Denník N

Gratulujem páni Fico a Široký — dobehli ste nás!

ilustračné foto: TASR
ilustračné foto: TASR

Veľký politický tresk vo Váhostave sa skončil. Drobní stavebníci si vydýchli. S nimi aj premiér Fico a hlava Váhostavu Široký. Podaril sa im majstrovský kúsok — odklonili pozornosť od toho najpodstatnejšieho a všetkých nás dobehli.

Už týždne zverejňujú médiá veľmi nepríjemné informácie o tom, že zopár schránkových firiem sa z Váhostavu pokúša vytiahnuť takmer 40 miliónov eur – napríklad tu. A zverejnené nitky okolo týchto firiem sa nápadne schádzajú u Juraja Širokého. Ak by s ním boli naozaj prepojené, z ozdravenia Váhostavu by nemali dostať takmer nič. Na rozdiel od súčasných desiatok miliónov. Správkyňa i všetci zúčastnení by preto mali tlačiť práve na odhalenie pozadia týchto schránok. Ak by totiž spomínaných 40 miliónov ostalo vo Váhostave, viac by získali drobní živnostníci a ich pohľadávky by s veľkým treskom nemusela vykupovať vláda za naše peniaze.

Juraj Široký by mal niesť zodpovednosť za to, čo firme i jej dodávateľom spôsobil, nie z potápajúcej sa lode odnášať obrovské bohatstvo. Že vláda pri tom bez otázok asistuje, je neuveriteľná drzosť voči ľuďom, ktorí poctivo platia dane a sú zodraní z kože pri akomkoľvek malom porušení pravidiel.

Nový Váhostav – spojenie Širokého so štátom?

Odborníci sa zhodujú, že drobní stavbári nebudú roky čakať, kým od pochybnej firmy vymôžu všetky peniaze — ako by podľa nových zákonov museli urobiť. Preto pravdepodobne predajú polovicu svojich pohľadávok štátu a druhú oželejú. Štát tak skončí s toxickými pohľadávkami, ktoré by od doráňanej firmy opäť roky otázne získaval späť. Čo s tým? Najpravdepodobnejšie sa podľa odborníkov, s ktorými sme prípad konzultovali, javí ich výmena za akcie Váhostavu. Štát by tak vstúpil do firmy priamo s Jurajom Širokým.

Ak sa obávame prílišného zrastania štátu s oligarchami, tento vývoj by bol jeho ukážkovou demonštráciou. Nehovoriac už o tom, ako by takto prepojený štát zabezpečoval férové dialničné tendre.

Roky a roky káuz a prepojení medzi politikou a oligarchiou ukazujú, že štát bol obsadený. Nezastupuje verejný záujem, ale záujmy vybranej skupiny, ktorá sa zo zodpovednosti vždy vyvlečie, lebo jej sa zákon netýka. Dať takto prepojeným politikom do rúk akcie stavebného giganta, je ďalším obrovským rizikom. Ako budú prípadne predané? A kto by o ne mohol mať záujem? Nie ďalší oligarcha?

Slovensko roky ignoruje zistenia českých súdov a českého exekútora, ktoré ukazujú, že majetok vytunelovaných harvardských fondov tiekol ďalej cez slovenskú spojku Juraja Širokého. Prečo polícia s rovnako veľkým treskom nekoná v týchto prípadoch? Vyšetruje v rámci stíhania okolností vo Váhostave zodpovedných členov predstavenstva na čele s Jurajom Širokým?

Čo ďalej

Budúci štvrtok odhalí, kto sa na tomto spektakulárnom triku na občanoch bude podieľať. Bez znalosti pozadia schránkových firiem môžu veritelia Váhostavu schváliť plán ozdravenia a posunúť ho na súd. Medzi nimi sú napríklad aj veľké ctihodné banky. Sudca potom dostane krátky čas na to, aby plán schválil. Ak by tak neurobil, firma padne úplne. Dovolí si sudca na okresnom súde vzdorovať takej obrovskej mašinérii štátu, bánk, stavebného giganta? Dovolí si žiadať ozrejmenie pozadia schránkových firiem? Dovolí si skúmať účtovníctvo firmy, či nie sú pohľadávky schránok vo Váhostave vymyslené?

Pochybujem. Najmä potom, ako premiér triumfálne ohlásil veľkú dohodu!

Zuzana Wienk

Aliancia Fair-play

 

 

Darujte

Ak chcete Alianciu Fair-play finančne podporiť, aby sme sa podobným témam mohli venovať intenzívnejšie,  môžete to urobiť veľmi jednoducho.  Ďakujeme.

Tento blog vznikol aj vďaka podpore Open Society Foundations, Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho kráľovstva, veľvyslanectva USA na Slovensku a Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis. Ďakujeme tiež všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili prostredníctvom darujme.sk, darcovského portálu Dobrá krajina alebo cez 2 % z daní.

Teraz najčítanejšie