Denník N

Hlavou proti múru

Svojou politickou demagógiou však naďalej ĽSNS devastuje vedomie slovenskej spoločnosti. Nemožno pri tom uprieť, že im v tom veľmi pomáha naša vrcholová politika. Otváranie stále nových káuz komunikovaných cez médiá, neriešenie oprávnených požiadaviek ľudí, ktorí síce pracujú, no aj tak žijú z ruky do úst, to je na programe dňa. Skutočné akútne problémy sa prekrývajú nepodstatnými kauzami a kauzičkami.

Zlá kampaň. Ak chceš vo voľbách uspieť, nesmieš tak otvorene kritizovať súčasného predsedu. Robíš mu len podprahovú reklamu. Keď hovoríš o fašizme nikto ti nerozumie. Obyčajní ľudia majú iné problémy ako sa zaoberať fašizmom.

To boli najčastejšie argumenty ľudí, ktorí sa zaoberali mojou neskrývanou antipatiou voči politike, ktorú v súčasnosti predstavujú členovia a vedenie ĽSNS. Nuž ale položme si otázku: Prečo potrebujú súčasní ľudáci na svojej stránke tvrdiť, že nie sú fašisti? Len preto, že ich tak vraj nálepkujú médiá platené zo západu? Nuž asi nie. Ja predsa nikomu nemusím tvrdiť, že nie som fašista. Všetci to o mne vedia. Sledujem napríklad aj ruské médiá a aj tam som našiel konštatovania, že zelené tričká sú fašisti. Prečo súčasného predsedu BBSK nepozývajú na svoje podujatia diplomatické zastúpenia aspoň niektorých krajín? Asi preto, lebo aj oni ho takto vidia. Prečo s ním nechcú mať nič ani Noční vlci? Nuž asi aj preto, že by bolo paradoxné položiť vence k večnému ohňu pri Pamätníku SNP a potom ísť na stretnutie s človekom, ktorý tvrdí, že SNP bol boľševický puč.

Vidí sa Vám to málo? Dobre. Ústredné heslo ľudákov je: Odvahou proti systému. Nuž je tu demokracia? Môžete mať na to rôzne názory, ale je. Nie je tu ani autoritatívny, ani totalitárny systém. Poviete: možno, ale kradne sa tu. To, ale neznamená, že tu nie je demokratický politický systém. Drancovanie spoločnosti špičkami je predsa známe aj z demokracií, aj z totalitných systémov. Ani fašizmus, ani nacizmus, ani komunizmus nedokázali tento spôsob zneužívania moci odstrániť. Neboli snáď arizácie obyčajným primitívnym kradnutím?  Nebolo ním aj zoštátnenie bez náhrady? Nehovoriac o zneužívaní moci vládnucich špičiek na obohacovanie sa na úkor spoločnosti.

Nuž a pozrime sa na súčasné vedenie BBSK. Jedno funkčné obdobie stačilo, aby všetko, čo predtým kritizovali, začali v praxi realizovať aj oni. Rodinkárstvo, uprednostňovanie aparátnikov, sedenie na viacerých stoličkách, netransparentné verejné obstarávania a mohli by sme pokračovať ďalej. Svojou politickou demagógiou však naďalej ĽSNS devastuje vedomie slovenskej spoločnosti. Nemožno pri tom uprieť, že im v tom veľmi pomáha naša vrcholová politika. Otváranie stále nových káuz komunikovaných cez médiá, neriešenie oprávnených požiadaviek ľudí, ktorí síce pracujú, no aj tak žijú z ruky do úst, to je na programe dňa. Skutočné akútne problémy sa prekrývajú nepodstatnými kauzami a kauzičkami. Odklon od tradičných politických strán je celosvetovým trendom. Vedie to k voľbe ľudí, ktorí sa tvária neideologicky, dištancujú sa od zažitých politických trendov a vytvárajú ilúziu, že oni sú tým východiskom zo súčasného marazmu. Ponúkajú jednoduché riešenia vo forme malého dvora a dlhého biča, o ktorých však vieme ako v minulosti dopadli. Vytváranie nenávisti voči jednému etniku, alebo skupine ľudí nikdy riešením nebolo a ani nikdy nebude. Vedie len k vyvolávaniu napätia vo vnútri spoločnosti a dáva zámienky na skratové riešenia. Jednoducho tadiaľto cesta nevedie.

Oháňanie sa Bohom u ľudí, ktorí šíria nenávisť, mi pripadá prinajmenšom absurdné. Ak Boh je láska, tak kde títo ľudia lásku stratili? Druhý pilier je pre nich národ. Skrývanie sa za národ a za obhajobu jeho záujmov je obyčajná vypočítavosť u ľudí, ktorí nepoznajú vlastné dejiny, lebo vraj vtedy nežili, lezú na iné Kriváne, väčšina z nich si ani neprečítala knihu od slovenského spisovateľa, neovládajú ani svoj materinský jazyk a keď im dochádzajú argumenty, tak začnú byť agresívni a cez sociálne siete oponentom hrubo nadávajú – a aj to s pravopisnými chybami.

Ako sa to mohlo stať? V posledných mesiacoch som sa presvedčil, že podhubie hnedej ideológie sa šíri napriek celou spoločnosťou a hlúpe politické riešenia nachádzajú sluch aj u ľudí, u ktorých by som to nikdy nepredpokladal. Znechutenosť z politiky však nemožno riešiť lezením z dažďa pod odkvap. Akceptácia fašistov na slovenskej politickej scéne zo strany rastúcej voličskej základne je vážnym problémom. Je potrebné ju vidieť aj na pozadí vzostupu extrémistických politických síl v krajinách Európskej únie. Deklarovanie boja proti extrémizmu v programovom vyhlásení vlády, je síce dobrým gestom, ale samo o sebe nepomôže. Reálne výsledky zatiaľ nie sú. Zakladanie komisií a výborov vytvára síce platformu na výmenu názorov, ale len málo pomáha riešiť uvedený problém.

Spoločne so svojimi spolupracovníkmi zakladáme Protifašistické fórum, aby sme vytvorili diskusnú platformu pre ľudí, ktorým záleží na Slovensku a jeho budúcnosti. Nechceme hovoriť len o nebezpečí návratu fašistických ideológií. Chceme hovoriť aj o riešení celospoločenských problémov, ktoré vytvárajú podhubie pre šírenie nacizmu, fašizmu a politického extrémizmu na Slovensku, ale aj v celej Európe. Chceme nachádzať riešenia a ponúkať ich všetkým, pre ktorých nie je budúcnosť našej vlasti ľahostajná. Nájdete nás na facebooku: Stano Mičev – Protifašistické fórum a čoskoro aj na www.proforum.sk . Tešíme sa na spoluprácu s vami. Poďte s nami hlavou proti múru nezáujmu o ľudí práce, o ľudí na pokraji záujmu súčasnej politiky.

Teraz najčítanejšie

Stano Mičev

Vyštudoval som Pedagogickú fakultu v Banskej Bystrici aprobáciu slovenský jazyk - história. Pracoval som v Múzeu SNP, ako živnostník, na Ministerstve kultúry SR a teraz ako GR Múzea SNP. Ako historik sa venujem 2. svetovej vojne. Rozhodol som sa kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.