Denník N

Grécko opäť raz zbankrotovalo a hrdina pustil do gatí

epa04821587 Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a debate on the referendum in a plenary session of the Greek Parliament, in Athens, Greece, 27 June 2015. Tsipras called for a referendum on the Greek debt deal on 05 July, during a televised speech late night on 27 June on Greek state TV. Eurozone finance ministers on 27 June rejected a request to extend the European part of Greece's bailout programme beyond 30 June, casting serious doubts on the Mediterranean nation's permanence in the European common currency. EPA/SIMELA PANTZARTZI
epa04821587 Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a debate on the referendum in a plenary session of the Greek Parliament, in Athens, Greece, 27 June 2015. Tsipras called for a referendum on the Greek debt deal on 05 July, during a televised speech late night on 27 June on Greek state TV. Eurozone finance ministers on 27 June rejected a request to extend the European part of Greece’s bailout programme beyond 30 June, casting serious doubts on the Mediterranean nation’s permanence in the European common currency. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Včera do polnoci malo Grécko uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku vo výške 1,55 Miliardy eur. Oproti celkovému dlhu vyše 400 miliárd eur (verejný dlh 315 a núdzové úvery 90) sú to drobné. Oproti možnostiam gréckych verejných financií je to likvidačná suma.

Stalo sa totiž prvýkrát v 70-ročnej histórii MMF, že niektorá krajina západného sveta neuhradila včas nejakú splátku, doteraz nezaplatili načas krajiny ako Zimbabwe, Sudán, Somálsko. Medzi tieto krajiny sa dnešným dňom zaraďuje aj Grécko a to právom. Po piatich rokoch „zachraňovania“ sú grécke verejné financie v tak dezolátnom stave, ako celá ekonomika.

Zároveň zaznamenal MMF doteraz najvyššiu nezaplatenú sumu a celkové pohľadávky voči Grécku predstavujú 21 miliárd eur (vyše tretiny všetkých pohľadávok MMF).

Zároveň skončil včera druhý „záchranný“ program a Gréci strácajú nárok robiť nové dlhy vo výške 7,2 plus 10,9 miliardy eur, aby splatili nejaké staré. A už v nedeľu rozhodla Európska centrálna banka o zmrazení núdzových úverov ELA, čo Tsiprasa donútilo zavrieť na tento týždeň banky.

V podstate dobré predpoklady konečne seknúť s týmto marazmom, ktorý doslova ničí grécku ekonomiku. Počas piatich rokoch „zachraňovania“ sa nezamestnanosť zdvojnásobila, HDP klesol o štvrtinu, priemyselná produkcia sa vrátila do 70-ich rokov minulého storočia a dlhy stúpli o polovicu.

Tsipras konal správne, keď odmietal „záchranné“ balíčky Troiky, lebo v skutočnosti sa jedná o záchranné vesty z olova.

Teraz by bola vhodná príležitosť si s europartnermi sadnúť a baviť sa o vystúpení Grécka z eurozóny (dlhodobo tvrdím, že toto je jediné funkčné riešenie) a odpustení (časti) dlhu (dlhodobo tvrdím, že Gréci tak či tak dlhy nesplatia). Teraz je šanca ukončiť trápenie, radšej koniec s hrôzou ako hrôza bez konca.

Lenže nie, Tsipras pustil do gatí, začal vypisovať listy, v ktorých prosíka o ďalšiu dávku. Presne ako drogovo závislý: vie, že mu to škodí, ale žobroní o to. A teraz mu „partneri“ pekne vrátia to minulo týždňové skákanie po hlave. Nemecký minister hospodárstva Gabriel požaduje, aby Tsipras zrušil referendum (ešte minulý týždeň toto referendum schvaľoval) a nemecká kancelárka Merkelová sa vyjadrila, že o čomkoľvek sa bude baviť až po referende. No a ľudia v Grécku, keď budú celý týždeň konfrontovaní so zavretými bankami, si dobre rozmyslia, ako budú hlasovať. Skratka, celé zle.

Ak totiž po referende dôjde k dohode, znamená to pokračovanie doterajšieho trápenia, požičiavanie peňazí na splatenie starých dlhov a samozrejme tretí „záchranný“ balíček. Predpokladám, že Fico, ktorý doma robí veľké ramená a v Bruseli sklopí uši, bude súhlasiť. Slovensko tak bude mať v tejto rulete ďalšie stámilióny eur, ktoré by mohlo využiť oveľa užitočnejšie.

Ale ak sa bude tretí balík pre Grécko riešiť po marcových voľbách a SaS bude vo vláde, garantujem našim voličom, že budeme proti. Presne tak, ako sme im to sľúbili 2010 a následne aj dodržali pri prvom a druhom balíčku.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.