Denník N

Ftáčnik pre developerov

Keď sa Ftáčnik má rozhodnúť medzi developermi a občanmi vybral si jednoznačne developerov. Spôsob akým predložil na mestské zastupiteľstvo v roku 2011 zmeny a doplnky územného plánu má pramálo spoločného s demokraciou. Niet sa však čo čudovať: Ftáčnik je bývalý komunista.

V decembri 2011 predložil vtedajší primátor Ftáčnik na zastupiteľstvo kontroverzný návrh na zmenu územného plánu. Úplne ten istý návrh, ktorý poslanci rok pred tým pod tlakom občanov a aj pod tlakom blížiacich sa komunálnych volieb zamietli.

Z Ftáčnikovho prejavu pred hlasovaním je zrejmé, prečo ho predložil a na ktorej strane stojí. Tu sú niektoré citáty:

Ja som presvedčený, že mesto by malo byť vypočítateľným partnerom, kedy môže očakávať verejnosť, alebo aj investori, ktorí chcú rozvíjať mesto, zmeny a doplnky, pretože je to súčasť normálneho rozvoja mesta.

Ten dokument robí rozhodnutie medzi zlým alebo menej zlým riešením.

Keď si zoberiem do úvahy ten časový faktor, tie možnosti ktoré, rozvojové možnosti, ktoré tu mesto má a ktoré vlastne odložíme na neskoršiu dobu, a predstavíme si, že územný plán bol prijatý v roku 2007 a my v roku 13 alebo 14 budeme schopní urobiť najbližšie zmeny, tak si myslím, že prevažuje u mňa to, aby sa ten územný plán zmenil. A ak sú v ňom veci, ktoré nám prekážajú, aby sme sa snažili zmenami a doplnkami, ktoré budú nasledovať, korigovať.

Čiže o tom vážení a veľmi dlhom, a zodpovednom si myslím, že ak sa chceme pozrieť na mesto ako na celok, ktorý sa má rozvíjať, tak pre mňa prevažuje ten pohľad, že by sa mali veci zmeniť …

Tu je celý Ftáčnikov príhovor.

Rozvoj mesta je podľa Ftáčnika v rozvoji developerských aktivít, ktoré majú väčšiu prioritu, ako záujmy obyvateľov Bratislavy. Okrem toho Ftáčnik nehovoril pravdu: zmena územného plánu pre jednotlivé územie trvá asi rok. A to už uplynul asi rok odkedy nebol presne ten istý návrh schválený, a odkedy bolo možné pripraviť zmeny územného plánu pre jednotlivé rozvojové projekty. Rovnako sa v tej chvíli mesto stalo nevypočítateľným partnerom pre verejnosť, pretože hlasovali opäť o návrhu, ktorý už raz zamietli – ale verejnosť je druhoradá.

Podlosť návrhu spočívala aj v jeho vydieračskom charaktere – boli tu zámerne spojené zlé aj dobré veci. Na jednej strane tu boli zlé zmenu územného plánu, ktoré vychádzali v ústrety bezohľadným developerským záujmom. Na druhej strane dobré, ktoré Bratislava nevyhnutne potrebovala.

Spomínaný územný plán obsahoval asi 400 zmien – nie je možné demokraticky hlasovaním rozhodnúť o týchto zmenách, pretože je možné buď všetky odsúhlasiť alebo všetky zamietnuť. Ale poslanci nemali šancu podľa svojho svedomia hlasovať o každej úplne odlišnej zmene. Ale demokracia tiež nie je prvoradá, nemôžeme sa čudovať, veď Ftáčnik je bývalý komunista.

Schválili kontroverzné zmeny územného plánu, SDKU sa spojilo so Smerom proti Bratislavčanom

Bytové domy aj rúbanie stromov v Zmenách územného plánu

12 otázok poslancovi Kuglerovi

Opäť sa bude rozhodovať o výstavbe domov na sídlisku vo Vrakuni

Bude sa rúbať park na Kollárovom námestí

Celá diskusia pred hlasovaním o zmenách územného plánu (celkom zaujímavé)

Teraz najčítanejšie

Marián Šumšala

Som manžel a otec syna a dcéry. Nie je mi jedno, či sa majú deti kde hrať. Preto sa nepoliticky angažujem v komunálnej politike. Tiež ma trápi, v akom stave im zanecháme okolitý svet. Preto sa angažujem v ochrane životného prostredia. V obidvoch týchto oblastiach dosť vážne prehrávam.