Denník N

Študent Branislav Gigac: Sme na najlepšej ceste k hnedej

Zakladateľ Aliancie stredoškolákov a aktívny mladý človek, ktorý sa stretáva s ministrami, poslancami a mladými ľudmi. Čo si myslí o politike, ako vidí smerovanie našej krajiny a svoju budúcnosť v nej.

Braňo, čomu všetkému sa momentálne venuješ?

Momentálne druhý rok vediem Alianciu stredoškolákov, zastupujúcu organizáciu žiakov stredných škôl na Slovensku. Okrem toho som piatym rokom predsedom Žiackej školskej rady na svojej strednej škole, členom Fóra detí a mládeže mesta Prievidza a členom komunitnej organizácie Spolu sme Prievidza, kde sa venujem školstvu, mladým ľuďom a zelenej politike.

 

To znie ako široká občianska aktivita na mladého človeka. Čo ťa k tomu vedie?

Ako štvrták na základnej škole som sa išiel uliať z vyučovania na stretnutie s primátorom a poslancami mesta Prievidza. Tu sa však vo mne niečo zlomilo a začal som sa viac zaujímať o moje mesto. Stal som sa aktívnym členom mladého parlamentu. Vždy mi bolo blízke rozprávať sa s rovesníkmi a načúvať ich názorom. Pomôcť im, keď to je potrebné a snažiť sa vrátiť zmysel čistej občianskej angažovanosti, ktorá nie je len o kufríkoch s peniazmi a teplými miestečkami na úradoch alebo vo verejnej správe. Ako mladí ľudia sme plnohodnotnou súčasťou Slovenska a preto robím všetko preto, aby sme ako súčasť spoločnosti boli akceptovaní a vypočutí.

 

Takže stačilo jedno stretnutie s primátorom a poslancami a vydal si sa na túto nezvyčajnú cestu verejnej aktivity?

Nikdy som nebol tichým dieťaťom. Rád som hrával divadlo, chodil recitovať a aj súťažiť v rétorike, kde som bol dvakrát po sebe najlepší rétor na Slovensku v kategórii stredoškoláci. Práve tu, keď som musel prezentovať svoje názory na rôzne spoločenské témy, sa začal profilovať aj môj záujem. Záujem o politiku vo mne bol však určitým spôsobom vychovávaný alebo som ho zdedil po mojom starom otcovi, ktorý bol aktívny regionálny politik na hornej Nitre.


Existuje podla teda prirodzená a čistá cesta ako sa niekto stáva politikom? Poznáš niekoho, kto ti je v tomto vzorom?

Určite áno, existuje prirodzená a čistá cesta. Všetko však záleží na osobnosti človeka, či ide s určitými ideálmi. Pre mňa politika znamená ideály, pre ktoré sa má robiť. Pre mňa je obrovským vzorom môj starý otec, ktorý pre môj región a jeho rozvoj aktívne pracoval. Vidím a vnímam však aj veľa inšpiratívnych ľudí v komunálnej politike ako aktívny poslanec Prievidze Michal Dobiaš, ktorý založil sieť informačných centier mladých na Slovensku alebo primátor Trnavy Peter Bročka. Inšpiratívni politici sú aj v parlamente počnúc Otom Žarnayom, Vierou Dubačovou, Martinom Poliačikom, Miroslavom Sopkom alebo Branim Gröhlingom.


Veľmi veľa ľudom však politika smrdí a traduje sa, že sa v nej hrá hlavne špinavo, kradne sa a verejnosti sa klame. Ako to vnímaš ty, neodrádza ťa to?

Za moje aktívne pôsobenie v študentskom hnutí som mal možnosť politiku vidieť na vlastné oči – ako funguje. Klamal by som, keby poviem, že je čistá a že sa v nej hrá fér alebo nebodaj, že sú tam ešte nejaké hodnoty. Je prirodzené, že ľudia neveria dnes v správu nášho štátu a spravodlivosť. Trpia však tým aj tí čestní, ktorých je málo a ich hlas sa stratí. Niekedy sám uvažujem, či to je cesta, akou sa chcem vydať. Bol som v zahraničí, videl som život inde, zbieral som skúsenosti aj po medzinárodných výmenách… no dnes viem, že je potrebné vrátiť politike ideály a že to musí vrátiť konečne nová generácia, ktorá do nej vstúpi. Ak sa tak neudeje, Slovensko je na najlepšej ceste k hnedej a to nechce nikto z nás.


