Denník N

Hnedé oči

Po chvíli k nej príde Labka, schúli sa pri jej nohách a spokojne leží…

V izbe je tma, na okno klopú dažďové kvapky, podľa dopadu na okno poriadne veľké. Celkovú hrôzu dnešného počasia dopĺňajú nárazy silného vetriska. Mirka pootvorí oči, pretočí sa na druhú stranu, vstávať ešte určite nebude. Spod periny jej vykukla noha, rýchlo ju zatiahla späť do tepla a privrela oči.

Aj zadriemať sa jej pomaly podarilo, aspoň to tak vyzeralo. Až do okamihu, keď sa strhla. Nič hrozné sa nestalo, o slovo sa hlásila Labka. Postávala pri posteli a jemne jej olizovala ruku. „Ach, ty jedna,“ tichým hlasom povedala Mirka. Labka na ňu pozrela hlbokými hnedými očami, viac nebolo treba, hneď vedela koľká bije. Čas ich rannej vychádzky sa priblížil a štvornohá priateľka sa jej dožaduje. Mirka ju pohladká po hlave a ešte chvíľku zostane v posteli. Vôbec sa jej nechce vyliezť, pracovné povinnosti ju dnes čakajú až popoludní a telo jej našepkáva, že by sa mala vrátiť do postele. Lenže Labka to nechce pochopiť a na počasie tiež neprihliada.

„Dobre už idem,“ pozrie Mirka milému stvoreniu do očí. Labka sa pomaly odšuchce do predsiene a pripraví sa na odchod. „To je hrozné, človek si ani pospať nemôže,“ šomre Mirka popri vstávaní. Rýchlo na seba nahodí teplé oblečenie, nepremokavú bundu, do ruky vezme dáždnik a už otvára dvere. Na schodišti je nezvyklé ticho, akoby sa dnes nikomu nechcelo z domu. Nečuduje sa, ona je na skoré vstávanie zvyknutá, ale dnes mala tiež problémy. Len čo otvorí ťažkú kovovú bránu ovanie ju svieži vietor. Rýchlym pohybom otvorí dáždnik a kráča spolu s Labkou popri dome. Nápor vetra sa pohráva s jej oblečením i dáždnikom, snaží sa ho vyvrátiť, Mirka odoláva, otáča ho opačným smerom. Zbytočné, severák dosiahol svoje, radšej si rýchlo natiahne kapucňu, aby nepremokla do nitky. Ani Labke toto počasie očividne nie je po chuti, dnes vykonala svoju potrebu veľmi rýchlo.

„Tak poď, ideme do tepla,“ otvára Mirka vchodové dvere do bytu. Z poličky vezme uterák a vyšúcha Labku dosucha, potom sa postará o seba. Psia dáma zmizne v kuchyni a zaujme svoje miesto. Mirka sa pustí do prípravy raňajok, dnes celkom určite potrebuje teplý čaj. Spraví si levanduľový, ten by jej mohol zlepšiť aj náladu. Sadne si do svojho obľúbeného prúteného kresla a pomaličky sŕka horúci nápoj. Nohy si zakryje dekou, žiada sa jej teplo. Po chvíli k nej príde Labka, schúli sa pri jej nohách a spokojne leží, nechce byť sama. Je rovnaká ako Mirka, za tie roky si na seba neuveriteľne zvykli. Presne si pamätá na ten deň, keď jej kolegyňa ponúkla drobnú okatú sučku. Spočiatku váhala, nikdy si nepredstavovala, že bude mať doma psíka. Ale stačilo jediné stretnutie a všetko bolo inak, dostali ju tie hlboké hnedé oči.

Teraz najčítanejšie