daný produkt ak o to klient požiada. A preto nebojte sa opýtať na výšku provízie svojho sprostredkovateľa aj keď v tomto prípade platí, že nie všetko najlacnejšie je automaticky najlepšie ale cena produktu pre vás, ako budúceho spotrebiteľa by vás mala zaujímať, že?

Businessman analyzing investment charts with laptop
Ilustračný obrázok; Zdroj: internet

To čo určite nenahrá sprostredkovateľovi je vyhýbanie sa odpovedi, je jasné že o vaše peniaze sa stará niekto, komu dôverujete ale prečo by ste nemali vedieť koľko za daný produkt zaplatíte? Aj v obchode je predsa na tovare ceduľka s cenou.

Tak veľa šťastia pri hľadaní toho správneho agenta pre vaše finančné záležitosti…

Ing. Marcel Onufer


Ak Vás zaujal tento článok a radi by ste sa dozvedeli viac informácií aj o finančných produktoch, realizoval som autonómne informatívne prepočty:

Teraz najčítanejšie