Prečo sme podľa teba na najlepšej ceste k hnedej – radikalizmu?

Parlamentné voľby ukázali, čo si ľudia myslia. Že už tým “tradičným” stranám jednoducho neveria. Valí sa jedna kauza za druhou, ľudia živoria a politici si kradnú a žijú na panskom. Učitelia živia slovenské školstvo, mladí nemajú prácu a naši starí rodičia, ktorí našu krajinu budovali, dnes žijú na pokraji životného minima. Ľudia ľahko podľahnú krikľúňom – populistom, ktorí kričia, no neponúkajú riešenia. Častokrát však predstavujú jedinú alternatívu voči politickej scéne na Slovensku.

img_2710
Foto: Ministerstvo školstva


Ako sa teda podľa teba dá tento trend zvrátiť?

Zápasiť proti tomuto problému dobrom. Možno sa to zdá rozprávkové, no je to tak. Zlo rozdeľuje slovenskú spoločnosť a malo by byť cieľom politikov a občianskeho sektora ľudí spájať v tom dobrom a nie v tom zlom. Keď prvý slovenský politik dostane spravodlivý trest za rozkrádanie štátu, keď odvážni ľudia, ktorí odhaľujú pravdu nebudú očierňovaní a keď sa vrátia politike ideály, vtedy to zvrátime.


To znie rozumne, ako sa to dá docieliť?

Potrebujeme novú politickú generáciu. Dá sa to zmeniť tým, že do aktívneho verejného života vstúpia mladí ľudia. Určite však napomôže, ak sa zmení aj slovenské školstvo a bude vychovávať zo žiakov kriticky mysliacich mladých ľudí. Osobne si myslím, že rozumný mladý človek fašistov jednoducho nevolí.


Podľa výsledkov posledných volieb však veľa mladých ľudí volí nesystémové strany. Kedy tí mladí aktívni ľudia vstúpia do politiky? Budú podľa teba schopní získať si aj staršiu generáciu?

Mladí ľudia vidia politikov, ktorí ich hlas ingorujú a nechú riešiť ich problémy. Potrebujú pozítivne vzory a to sa snažím celé moje aktívne obdobie. Ťažko povedať, kedy mladí vstúpia do politiky, určite to však príde. Mládežnícky sektor na Slovensku je roztrieštený, no je v ňom veľmi veľa lídrov. Pre mňa, ako mladého aktívneho človeka, je dôležité komunikovať aj so staršou generáciou a načúvať im. Zaslúžia si slušnú starobu. Na druhej strane viem, ako nás mnohí starí ľudia vnímajú… treba im však dokázať, že sú tu rozumní mladí ľudia, ktorí chcú niečo pozitívne pre Slovensko urobiť.

 

img_2709
Foto: Branislav Gigac

Ako vnímaš konanie Zuzany Hlávkovej, ktorá poukázala svojimi tvrdeniami na možnú korupciu na ministerstve zahraničia?

Veľká odvaha a veľký rešpekt. Toto je to, čo je potrebné – dokazovať, že mladí ľudia sú ochotní za svoju krajinu zabojovať. Ja len dúfam, že jej úmysly sú tak čisté, ako si všetci myslíme.


Aké budú tvoje ďalšie kroky?

O pár mesiacov odovzdám Alianciu stredoškolákov novému lídrovi alebo líderke. Dúfam, že úspešne zmaturujem a pôjdem na vysokú školu. Dám si určitú prestávku v mládežníckej politike a skôr sa budem venovať práci v komunitnej organizácii Spolu sme Prievidza. Školstvu určite nezostanem neverný a budem sa mu snažiť naďalej pomáhať. Keďže som si uvedomil, že tretí sektor na Slovensku reálne zmeny neurobí, rozhodol som sa, že posuniem svoju aktivitu na vyššiu úroveň. V roku 2017 budem kandidovať ako občiansky kandidát na poslanca Trenčianskeho kraja.

