Denník N

Hazard v Bratislave: nájdi 5 rozdielov …

najdi-5-rozdielov

Takto by v skutočnosti v porovnaní so súčasným stavom vyzerala údajná „prísna regulácia hazardu“ v Bratislave. Vidíte na prvý pohľad rozdiel? Pretože ja ani nie.

Obrázok 1. Stav herní a kasín v súčasnosti (Bratislava – Nové Mesto)
Obrázok 2. Stav herní po „prísnej“ regulácii (zostávajú v objektoch A a B)

Na začiatok si asi treba povedať, že pri prvom hlasovaní o zákaze hazardu v Bratislave sme prehrali úplne všetci. Od aktivistov a občanov, ktorí nepresadili svoju vôľu, cez poslanecký zbor a primátora s jeho pozoruhodným vedením schôdze, až po zástupcov hazardu, ktorí možno vyhrali jednu bitku, ale dostali sa do hľadáčiku verejnosti, odsúdení z dlhodobého hľadiska na zánik. Výsledkom je, že v boji proti hazardu v Bratislave sme sa nepohli ani o meter a špatné výklady s kolotočárskymi svetielkami na nás zízajú ďalej. O pár dní bude reparát.

S blížiacim sa druhým kolom hlasovania sa opäť vracia kampaň za údajne „prísnu reguláciu hazardu“, ktorú má zabezpečiť rozdelenie hlasovania na jednotlivé typy budov: a) hotely, motely, penzióny, b) budovy pre obchod a služby, c) budovy pre kultúru a verejnú zábavu a napokon d) bytové domy.

V poriadku, každý má nárok na svoj názor, len by sa mala opierať o fakty a dáta.

Aby sme sa teda ďalej nezaoberali bájkami, rozhodol som sa jednoduchou vizualizáciou ukázať, že zákaz hazardu v budovách typu C a D by v skutočnosti žiadnym obmedzením hazardu nebol. Na obrázkoch je vidno, že zo 14-tich herní na území Bratislavy (Mč.Nové mesto) po prijatí tejto regulácie zmizne iba jedna, jediná herňa. To znamená, že zostane 13 herní bez najmenšej zmeny. Regulácia teda zredukuje počet herní o 7,14%. Z 2 900 herných zariadení na území Bratislavy by zostalo 2 693. Fakt „prelomové“ a „hodnotové“ hlasovanie.

Ak je niekto presvedčený o tom, že plošný zákaz hazardu nie je pre Bratislavu dobré riešenie, má plné právo to hlásať. Napokon, môj pôvodný odborný názor bol ten, že kasína v 4- a viachviezdičkových hoteloch a obchodných centrách s veľkosťou nad 15 000 m2 by mohli v Bratislave ostať. Aj keď takáto regulácia možná je, bol by môj návrh vystavený nebezpečenstvu, ktoré by som už po jeho prijatí nemohol nijako ovplyvniť. Nedokázal by som zabezpečiť neprijatie prípadného protestu prokurátora (prijíma ho 45 poslancov), ani víťazstvo v prípadnom súdnom spore medzi mestom a prokuratúrou alebo asociáciou hier (štatutárom mesta je totiž výhradne Primátor). Práve z týchto dôvodov som ho nakoniec nepredložil. 136 936 Bratislavčanov volá po radikálnej zmene. Ak chceme aby nás rešpektovali, musíme rešpektovať najprv my ich.

Teraz najčítanejšie

Branislav Kaliský

Architekt a urbanista, vyštudovaný vo Viedni a v Bratislave. Staviteľ, reštaurátor, pilot, záhradník a komunálny politik v Bratislave, v ktorej sa narodil, žije a chce žiť.