Denník N

Francúzi v nedeľu volia nového prezidenta, prieskumy sú veľmi tesné

Francúzi sú najpesimistickejší národ na svete, ako ukazuje prieskum spoločnosti Ipsos z roku 2016. Až 88% obyvateľstva krajiny galského kohúta si myslí, že ich krajina smeruje zlým smerom. Svetový priemer je na 62%.

Najnovšie čísla predvolebných ankiet ukazujú vyhrotený boj, pričom vedie líder nového hnutia En Marche! Emmanuel Macron s 23.1%, v tesnom závese s charizmatickou a kontroverznou Marine LePen na čele Front national s 22.4%.

Výsledky predvolebného prieskumu

francuzske-volby-leetquidity

Zdroj: Telegraph.co.uk

Francúzsko dlhodobo zužuje pomalý ekonomický rast a až štvrtinová nezamestnanosť mladých ľudí. Vysoké dane a značná dávka regulácie tiež nútia Francúzov sťahovať sa za príležitosťami do zahraničia, z veľkej časti napríklad do Londýna.

Charakteristiky Macrona a LePen nepopierateľne reflektujú momentálne globálne trendy. Obaja kandidáti sľubujú radikálne zmeny, no každý situáciu uchopuje z opačného konca.

Bývalý bankár Macron je známy svojou kariérou vo firme Rotschildovcov a tiež skutočnosťou, že nikdy nezastával volený post. Svoje hnutie založil, keď odišiel z úradu , kde pôsobil ako Hollandov minister financií. Stavia sa pozitívne k Európskej Únii, medzinárodnému obchodu, či migrácii.

Do kontrastu sa stavia populistickej Marine LePen, ktorá má protekcionistické názory, podporuje silný sociálny štát a považuje globalizáciu za nepriaznivý jav. V prípade jej zvolenia by nastalo referendum o odchode Francúzska z Únie.

Napriek veľkej popularite Marine LePen, jej zvolenie neznamená nevyhnutne koniec Európskej Únie v podobe, akej ju poznáme dnes. Značné množstvo ľudí sympatizuje s LePenovej politikou, avšak s vystúpením Francúzska sa veľa voličov nestotožňuje.

Rekordne malá účasť vo voľbách

Panujú názory, že napriek vysokej pravdepodobnosti zvolenia Marine LePenovej v prvom kole, v druhom kole sa spoja voliči väčšiny ostatných kandidátov, aby podporili jej súpera.

V tomto prípade bude hrať významnú rolu celková volebná účasť. Tá je odhadovaná na najnižšiu za veľmi dlhú dobu – len 68%. L’Hexagon sa pritom posledných 50 rokov tešil v priemere až 80% účasti pri urnách.

V prípade príliš malého záujmu o voľby môžu namotivovaní podporovatelia extrémistickej ľavičiarky dohnať LePenovú až do prezidentského kresla, kde bude usilovať o zrušenie Eura vo Francúzsku, odchod z Eurozóny, uvalenie bariér a podobne.

Všetci kandidáti tak pár dní pred voľbami apelujú na nerozhodnutých voličov a snažia sa ich prilákať do svojho tábora.

“Všetci sú v strehu. Každý kandidát sa teraz snaží prilákať do svojho tábora čo najviac nových hlasov bez toho, aby odplašil už získaných podporovateľov.”  Povedal  Edouard Lecerf z prieskumnej agentúry Kantar Sofres. “Francúzski voliči sú ako ryby, ako úhory – veľmi klzkí”, dodal.

O smerovaní jednej z najvýkonnejších ekonomík Európy a sveta sa definitívne rozhodne v nedeľu 23. apríla.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.