Denník N

Zápisky programátora je hlúpa kniha, ktorú sa však oplatí prečítať.

Hranice môjho jazyka sú aj hranicami môjho sveta. Pokus o recenziu ešte nevydaného diela málo známeho autora.

„What is your aim in philosophy? To show the fly the way out of the fly-bottle.“

„Die Philosophie ist ein Kampf gegen die Verhexung unseres Verstandes durch die Mittel unserer Sprache.“

–Ludwig Wittgenstein

obalka

Čo je cieľom vašej filozofie? Nedávno sa mi dostala do rúk kniha málo známeho autora, ktorú uvádzajú dva aforizmy od Ludwiga Wittgensteina. Pretože autor asi automatiky predpokladá znalosť cudzieho jazyka, nepokúsil sa o preklad do slovenčiny. Cieľom filozofie je ukázať muche ako sa dostať von z fľašky na muchy. Druhý citát je v nemčine a tlmočí nám to isté posolstvo. Filozofia je boj proti čarom, ktorými náš jazyk a jeho prostriedky zaklínajú rozum. Stiahnuť knihu stálo päť euro a ja som to urobil vo viere, že si za tú sumu budem užívať ilúziu slobody.

Fľaša na muchy.

fly01

Tak tu je ten návod ako sa odtiaľ dostať von.

Po tom čo si bývalí členovia ŠTB založili na troskách socialistickej koncernovej organizácie vlastné SRO, na ktorú previedli všetok jej majetok, nechal jej nový riaditeľ, geniálny matematik a promovaný programátor Štefan Ruprecht nainštalovať pisoáre aj do ženských záchodov. Pracovníci socialistickej organizácie sa aktom privatizácie podniku rozdelili na dve skupiny. Vlastníci a majitelia SRO. Aby noví majitelia nejako zakamuflovali tento podvod, verná sekretárka už spomínaného matematika Oľga Kubičková pod gesciou Miroslava Domrdala vypracovala kódex pracovníka SRO, v ktorom sa deklaruje, že majitelia i radoví zamestnanci majú rovnaké postavenie. Nejestvuje ani diskriminácia pohlaví. A tak tieňový riaditeľ Ruprecht, ktorý jediný z nich mal aj zmysel pre humor, nechal doinštalovať aj pisoáre do ženských záchodov. S vysekávaním do panelu by však boli problémy a s najväčšou pravdepodobnosťou by to bolo zbytočné. Táto logika by obstála ak by sa nevyskytla nečakaná prekážka personifikovaná ako inžinier Príslovka, amatérsky lingvista a správca integrovaného slovníka dát, ktorý túto nedôslednosť považoval za akýsi dôkaz. Príslovka patril medzi radových zamestnancov organizácie a asi mal najnižší plat na celej chodbe. Na svojom stole mal starý železný terminál v riadkovom režime s ruskou klávesnicou a tak aj pomocná sekretárka Žofka mala vyšší plat ako on. Rebelujúci inžinier vystavil svoj platový dekrét do vitrínky vo svojej kancelárii a šíril poplašnú správu medzi radovými pracovníkmi v kancelárii inžiniera Feráka.
Boli vypracované dva kódexy!
Jeden pre majiteľov a druhý pre radových zamestnancov SRO. V kódexe pre majiteľov je i tajný dodatok. Najvýstižnejším dokladom ich pokrytectva je, že nedoinštalovali odpadové rúrky k pisoárom na ženských záchodoch. Kódex pre zamestnancov obsahuje tajnú klauzulu!
To ešte nie je dôkaz! protirečili mu.
Majitelia SRO majú trojnásobné platy a služobné autá, to by mohlo vysvetľovať ten nezmysel s pisoármi ale ako vieš o tom dodatku? keď podobne ako my patríš do druhej kategórie pracovníkov.
Vari ste si to nevšimli? keď sme preberali tie dokumenty. Každý musel podpísať. Vlastníci SRO sa náhlili so svojimi kódexami do svojich kancelárií a sušili ich na radiátore, pretože boli podpísané krvou!
Čo bolo napísané v tajnom dodatku kódexu sa postupne dozvedá inžinier až po svojom odchode z organizácie. Čerpá tvorivú dovolenku na ktorú má nárok ako finalista literárnej súťaže. Neprávom užíva staré PC, majetok pôvodnej socialistickej organizácie, ktoré sa náhodou pri tom podivnom prevode majetku nachádzalo v byte inžiniera Príslovku. (Počas PN mal na tom počítači prekladať nápovede pre aplikáciu GL.)
Aby sa naplnila litera tajného dodatku dvaja najlepší špecialisti SRO za technickej podpory Miroslava Domrdala sa podujmú prerušiť výskumy na tom počítači. Všetko nasvedčuje tomu, že Príslovka ešte nemá dôkaz ale je už blízko poznania, že filozofia je iba slepou, nikam nevedúcou odnožou lingvistiky. Inžinierovi sa asi už podarilo skomprimovať Bachamnov diagram schémy schém do tabuľky s tromi stĺpcami. Pomocou trójskeho koňa preniknú do systémových súborov a tak sa potvrdí nielen to. Inžinier experimentoval už i s ľudským vedomím! Vlastné vedomie skomprimoval do prekompilovanej matice s 56 stĺpcami akoby sám chcel uľahčiť vlastníkom SRO naplniť literu dodatku.
Ten, kto neoprávane užíva majetok SRO, stane sa eunuchom a bude robiť strážcu a upratovača v ženských záchodoch v priestoroch firmy. Dostane malé kladivko a tupé dlátko aby zasekal tie rúrky do betónu. S konkrétnym cieľom podrobiť samotného inžiniera potupnej sémantickej analýze prepnú sa do režimu supervízora a spustia systémovú procedúru SYSRDR na tie dva diskové súbory. Táto operácia nad jeho vedomím má pre nášho rebela neblahé dôsledky. Nestal sa mocným čarodejníkom. Nemusel používať príkaz GET. Nemusel si zahlieniť priedušky tou ťažkopádnou syntaxou. Miesto toho použil READ na celú stránku. Ba mohol by vstúpiť aj do integrovaného slovníka, keby jeho pozornosť neabsorbovala istá anomália. Nestihne domyslieť aké dôsledky by mal jeho objav pre humanitné vedy, stalo sa to raz podvečer pri sprchovaní, nahmatá si na miešku dve čerstvé, ešte nie celkom zhojené jazvičky. S prekvapením si uvedomí, že sa nachádza v cudzom byte na jedenástom poschodí panelovej veže! Veď zajtra má mať zásnuby spojené s oplodnením budúcej snúbenky! Zavreli ho do kúpeľne a zatiaľ čo ostatní v hale sa bavia pri televízore a konzumujú obložené chlebíčky, on jedol zošrotovanú kukuricu namáčanú v plodovej vode. Má podrobiť lingvistickej analýze obkladačky! Majitelia bytu obložili kúpeľňu obkladačkami z kapitalistickej cudziny. Ba aj lepidlo, takzvaný kléber kúpili v Tuzexe za tuzexové poukážky. Nie sú si však istí, či vybrali správny farebný odtieň.

