Denník N

S funkčnou poruchou tráviaceho traktu sa pacient musí naučiť žiť

foto pixabay.com
foto pixabay.com

Asi 30% pacientov gastroenterologických ambulancii tvoria pacienti s rôznymi funkčnými poruchami tráviaceho traktu. Sú to pacienti nároční na čas lekára, spotrebu vyšetrení i liekov, čo však nezodpovedá výslednému efektu.

Funkčné poruchy tráviaceho traktu  sa rozdeľujú podľa tzv. rímskej klasifikácie a zahŕňajú celú tráviacu trubicu od pažeráka až po konečník, funkčnú bolesť brucha, ako i funkčné poruchy žlčníka a žlčových ciest a tiež aj funkčné poruchy tráviaceho traktu u detí. Vymenovať ich tu všetky by bolo nad rámec tohto článku. Hneď na úvod však treba povedať, že funkčná porucha tráviaceho traktu pacientovi život iba znepríjemňuje, ale neskracuje a nehrozia z nej žiadne komplikácie v zmysle náhleho ohrozenia života a zdravia, či rakoviny.

Čo je príčinou funkčných porúch tráviaceho traktu?
Tých príčin je niekoľko a často sa vzájomne prelínajú, takže určiť u pacienta jednu, začať ju liečiť a predpokladať, že pacient bude vyliečený, je veľký omyl. Funkčné poruchy patria medzi tzv. psychosomatické ochorenia, kedy sa psychické vplyvy, ktorým je človek vystavený, premietajú do porúch činnosti jednotlivých orgánov ľudského tela. Tráviace orgány sú jedným z najčastejších miest, na ktorých sa „vybúri“ psychika človeka.

Nervová regulácia činnosti tráviaceho traktu je centrálna, ktorú má na starosti mozog a periférna, ktorú riadi tzv. autonómny (neurovegetatívny) nervový systém, ktorý sa delí na dva druhy – sympatikus a parasympatikus. Činnosť sympatika a parasympatika je väčšinou protichodná. V praxi to teda vyzerá tak, že kým napr. sympatikus zvyšuje hybnosť tráviaceho traktu, parasympatikus ju tlmí. Sympatikus prevažuje, ak je človek v strese, parasympatikus, ak je v kľude. Autonómny vegetatívny nervový systém nie je  ovládateľný vôľou. Hovorí sa mu aj „črevný mozog“. Od toho v hlave sa však líši tým, že si od človeka veľmi nedá rozkazovať. Psychika však má na jeho činnosť veľký vplyv.

Súčasný životný štýl a spôsob stravovania vývoj a vznik funkčných porúch tráviaceho traktu rapídne podporuje.

Sú funkčné poruchy dedičné?
Obyčajne ide o celoživotné ochorenie, s istým percentom dedičnosti. Opakované prípady z praxe potvrdzujú, že ak napr. na syndróm dráždivého hrubého čreva trpí matka, je veľmi pravdepodobné, že naň bude trpieť aj dcéra.

Dajú sa funkčné poruchy tráviaceho traktu liečiť?
Áno dajú, ale nie u všetkých a už vôbec nie u všetkých sa dajú vyliečiť. Mnohí pacienti preto vymenia niekoľkých lekárov, absolvujú množstvo vyšetrení, vyskúšajú celú batériu liekov a nič. Až kým nepochopia, že príčina spočíva v ich životnom štýle a „disponovanej osobnosti“, teda „v hlave“. Liečba si vyžaduje veľa trpezlivosti a vzájomnej dôvery medzi pacientom a lekárom. U funkčných porúch tráviaceho traktu ani náhodou neplatí „čo pomohlo susedovi, pomôže aj mne“. Často je potrebné vyskúšať niekoľko liečebných postupov, kým sa nájde ten, ktorý pacientovi  aspoň čiastočne alebo na dlhšiu dobu zmierni jeho ťažkosti. S tým by mal pacient pri liečbe rátať a nemeniť gastroenterológa po dvoch neúspešných pokusoch. My lekári s takouto reakciou a fluktuáciou pacientov rátame a sme na ňu pripravení. Avšak bez pomoci samotného pacienta nezmôžeme nič. Kým si sám pacient neuvedomí, že trpí na funkčnú poruchu tráviaceho traktu a sám aktívne nepristúpi k zmene životného štýlu, prípadne sa bráni vstupu psychológa alebo psychiatra do liečebného procesu, všetky snahy o jeho vyliečenie môžu byť márne. Nie je správne týmto pacientom brániť využiť v liečbe čokoľvek, o čom sú presvedčení, že im pomôže, vrátane alternatívnej medicíny.

Práve v tejto oblasti často placebo efekt a psychoterapia pomáha viac ako sto klinických lekárov a sto liekov.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.