Denník N

Hanba, o ktorej musíte vedieť

Vplyv jalovej politiky na ekonomiku Slovenska je priatelia naozaj podstatný, principiálny a nezvratný. Zlou politikou a špinavými politickými kauzami,  v ktorých sa topí Slovensko aj dnes, sa dá narobiť veľa zla. Naopak, múdrou a morálnou politikou sa dá na Slovensku urobiť naopak veľa dobra. Preto tvrdím, že moc vo Voľbách 2016  stačí  dať „3M“ – Moc Múdrym Morálnym, a na Slovensku bude už len dobre.

 Prvou hanbou je Korytnica

Kedysi to bola naša Slovenská pýcha, ale vďaka zlej politike je dnes len Slovenskou hanbou. Liečivé účinky minerálnych prameňov z Korytnice spoznali už v 14. storočí lesní robotníci. V roku 1835 postavili v blízkosti prameňov prvú stavbu, a v roku 1862 tu už bolo postavených 12 nových kúpeľných domov, niekoľko súkromných viliek, kúpeľný dom a reštaurácia. Liečivé účinky minerálnej vody z Korytnice očarili skoro celé Uhorsko, a neskôr aj veľký svet. Najskôr ju pili, neskôr sa v nej začali dokonca i kúpať.

Táto kúpeľná osada vďaka skvelým liečebným službám a návalom chorých prekvitala. Náš „modrý národný poklad“ naše „slovenské modré zlato“, o ktorom som písal v predošlých 3 mojich blogoch začalo Slovensku poskytovať nové pracovné miesta i nové zisky. Minerálna voda Korytnica začal víťaziť aj vo svete. Dostala viacero ocenení na svetových výstavách v Budapešti, vo Viedni, v talianskom Terste, ale aj v americkom St. Louis. Minerálna voda z Korytnice dokonca v roku 1873 získala medaily na svetovej výstave  vo Viedni, a v roku 1904 ako jediná európska minerálna voda na svetovej výstave v americkom St. Louis. Vďaka tomuto úspechu ju v roku 1905 začali vyvážať do Ameriky.

Korytnica liečila a pomáhala ľuďom, ktorí trpeli rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Liečila cukrovkárov. Liečila málokrvných. Korytnická minerálka má veľa vápnika, a tak pomáha liečiť aj osteoporózu.

Liečivé účinky korytnických prameňov by mohli ľahko konkurovať Karlovým Varom. Liečivé účinky korytnických prameňov by mohli ľahko konkurovať aj talianskemu Monte Catini. Dokonca skvelé výsledky pri natieraní Korytnice na suchú a bledú pleť zase pripomínajú účinky známych francúzskych kúpeľov Vichy. S tým všetkým my Slováci však mrháme, a to je naša naozaj veľká politická hanba, a politická neschopnosť.

Naše „slovenské modré zlato“ bolo ocenené vo svete, stalo sa svetovým, ale aj napriek tomu, ako sa hovorí – doma nie je nikto prorokom. Viac ako 200 rokov prekvitajúce kúpele potom zlou politikou začali stagnovať. Kúpele prestali paradoxne po vzniku samostatného Slovenska fungovať, a jedinou zárobkovou možnosťou tu ostala plnička fliaš. Pritom to boli kúpele, ktoré patrili v 19. storočí k tým najvýznamnejším, a to v celom Uhorsku. Ich liečivu vodu pil aj náš Ľudovít Štúr.

Naše svetovo raritné najvyššie položené slovenské minerálne kúpele a pýcha Nízkych Tatier i celého Slovenska vznikom Slovenska paradoxne skolabovali. Tak mrhať našim „modrým národným pokladom“, teda  našimi prameňmi, to asi dokážu len tí, čo Slovensko nenávidia. Pritom práve politici by mali byť tými, ktorí by mali Slovensko milovať, keď idú do volieb za Slovensko bojovať a pracovať.

