Denník N

Hor sa do prvej ligy – ako sa manipuluje s verejnou mienkou

Včera bol zverejnený prieskum s otázkami k jadru Európskej únie. Otázka znela konkrétne takto: „Malo by podľa vás smerovať Slovensko do jadra Európskej únie, teda úzko spolupracovať s najvyspelejšími štátmi A-kategórie?“. Takmer 70 percent opýtaných odpovedalo áno.

Je nad slnko jasnejšie, že veľká väčšina ľudí na takto položenú otázku odpovie „áno“. To je asi ako sa spýtať „Páči sa vám srsť medveďa krásnosrstého?“. Týmto otázkam sa hovorí sugestívne, to sú také, v ktorých je už zo strany pýtajúceho sa zakomponovaná odpoveď a opýtaného na ňu zvádza. A dať do otázky, že tie krajiny sú „najúspešnejšie“, ale nepovedať, v čom, tiež o niečom svedčí.

Ak by bol prieskum seriózny, pýtal by sa napríklad: Chcete byť v prvej lige aj za cenu, že budeme musieť prijímať migrantov? Chcete byť v prvej lige aj za cenu, že budeme ručiť za vklady v západoeurópskych bankách? Potom by sme sa dozvedeli skutočne, čo si ľudia myslia. Takto je len manipulácia s verejnou mienkou.

Ak by bol premiér seriózny, na rovinu by povedal, čo to tá prvá liga presne znamená. Zatiaľ vieme len to, že Robert Fico v Bruseli potichu prisľúbil plniť kvóty na migrantov.

Postup v štýle „je jedno, čo tá prvá liga je, určite buďme jej súčasťou“ považujem pre Slovensko za mimoriadne škodlivý. Pripomínam, že sme členmi prakticky všade, od samotnej EÚ cez Schengen až po eurozónu a odnikiaľ sa nechystáme vystúpiť. Bol by som prvý proti vystúpeniu, ale to neznamená, že do budúcna máme so všetkým slepo súhlasiť. Naopak, treba sa kriticky pýtať, ako to je s migrantmi, s odpustením dlhu Grécku, s ručením za vklady v západoeurópskych bankách, s harmonizáciou (rozumej s navýšením) daní a pod. A boj proti sociálnemu dumpingu bude zrejme znamenať uzatvorenie západných trhov pred našimi dodávateľmi, ako sa už deje v prípade autodopravcov.

Áno, spolupracujme tam, kde to je pre Slovensko výhodné, napríklad v otázkach bezpečnosti, no opakujem, že štáty takzvanej prvej ligy majú tiež svoje problémy: napríklad vyššie dlhy, nižší rast HDP, množstvo migrantov a výrazne vyššie riziko teroristických útokov.

Preto vravím, správna stratégia pre Slovensko nie je hrnúť sa ani nevieme poriadne kam, ale jasne povedať: „Sme členmi EÚ, eurozóny a Schengenu, odnikiaľ sa nechystáme vystúpiť, naopak, budeme si riadne plniť všetky naše záväzky a odteraz budeme v prvom rade konať v prospech občanov Slovenska“.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.