 

img_2711
Foto: OĽaNO

Nedávno ťa celý národ videl rozprávať na tlačovke v hlavných správach na všetkych televíznych staniciach. Ako k tomu došlo a aký to bol zážitok?

Ako Aliancia stredoškolákov aktívne komunikujeme s ministerstvom a s politikmi. Vyčerpali sme všetky možnosti v komunikácii s ministrom Plavčanom a obrátili sme sa na poslancov parlamentu. Bývalí odvážni učitelia a dnes poslanci NR SR Oto Žarnay a Miroslav Sopko nás vypočuli a rozhodli sa nám dať priestor historicky prvýkrát prezentovať svoje názory verejnosti. Bol to veľký zážitok a pristupoval som k tomu s veľkou pokorou. Určite na ten moment nikdy nezabudnem a vážim si, že sme takúto možnosť dostali. Som rád, že sme predsudky voči mladým ľuďom zlomili. Mladí ľudia sa o slovo v spoločnosti aktívne hlásia a to sa nám podarilo.


Nemáš pocit, že niektorí ľudia vnímajú tvoje aktivity ako prílišnú sebaprezentáciu a prehnanú osobnú kampaň?

Stretávam sa aj s týmto názorom. Rovnakú možnosť ako ja, však má každý mladý človek na Slovensku. Ja som si dal cieľ a za ním idem a som rád, že sa mi mnohé veci podarili. Mojou aktívnou prácou sa profilujem ako človek a s pokorou môžem povedať, že som našiel aj svoje ideály, pre ktoré chcem Slovensku pomôcť. Tí, ktorí ma poznajú dobre vedia, že mi nikdy nešlo o to, aby som pozdvihol svoje ego. A som rád, za všetkých mojich priateľov a známych, ktorí ma aktívne podporujú.

Radíš sa s niekým o svojich krokoch, si otvorený spätnej väzbe?

Áno radím sa s viacerými ľuďmi. Spätnej väzbe som otvorený a som vždy vďačný za vecnú kritiku, ktorá ma posúva vpred.

Ako vidíš úlohu politika a ako takého politika spoznáme?

Pre mňa musí mať politik tri veci. Srdce, hodnoty a čestnosť. Takého polika je ľahké spoznať, pretože ak skutočne je, tak v našej slovenskej politike musí byť úplne odlišný. Politik nemá byť niečo viac, ale mal by byť hlasom ľudí. Mal by vedieť ľuďom vysvetliť aj nepopulárne kroky, no zároveň chápať ich situáciu a názory. Dobrý politik zostane človekom, aj keď vstúpi do politického ringu.

S ktorými politikmi máš osobnú skúsenosť?

Stretol som sa s viacerými politikmi. Počnúc Andrejom Kiskom ešte predtým, než sa stal prezidentom, premiérom, ministrami školstva, poslancami NR SR a EP ale aj s lídrami viacerých politických strán alebo aj s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Čo by si chcel odkázať ďalším mladým ľudom, ktorí v sebe možno tiež cítia túžbu verejnej služby, či politickej kariéry, ale potlačujú ju v sebe kvôli okoliu a názorom v spoločnosti na politiku?

Choďte do toho. Slovensko je aj naša krajina, ktorá dnes nie je v ideálnom stave. Je potrebné ho ozdraviť novou mladou krvou. Choďte za svojím snom. Vždy budú ľudia, ktorí Vás budú nasledovať a tí, ktorí Vás budú za každú cenu kritizovať, pretože Vám budú závidieť, že ste aktívni. Pomôžte Slovensku a ono to vráti stokrát späť vám, vaším priateľom, rodine a budúcim generáciam.

img_2708
Foto: Lukáš Važan

Si ochotný aj osobne poradiť, ak by ťa chcel niekto osobne kontaktovať?
Kedykoľvek.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.