 Druhou hanbou sú Solivarské kúpele v Prešove, majú podobný osud

V Prešove v historickej časti Solivaru sa v blízkosti varne František i Soľného potoka nachádzala budova soľnobanských kúpeľov, ktoré boli postavené už v roku 1912. Ešte vláda v Budapešti dala na postavenie tejto budovy peniaze a za 4 mesiace už tu nová budova stála. Skvelá povesť soľnobanských kúpeľov sa šírila po celom Uhorsku a soľné kúpele v Soľnej Bani poskytli plnohodnotnú náhradu na liečenie chorôb, pre ktoré sa predpisoval pobyt pri mori.

Súčasné medicínske výskumy dokazujú, že soľné kúpele dokážu liečiť kyslosť žalúdka, zápal dýchacích ciest, alergie, astmu, zápaly ženských orgánov,  a rôzne kožné ochorenia. Soľanka efektívne napomáha pri liečení alergií, lupienky, ekzému, taktiež zlepšuje krvný obraz, látkovú výmenu, upokojuje nervový systém, očisťuje kožu a zlepšuje jej vzhľad a elasticitu, čím pôsobí aj  proti vráskam a starnutiu kože.

Soľné kúpele dokážu podporiť liečbu pri artrózach, artritídach, osteochandroze, reumatizmu, stresu, i nespavosti. Vynikajúce liečebné vlastnosti soľných kúpeľov sú tak ťažko nahraditeľné, a sú veľmi podobné svetovo slávnemu „mŕtvemu moru“.

Ako vidíte už len tieto 2 otrasné príklady: Korytnica i bývalé Soľnobanské kúpele jasne dokazujú, ako sa tu aj dnes týmto našim „modrým národným pokladom“ pre zlú politiku plytvá. Ľahko je Smeru a SNS hovoriť o národe, o vlastenectve, ľahko je si zavesiť do kancelárie obrazy Štúra, či Štefánika, a fotiť sa pri nich, ale ťažko je pre národ a Slovensko niečo s tým našim „modrým národným pokladom niečo urobiť. Už boli vo vláde, čo však pre toto naše „modré národné zlato“ urobili?

Preto včerajší prieskum, ktorý dáva vo Voľbách 2016 Smeru 40 %, a SNS 8,2 % je pre mňa naozaj aj vzhľadom na tieto dve veľké hanby nepochopiteľný. Týmto voličom tá hanba naozaj nevadí? Vyzerá to priatelia tak, že keď táto vízia neosloví aj nevoličov, tak ďalšie 4 roky naše „slovenské modré zlato“ hoci by mohlo dať novú prácu nezamestnaným, hoci by mohlo zvýšiť platy zdravotným sestrám, učiteľom, úradníkom i zisky podnikateľom bude zbytočne ďalej vytekať, a my Slováci ním budeme takto nehanebne ďalšie  4 roky plytvať.

Viete, koľkým z 500 000 000 občanov EÚ by toto naše „slovenské modré zlato“ mohlo pomôcť, a aké zisky by prinieslo Slovensku, keby sa tu robila múdra a morálna politika? Oni nevedia, že „Zdraví majú tisíc želaní, chorí len jedno.“, a preto naše slovenské kúpele a pramene majú naozaj veľkú perspektívu?

 P.S. Naše „slovenské modré zlato“ si pre zlých politikov dávame takto ďalej zbytočne a bez efektu vytekať. Pritom paradoxne,  tí istí politici vás budú priatelia žiadať a prosiť o váš hlas vo Voľbách 2016. Keď chcete túto kúpeľnú katastrofu priatelia zastaviť, tak im to spočítajte vo voľbách. Keď chcete priatelia vyššie platy, a vy dôchodcovia vyššie dôchodky, tak Voľby 2016 musia byť len o novej ekonomike, a nie o jalovej politike plnej špinavých politických káuz.

 

 

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.