Denník N

Hilda: superstar súčasného detského komiksu

Modrovlasé dievčatko zo severu opantalo srdcia rovesníkov, aj ich rodičov. Len pred troma dňami dorazila do kníhkupectiev nová, tretia kniha jej príbehov s názvom Hilda a kamenný les. Opäť sa to v nej hemží fantazijnými tvormi, ktorých v tamojšom svete každý berie ako súčasť života. Nikto ich existenciu nepopiera, vrátane dospelých. Raz sa začítate a už ste v tom až po uši. Hilda je skrátka výnimočná.

Hilda a kamenný les je najtenšia zo všetkých doterajších kníh a na rozdiel od predošlých obsahuje len jeden príbeh. Ak ste sa s jej dobrodružstvami doteraz nestretli, v zásade by ste mohli začať čítať aj „trojku“, ale ak chcete mať ucelený obraz o všetkých postavičkách, ktoré sa tam často len tak ledabolo a bez vysvetlenia objavia, treba začať úvodnou Hildou a následne siahnuť po Hilda se vrací.

V treťom pokračovaní vchádzame ad hoc do bytu, v ktorom býva Hilda s mamou a okamžite sa ponoríme do problému, ktorý mama rieši, odkedy sa presťahovali do mesta (Hilda totiž s mamou najprv žila na samote pod lesom, ale nemôžem napísať, prečo sa ocitli v meste, bol by to spojler, sorry) – Hilda klame a uteká na zakázané miesta, mešká pri návratoch domov a obchádza pravidlá, ktoré pre ne kedysi boli životnou istotou.

Hilda žije iba s mamou a Vetvičkou, líštičkou s parožkami a čitateľ sa za celý čas ani nedozvie o rodine nič viac. Pravdupovediac, ani nemá veľmi čas uvažovať nad tým, kde sú zvyšní príbuzní. V ich životoch sa neustále niečo deje. Ťažko čokoľvek z množstva situácií vyťahovať, aby som vás nepripravila o prekvapenia, takže kým napíšem o Hilde niečo, čím vám nepokazím zážitok, prezradím len, že v príbehu Hilda a kamenný les sa do problémov dostanú obe, mama aj Hilda. Pri jednom z Hildiných útekov jej do izby vtrhne mama, ktorá chce zabrániť, aby Hilda zmizla v medzipriestore s ich domácim škriatkom Tontu. Ale tým, že Hilda nevnikne do škáry včas, sa obe dostanú na neznáme miesto, do akéhosi kamenného lesa plného trollov. Tým, že musia spolupracovať na vzájomnej záchrane, si zároveň jedna k druhej opäť hľadajú cestu a nadobúdajú stratenú dôveru.

Teraz čosi o Hilde: má modré vlasy, nie je možné si ju pomýliť s inou hrdinkou. Môže mať od cca 10 do 12 rokov, jej príbehom a slovníku porozumejú deti od 7 rokov. Mimochodom, slovník má súčasný a tiež mnohé reálie sa zhodujú s moderným svetom. Či už žije na samote alebo uprostred hustej mestskej zástavby, Hilda je najradšej vonku. Je objaviteľkou, statočnou záchrankyňou slabších, s odvahou prekonáva svoj strach z neznámeho a to opatrným spoznávaním toho, čo ju straší. Pohybuje sa rýchlo, veľa behá, má dobrú kondičku, nebojí sa šplhať, zostupovať do podzemia, keď treba, postaví sa na odpor, ale veľa aj číta, premýšľa a rada kreslí. Má očarujúce schopnosti byť dobrou kamarátkou a nadväzovať úplne nepravdepodobné priateľstvá s tvormi, o ktorých ste jakživ nepočuli – viac o nich napíšem už o chvíľočku. V zmesi preexponovaných, drzých (občas až primitívnych), mierne násilných alebo nasilu smiešnych komiksových hrdinov je Hilda absolútnou výnimkou. Ak by mohla vystúpiť z knihy, každá mama by ju chcela za najlepšiu kamošku svojich detí.

O tvoroch: divotvorné postavičky sú rozhádzané v deji každej knihy len tak, akoby nič. Tu sa ktosi zjaví, potom o pár stránok sa do deja vmieša zase niekto iný, pričom je každým akceptovaný a nikto z jeho prítomnosti nerobí vedu. Zopár vyvolených je súčasťou hlavného deja. Trollovia s dlhými nosmi ako Pinocchio a obri s nejasnými obrysmi a žiadnymi výrazmi tváre v Hilde prvýkrát ukážu čitateľovi, čo má od celého komiksu očakávať. Depresívne Polienko pri nej hľadá svoje životné poslanie. Hafíci, akési chlpaté gule, ktoré mi pripomínajú postavy z japonských animákov, si plávajú vzduchom. Miniľudkovia s trojuholníkovými čiapočkami žijú v mestách križujúcich prahy ľudských domovov a vidia vás, aj keď vy ich nevidíte. Domáci škriatkovia s chvostíkom a bradami okolo celej tváre majú prepracované byty v škárach, v ktorých sa vám strácajú veci. Z hôr zlieta raz ročne vták, ktorý vie meniť veľkosť. A v medzipriestore je stratený zúrivý čierny pes.

O komikse: všetky príbehy sú kresliarsky prepracované do posledného detailu. Často nejde len o jeden krok v jednom políčku, ale o celú zmes vzájomne prepletených políčok, v ktorých sa mení farba podľa nálady, napätia či očakávania nejakej udalosti. Textu je málo, hrdinovia nikoho nezaplavia slovami, hovoria akurát toľko, aby to neodradilo ani slovenských prvočitateľov opatrne lúskajúcich český text. Všetko dohromady spolu s konaním hrdinov spôsobí, že akonáhle ktorúkoľvek Hildu otvoríte, ste súčasťou jej vlastnej, plne funkčnej mytológie so všetkým, čo k tomuto pojmu patrí a či máte 7 alebo 37, nechcete ju pustiť z rúk.

O autorovi: Luke Pearson, mladý anglický ilustrátor, za Hildu získal niekoľko ocenení: Muriel 2016 za najlepší zahraničný komiks roku a Fabula Rasa za najlepší detský komiks roku 2016. Priznáva veľký vplyv škandinávskeho folklóru a tiež, že od začiatku si prial pozitívnu hrdinku, ktorej dobrodružstvá by vychádzali z jej vlastnej zvedavosti, empatie a zmyslu pre zodpovednosť. Chcel, aby prežívala dobrodružstvá preto, že sama chce a nie, aby bola v hocijakom zmysle nútená ich prežiť. Tiež, aby sa o všetko zaujímala a neustále si kládla otázky k tomu, čo prežíva. Zároveň nemala byť násilná a neriešiť problémy bojom. A ja len dodám, že to všetko splnil a dokázal, že deti prijmú aj takúto skvelú nekontroverznú hrdinku a chcú o nej čítať (môj syn otočil prvé dve knihy 5-krát, novú Hildu zatváral po prvom čítaní s otázkou, kedy bude ďalšia.)

Novinka Hilda a kamenný les má len jedinú chybu – je v nej otvorený koniec a ďalší diel vydavateľ avizuje až v roku 2018. Ach!

Sériu Hilda vydáva české vydavateľstvo Paseka.

Písala som aj o ďalších výnimočných komiksoch pre deti.

Jednu stať som venovala komiksom aj v letnej recenzii.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie