Denník N

Geocaching má už 15. rokov

Kešéri a aj nekešéri nachádzajúci sa 2.5. v čase 11:00-11:30 v blízkosti významného diaľničného uzla „Žiar nad Hronom“ môžete získať suvenír k 15. výročiu Geocachingu účasťou na malom skromnom evente.

Pred 15. rokmi, dňa 2.5. Bill Clinton rozhodol o zrušení úmyselného kazenia dát GPS. Do signálu z družíc bola vkladaná umelá odchýlka, ktorú vedeli vojenské prístroje odčítať, ale civilné boli totálne nepoužiteľné.

Hneď na druhý deň jedného chlapíka napadlo ukryť pixlu fazule (isto to bol potomok Jozefa Ignáca Bajzu alebo Andyho Warhola) plus nejakú nepotrebnú užitočnú bižutériu a ďalší staf. A k tomu, kdesi na jednom internetovom fóre napísal:

Tam a tam, na súradniciach N AB°CD.EFG a W HI°JK.LMN som schoval poklad. Hľadajte.

A tak vznikla hopsasa naša prvá keška a hra Geocaching.

Potom plynulo 15 rokov a všeličo sa menilo, všeličo sa vyvíjalo. Všeličo bolo do pravidiel vkladané, všeličo zasa vracané po pôvodného stavu. Ľudia sa rozhádali, potom zase udobrili.

Až prišiel 2.5.2015 a kešéri na celej planéte sa stretnú na keškách, takzvaných eventoch, kde si pripomenieme toto výročie. Jeden taký eventík som si zorganizoval pre kešérov aj ja. A pozývam naň aj vás mukov/mudlov (podľa ságy Harry Potter)

Takže, priatelia, ak sa chcete o nás kešéroch a geocachingu niečo dozvedieť musíte sa vyterigať na súradnice… Ups, to sa nerobí. Za prezradenie súradníc kešky hrozí… No proste sa to nerobí. Takže vám to miesto opíšem takto: Je to na Šibeničnom vrchu pri Žiari nad Hronom neďaleko budovy vodojemu.

No dobre, aby ste nepovedali, tu je to miesto na mapách Googlu. https://goo.gl/maps/XiZtb

A tu je odkaz na listing toho eventu: http://coord.info/GC5RJQY

Program pre muklov:

  • Ukážky cestovateľských predmetov.
  • Ukážka odlovu tradičnej keše.
  • Odhalenie hodnoty „suveníru“.
  • Vychvaľovanie a vynášanie hry geocaching do nebies.

A samozrejme aj trochu turistiky.

Posledný výzva! Posledná výzva!

Kešéri aj nekešéri nachádzajúci sa 2.5. v čase 11:00-11:30 v blízkosti významného diaľničného uzla „Žiar nad Hronom“ (tak významného pre diaľničnú sieť, že ani samotné mesto nemá naň priamu prípojku), môžete získať suvenír k 15. výročiu Geocachingu (poučiť sa o geocachingu) účasťou na malom skromnom evente.

 

Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]