Denník N

Hlina za mrežami

Poslanec Hlina dnes skončil v policajných putách. Komu vlastne v tomto prípade pomáhali a koho chránili naši policajti?

Aj keď nie som veľkým fanúšikom „divadelných predstavení“ poslanca Hlinu, jeho dnešné zatknutie ma dosť nemilo prekvapilo. Pozerajúc na video policajného zásahu som ostal dosť zaskočený. Je toto vôbec možné?! Hm, na Slovensku zjavne áno.

Hneď na začiatku prízvukujem, že som si vedomý zrušenia priestupkovej imunity poslancov NR SR. A súhlasím s ňou. Na druhej strane však otváram oči nad tým, ako necitlivo a neprofesionálne postupovali príslušníci Policajného zboru SR.

Poslanec Hlina sa síce svojským, ale predsa len mediálne zaujímavým spôsobom snažil upozorniť na to, že jedna z nebankoviek porušuje zákon. Keďže pôsobí aj bez licencie NBS. To, či jeho spôsob vyjadrenia voliči akceptujú, alebo nie ma vôbec netrápi.

Trápi ma postup „mužov zákona“. Pomáhať a chrániť. Taký majú slogan. Pýtam sa – komu pomáhali v tomto prípade a koho chránili? Nebankovú súkromnú spoločnosť?

Mňa osobne by zaujímalo, či rovnako tvrdo a nekompromisne polícia postupuje aj pri kadejakých zhromaždeniach „hrubokrkých“ neonacistov, xenofóbov a podobne, čo mňa osobne, ako slušného človeka, irituje oveľa viac ako politický marketing poslanca Alojza Hlinu.

Apropo, zakročili by takto policajti aj v prípade kauzy Váhostavu? A viete si predstaviť Juraja Širokého v putách a s hlavou pritlačenou k zemi? K tomu by páni, ktorí riadia našich mužov v uniforme, určite zelenú nedali. V slušnej spoločnosti by si takéto faux pas vyslúžili personálne zmeny na najvyšších postoch. U nás sa však ´krabice´ nepohnú.

Teraz najčítanejšie

Peter Matula

Vyštudoval politológiu a sociológiu. Neskôr absolvoval viacero krátkodobých vzdelávacích pobytov v USA, Francúzsku či Nemecku. Pracoval ako politický analytik, hovorca, novinár, konzultant v oblasti komunikácie, PR a nových médií. Dnes pôsobí v samospráve. Je členom Progresívneho Slovenska.