Denník N

Fun rádio už kampaňuje v prospech Borisa Kollára

Majiteľ Fun rádia Boris Kollár len pred pár dňami oznámil, že sa chystá kandidovať v parlamentných voľbách. Hoci tvrdil, že vlastné médium nebude zneužívať na politickú agitáciu, Fun rádio a jemu blízky web mu už usilovne vypomáhajú.

Boris Kollár vstupuje do politiky. Dnes je od rána jednou z najfrekventovanejších správ vo vysielaní rádia pátranie po tom, ako sa bude Kollárova strana volať. Redaktori rádia sa odvolávajú na informácie webu Infospravy.sk: „Od nemenovaného zdroja ministerstva vnútra sa nám podarilo získať informácie o logu a názve politickej strany Borisa Kollára, ktorý sa chystá zamiešať karty v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Oficiálny názov by mal znieť hnutie Sme Rodina. Snažili sme sa túto informáciu overiť aj u samotného Borisa Kollára, no ten sa odmietol vyjadriť a odkázal nás na dnešnú tlačovú besedu, ktorá sa koná o 15:00,“ píšu Infosprávy.sk, z ktorých to čítajú aj redaktori Fun rádia

Zaujímavosťou je, že Fun rádio vlastní Kollár a spomínaný web Infosprávy.sk patrí tiež k Fun rádiu. To, že obe médiá informujú o svojom majiteľovi, na webe ani v rádiu neodznelo. Nie je to prvýkrát – Infosprávy priniesli napríklad článok  o tom, ako si chce Kollár vstupom do politiky splnil svoj detský sen.

A tak hoci Kollár tvrdil, že rádio nebude zneužívať na politickú propagáciu, realita je iná – manipulatívne správy bez upozornenia na konflikt záujmov sú vo vysielaní už teraz. Na propagáciu Kollárovej strany vo Fun rádiu upozornil na facebooku  Gabriel Šipoš z TIS.

Tu je reakcia rádia: „Fun rádio nie je jedine médium, ktoré spomenulo informácie o novej strane Borisa Kollara. Odprezentovali sme len aktualitu. Infospravy.sk používame ako zdroj do spravodajstva už dlhšiu dobu a odmietame akékoľvek politické prepojenia. Fun rádio nereprezentuje politická ambície pána Kollára,“ povedala PR manažérka rádia Tatiana Zábojníková Pavleová.

Aj keď je rádio súkromné, nemôže vysielať, čo chce. Licenciu na vysielanie má od štátu. Preto musí dodržiavať zákon, podľa ktorého vysielateľ je povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov. Na konflikt záujmov by malo rádio pri správach o Kollárovi upozorňovať automaticky.

Rovnako konflikt záujmov má aj konzervatívnyvýber.sk, ktorý píše články o tom, prečo Kollár zakladá stranu. Chýba tam zmienka, že štatutárom strany je Peter Pčolinský, ktorý je súčasťou tímu Konzervatívneho výberu.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie