Denník N

Grétkin príbeh je príbehom mnohých dievčat

Číta sa ľahko, ako článok v dobrom časopise. Nakukneme len do krátkeho úseku Grétkinho života, no dejú sa v ňom práve také udalosti, ktoré istotne ovplyvnia celý jej ďalší osud. A kto vie, možno i osud tej (či toho), kto knihu práve číta.

14ročná Grétka žije v rodine, kde sa dáva dôraz na iné veci ako je pekná a štíhla postava. Všetci do jedného majú o dosť kíl viac, než by možno bolo treba, vrátane Grétky, ktorej obezita, zdá sa, nie je ešte na takej úrovni ako napríklad u jej otca, ktorý je opísaný ako veľmi tučný muž. Volajú sa Vreciarovci, ale susedov chlapec ich nazval zjednodušene: Vrecia. Ľudia často za svoje plné tvary musia znášať posmešky iných a presne tak je to aj so všetkými členmi tejto domácnosti, kde sa je veľa a nezdravo.

Paradoxne, v tejto knihe hlavným motívom nie je celkom Grétkin príbeh. Spúšťačom deja je Grétkina mama. Po jednom pomaturitnom stretnutí prestane rozprávať a začne sa čudne správať. Vysvitne, že z celej bývalej triedy ostala ona najtučnejšia a ako žena v domácnosti zrazu pocíti obrovský deficit vlastného života. Chce ho späť. Chce späť svoju dievčenskú postavu, chce sa vrátiť do školy, chce byť inou, než akou sa stala v manželstve. A tak ako je to i v každej inej rodine hocikde na svete: ak prestane fungovať „servis mama“, všetko je hore nohami. Manželstvo mamy s otcom sa zmení na slovné bojové pole dvoch nepriateľov. My tieto rodinné turbulencie vnímame Grétkinými očami, pričom v nej spoznávame dospievajúcu mladú ženu, začínajúcu stáť si za svojimi názormi.

Isteže nie všetko sa točí len okolo mamy. Grétkine kyprejšie tvary neuniknú pozornosti jej spolužiaka, fešáka Floriána, pri ktorom Grétka skúma svoje emócie snažiac sa rozoznať, či je do neho zamilovaná a zároveň život Grétke prinesie do cesty i Hinzela, veľmi nevšedného mladíka, ktorého by z bytu vykopal hádam každý otec už len po prvom pohľade na neho: potetovaný, oblečený ako bezďák, no pre Grétku má tento rebel zvláštne čaro, pretože sa s ním dokáže uvoľnene rozprávať takmer o všetkom.

Štýl písania uznávanej rakúskej autorky Christine Nöstlinger je chytľavý. Má šmrnc aj vtip a to i v situáciách na pohľad dramatických. Knihu som zlupla na jedno posedenie a hoci som ju zatvárala spokojná s tým čo a ako sa odohralo, pokojne by som zniesla ešte viac. Postavy v príbehu sa vyvíjajú. Tí, ktorých spoznáte na začiatku, sú celkom inými ľuďmi na konci. Grétka je presne taká hrdinka, akou sme boli všetky v 14stich rokoch a jej príbeh bude akurát pre čitateľov od cca 13 rokov. V knihe sú pasáže, kedy sa Grétka rozhoduje, čo chce spraviť a vy by ste jej najradšej zakričali do písmen „Takto nie!“ Svojím konaním s vysokou pravdepodobnosťou prehovorí rovesníčkam – čitateľkám priamo do duše a to aj v prípade, keď tie s nadváhou nikdy problémy nemali. Grétka je komplexná knižná hrdinka, ktorej konanie sa nekrúti len okolo pneumatík na páse.

Christine Nöstlinger, narodená v roku 1936, je mnohými cenami ovenčená autorka literatúry pre deti. V roku 1984 získala i cenu Hansa Christiana Andersena. Grétkin príbeh napísala ešte v roku 2001, kniha je však nadčasová, presne ako písanie tejto nesmierne nadanej spisovateľky. V jej knihách sú deti na prvom mieste, netlačí na ne poučkami, ani im nevyčíta zlé rozhodnutia. Často sa v textoch zaoberá deťmi z určitých príčin vyčlenených zo spoločnosti, či už ide o rasové, sexuálne či iné predsudky.

Čítala a recenzovala som aj jej knihu Konrád z konzervy.

Viac z mojej tvorby a recenzií nájdete tu.

 

Teraz najčítanejšie