Denník N

Grécke mýty, vtipné mýty

V knihách, ktoré deťom predstavujú grécke mýty, nájdete všeličo. Od publikácií, ktoré starodávne príbehy ponúkajú v mystickej, ba až trochu strašidelnej forme až po tie, ktoré sa snažia zredukovať dej do príliš nezrozumiteľnej skratky. Kdesi medzi tým sú knihy, ktoré každú grécku báj predstavia ako samostatný príbeh vystavaný na dialógoch hlavných predstaviteľov a jedna z nich dokonca opisuje grécke mýty nadnesene, ba až s vtipom.

Detstvo boha Dia je, napríklad, opísané takto: „Robil do nohavíc, každý večer papuľoval, že ešte nechce ísť spať, mal rád sladkosti.“ V knihe Grécke mýty pre deti sa v tomto tóne nesie každý z dvadsiatich mýtov, ktoré sa poľský autor Grzegorz Kasdepke pokúsil prepísať do reči blízkej deťom. V jeho podaní cítiť snahu odľahčiť často kruté scény humorom a odviesť pozornosť smerom k poučeniu než k doslovnému opisovaniu hrôz, ktoré si často ľudia a bohovia v starovekom svete vykonávali.

V textoch prevažujú súvetia a hoci mal autor veľkú snahu obísť vysvetľovanie niektorých zložitých súvislostí medzi postavami, niekde sa tomu nedalo celkom vyhnúť. Zopár kapitol preto obsahuje dlhšie opisy a retrospektívne pasáže na úkor dialógov. Z tohto dôvodu si knihu užije pripravenejší čitateľ vo veku od cca 10 rokov.

Okrem vtipne ladených textov sú silnou stránkou tejto knihy ilustrácie poľskej autorky Ewy Poklewskej – Koziełło. Vydavateľ nimi nešetril, sú takmer na každej strane, zaberajú rôzne veľkú plochu a rovnako ako text vykazujú vysokú dávku nadhľadu. Bohovia sa len ťažko dajú odlíšiť od ľudí, vyzerajú rovnako a aj z ilustrácií na malého čitateľa dýchne pozemský rozmer ich pováh a čŕt. Čo na tom, že bývajú na Olympe, keď sa často správajú o dosť protivnejšie a zákernejšie ako ľudia samotní. O to viac pri nich vynikne celková nálada textu knihy Grécke mýty pre deti, ktorá sa od začiatku snaží vyvolať v deťoch úsmevný a pozitívny čitateľský zážitok.

Každý autor, ktorý sa pustí do spracovania zložitej spleti gréckych mýtov tak, aby im porozumeli aj deti, má pred sebou obrovskú výzvu. Ako deti nedomotať, ako im jasne vysvetliť, kto je kto a odkiaľ sa zobral, čo všetko už má na rováši, kým sa dostaneme ku koreňu veci. V tejto knihe je k dispozícii aj register všetkých mien bohov a postáv s krátkym vysvetlením, o koho ide.

V textoch sú opisy predošlých udalostí spísané s veľkým vkladom autorových vtipných poznámok a snahou poukazovať na reálne životné skúsenosti, ktoré deti vo veku čitateľov už určite majú. Deti celkovo lepšie porozumejú minulosti, ak im ukážeme, že ju tvorili ľudia ako my, s rovnakými chybami a cnosťami. Stanú sa tak pre nich dôvernejšími, bližšími.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik.

Viac z mojej tvorby a recenzií nájdete tu.

Teraz najčítanejšie