Denník N

Z hľadiska vyššieho princípu vražda tyrana nie je zločinom. Alebo lex Filip Rybanič.

Slovensko sa dostalo do politického a morálneho závozu už dávno, ale donedávna vlastne bezvýznamný poslanecký asistent Rybanič ho vyzliekol donaha.

Zverejnením platieb medzi firmami „realitného makléra“ Bašternáka a ministrom vnútra Kaliňákom s veľkou pravdepodnosťou porušil zákon tým, že zverejnil údaje, podliehajúce bankovému tajomstvu. Presne tak, ako sa to „prihodilo“ premiérovi Ficovi, keď zverejnil daňové tajomstvo, týkajúce sa Igora Matoviča. Z pohľadu práva sú to absolútne identické prípady. Jeden, aj druhý zverejnili chránenú skutočnosť.

Rozdielov v týchto konaniach však nájdeme až príliš veľa na to, aby sme si mohli myslieť, že polícia k ich riešeniu pristupuje rovnako nezaujato, rovnako objektívne. Pri premiérovi zatiaľ nemáme ani len šuškandu, že bol k veci čo len vypočutý, pri Rybaničovi vyštartovali policajní vyšetrovatelia rýchlejšie, ako Usaim Bolt zo šprintérskeho bloku! Držali ho 16 hodín na policajnej stanici bez advokáta a vypočúvali ho, predpokladám, ako teroristu z ISIL-u.

Ak by sme išli stroho podľa zákona, Rybanič zrejme nezvolil najšťastnejší spôsob, ako upozorniť na neštandardné riavy peňazí, valiace sa na Bašternákov účet z vratiek DPH. A následne menšie, či väčšie odtoky na účet ministra Kaliňáka. Ja viem, že to vyznie smiešne, ale mal takéto podozrenie oznámiť polícii, aby konala. On sa proste rozhodol pre spôsob, aký sa rozhodol.

Kedysi veľmi dávno som videl film Vyšší priníp. Jeho dej sa odohráva v období tesne po atentáte na kata českého národa, Reinharda Heydricha. Troch študentov, ktorých udá otec jedného spolužiaka za to, že sa tešili zo smrti Heydricha, zastrelí gestapo. Staručký profesor, ktorý má oznámiť túto správu ich spolužiakom s tým, že mal odsúdiť konanie už popravených chlapcov sa nadýchne a namiesto vopred pripravenej a nanútenej repliky povie : Z vyššieho mravného princípu vám v ravím, že vražda tyrana nie je zločinom.

Každý finančný ústav, Tatra banku nevynímajúc, má povinnosť pri prevodoch peňazí nad istý obnos upozorniť na takéto platby finančnú políciu. Pokiaĺ banka tak urobila a polícia zobrala vec iba na vedomie a nezačala s preverovaním pôvodu týchto peňazí, môžeme prepokladať, že Rybanič konal tak, ako konal, z vyššieho pincípu. A podľa staručkého profesora vražda tyrana nie je zločinom…

Teraz najčítanejšie