*
Stalo sa dačo, o čom by som mal vedieť a čo znásobilo moje schopnosti??? Ešte som to nikdy nerobil! Musím teda urobiť aspoň to, čo je v mojich silách. Osprchovať sa. Moja frajerka má prietokový ohrievač a voda je vlažná na môj vkus. Vlažná voda však najlepšie umožňuje interpretovať farbu očí mojej frajerky. Sama otvorí dvere do kúpeľne keď sa sprchujem. Pozerá sa mi na penis. Trochu mi to vadí, je vzrušená.
Modrá.

*
Majitelia SRO sa neuspokojili iba s povrchovými úpravami ale prebúrali aj priečku medzi kúpeľňou a toaletou! Zrazu niekto veľmi mocný o dvanásť podloží nižšie vtiahol do žalúdka všetku vodu zo záchodového sifónu a mohutne si odgrgol.
Chcel si vstúpiť do integrovaného slovníka dát.
Je to ten istý ženský hlas, ktorý mu minule odstrekol na ranky trochu antiseptickej bielkoviny zo svojho prsníka. Tak nápadne sa líšil od predstavy vulgárneho obra, čo vypil obsah sifónu.
Jazyk DDL je schopný popísať pomocou schémy akýkoľvek aspekt skutočnosti. Avšak jestvuje jedna jedinečná schéma. Schéma schém, superschéma, ktorá vznikla rekurzívnym použitím jazyka DDL na vlastné lingvistické elementy. Odhalil si základný zákon experimentálnej lingvistiky. To bol dôvod, prečo som nariadila vyrezať oba semenníky. Nemusíš sa báť, operácia prebehla bez komplikácií. Teraz ti vyberiem stehy.
Vtom niekto búši na dvere kúpeľne! Vo dverách však stojí manžel pani doktorky. Manžel sa pobavene díva ne jeho prázdne vrecúško a potom aj on prehmatá.
Modrá! boli vyrezané obe telieska! Vstúpil do jazyka a stal sa mocným čarodejníkom!
Modrá, zopakuje po manželovi.
Bude to ideálne ladiť s očami vašej manželky.

Aké dobrodružstvo zažije čarodejník v integrovanom slovníku dát? Vchod do oblasti DDLDML stráži striga, ktorá má na vydaj dve dcéry. Dosiahne osvietenie a spojí sa s vyšším vedomím, ktoré už nie je spútané schémou a tak je schopné myslieť a generovať metafory? Čarodejník cestuje v čase pomocou programu IDMSRFWD (logickej užovky). Raz, pri jednom vykonávaní lingvistickej procedúry v režime prvej osoby jednotného čísla čarodejník zatúži počať a porodiť dcéru. Kto oplodnil čarodejníka a ako sa mohol stať otcom druhého dieťaťa? Nie je to ani klasický príbeh romantickej lásky. Nie je to ani klasická detektívka. Nehľadáme vraha ale snažíme sa uhádnuť mechanizmus toho spojenia. Striga má aj syna, ktorý jej zostal ako spomienka, keď ju znásilnili divokí kočovníci na náhornej plošine Ahagar. Čarodejník porodí dcéru ale nemá dosť mlieka, dieťa dojčí jeho manželka, ktorá je ešte panna a tak to pokračuje donekonečna. Niektorí považujú román za stručný úvod do experimentálnej lingvistiky. Začarovaný kruh, defilé bludov, nádherné prehry striedajú potupné víťazstvá. Až kým čarodejník nerozbije umývadlo veľmi nezvyčajným nástrojom. Experimentálna lingvistika je paveda. Nakoniec počne aj jeho manželka. Skutočnou vedou ju robí až tá skutočnosť, že to otvorene deklaruje za svoju metódu.

FlyTrap2-84
Čo povedať na záver? Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt. Aby som nejak zhrnul svoju úvahu, pomôžem si citátom toho istého filozofa. Hranice môjho jazyka sú aj hranicami môjho sveta. Hlúpa kniha ale nádherný únik do sveta bludov, ktorý ak neukazuje cestu von, určite rozširuje klietku nášho jazyka, v ktorej sme na doživotie odsúdení žiť.

Teraz najčítanejšie