Denník N

Hygge, alebo ako sa žije na severe…

V štatistikách dlhovekosti a zdravia sa severské krajiny pravidelne umiestňujú na popredným miestach. V čom tkvie čaro škandinávskeho štýlu života? Odpoveď som sa rozhodol hľadať v knihe Signe Johansenovej.

Keď si predstavíme Škandináviu, ako prvé nám napadne: striedanie krátkych dní a dlhých nocí, krátkeho leta a dlhej zimy, nízkych priemerných teplôt  a silných mrazov. Podmienky sú tu dosť nehostinné. Avšak odpoveďou na ne sa stala snaha zútulniť svoj domov, vytvoriť z neho miesto pohody a pohostinnosti. A hľadať potešenie v obyčajných veciach…

 

Radosť z drobností

Možno dni sú krátke a prirodzeného svetla je pomenej. Preto sme našli záľubu v sviečkach. Ich mihotajúci plameň s teplým svetlom zútulňuje naše domovy. V miestnostiach sa snažíme mať viac zdrojov svetla s rôznou intenzitou, aby sme vytvorili z neho útulné prostredie.

Odpoveďou na zimu a množstvo snehu, sa stali intenzívne, občas až kontrastné farby, ktoré však kombinujeme tak, aby navodili harmóniu. Keď všetko pokryje sneh, chýba veľa zrakových stimulov, preto sa obraciame k farbám…

Letá tu bývajú krátke, no o to intenzívnejšie sa ich snažíme prežívať. Chodíme zbierať lesné plody, lúčne kvety, alebo len tak obdivovať morské fjordy. Radi v lesoch zakladáme ohne a stretávame sa pri nich s priateľmi.  Aj preto slnovrat – deň kedy je najviac svetla v roku, oslavujeme s rovnakou radosťou, ako napr. Vianoce…

 

Dôraz na miestne veci

Preferujeme zdravú stravu. Zároveň však platí, že preferujeme výdatnú a chutnú stravu. Sladkosti a dezerty si doprajeme len občas a hlavne počas zimy, avšak nerobíme si z nich ťažkú hlavu. Ak treba, tak po prijatí výdatnejšieho jedla predĺžime svoju prechádzku, prípadne sa venujeme viac športu, aby sme prijaté kalórie spracovali. Nie sme priaznivcami diét, alebo rátania kalórií. Dokonca zdravé jedlo, avšak bez chuti, by u nás nemalo úspech. Radi si pochutnáme na dobrom jedle.

Veľkú tradíciu má u nás lov a rybačka. Kedysi prežitie rodín záviselo na týchto záľubách. Dnes je to skôr o životnom štýle. Ulovíte si to, čo je z prírody. Viete v akých podmienkach, to zviera žilo. A čakanie nás učí trpezlivosti. Zážitkom nie je výstrel, ale čakanie. Dôraz na čerstvosť, zrelosť ale aj podmienky za ktorých sú potraviny pestované / chované, nás vedú k nakupovaniu miestnych potravín. Prečo kupovať niečo, čo precestovalo polku sveta a ak aj dozrelo, muselo prijať množstvo neprirodzených látok, aby to ostalo jedlé?

Aj v našich krajinách poznáme alkohol. Ten je dobrý na zahriatie a vychutnávanie. Každý má svoj obľúbený drink a obľubuje ho pre chuť. Aj alkohol sa učíme vychutnávať. A tak si z neho tu a tam usŕkame…

 

Ako prežiť

My v Škandinávií si nerobíme ťažkú hlavu z „posadnutosti“  niektorých západných krajín v starostlivosti o zovňajšok. Našou filozofiou je zamerať sa na to, čo dokážeme, nie na výzor. Ak dobre vyzeráte, je to bonus. Ale samo o sebe je to nepraktické. V našich génoch je zakódované, že ak budete kosť a koža, neprežijete. Tú su zimy kruté, potrebujete vedieť založiť oheň, nasekať drevo, odhrnúť sneh… Na všetko potrebujete energiu a silu. Život nás naučil dôležitejším veciam, než  je starostlivosť o zovňajšok…

 

Rešpektovať prírodu

Bez ohľadu na to, či žijeme v mestách, alebo na dedinách, radi a veľa času trávime v prírode. Vybrať sa do prírody je našou odpoveďou na stres a snahou utriediť si myšlienky. Pobyt či prechádzka v prírode nás upokojuje a pomáha nám spomaliť.  Obdivovanie prírody je zas potechou pre ducha. Okrem toho, naučili sme sa rešpektovať prírodu a načúvať jej prejavom. Preto sa snažíme zbytočne neplytvať so zdrojmi a kladieme dôraz na ekológiu. Počasie sa s nami nemazná. Ale bez ohľadu na to, či je veľká zima, alebo prší hovoríme, že neexistuje zlépočasie, len zlé oblečenie. Preto radi investujeme do kvalitného oblečenia. Nedovolíme prírode aby ohrozila našu túžbu stráviť v nej čas.

 

Čo sa hýbe žije

Čaro dlhovekosti tkvie v pohybe. Bez ohľadu na to, či je leto, alebo zima. Radi sa prechádzame a športujeme. Od mala deti vodíme do prírody a každý z nás sa snaží venovať nejakému športu. Pre nás nie je dôležitý výsledok, ale to, že športujeme a prekonávame samých seba. Môžeme vyraziť do prírody a našim cieľom je byť v prírode. Vďaka športu spoznávame svoje hranice a prekonávame seba.

Bez ohľadu na počasie preferujeme pohyb v prírode, pred fitness centrami. Pohyb v prírode je lepší, prináša viac benefitov. Pomáha odbúrať hnev, ste tam len vy a príroda. Takýto pohyb Vám prináša vitamín D a veľa energie… Veľa robí aj pobyt na čerstvom vzduchu. Ak už sú naše možnosti hlavne cez týždeň obmedzené, tak sa aspoň snažíme chodiť pešo všade tam, kde sa len dá.

Šport je pre nás zdrojom zábavy. Pravidelne organizujeme súťaž, kedy muži v náruči nesú ženy a snažia sa pritom prekonávať rôzne prekážky na ceste. Vyhráva ten, kto príde do cieľa prvý. Neverili by ste, koľko zábavy si pritom užijeme. A pri tom je to taká prkotina :).

Šport je prospešný pre náš život. Keď športujeme na ihrisku, učíme sa tímovému duchu a solidarite. Vďaka športu máme veľa energie a zdravé sebavedomie. To všetko nám pomáha pri práci, ale aj v živote.

 

Jednoduché línie

Naše domy a zariadenia v nich sú charakteristické funkčnosťou a jednoduchosťou. Kladieme dôraz na čisté línie. Krása podľa nás spočíva v účelnosti a v jednoduchosti. A v neposlednom rade v použití prírodných materiálov a farieb. Aj doma radi navodzujeme atmosféru, že sme v prírode.

Radi chodíme doma bosí. Nemáme radi koberce. Koberec vnímame ako veľký zdroj nečistôt, ktorý doslova pohlcuje prach a špinu. Je náročný na čistenie a aj tak je ťažké vyčistiť ho tak, aby nezahlcoval naše prostredie baktériami. Kobercom sa vyhýbame. Ak máme koberec, tak len malý, pre útulnosť…

Naše domy zdobia kvety. Radi sme v neustálom kontakte s prírodou. A knihy. Knihy nikdy nevyjdú z módy. Sú zdrojom poznania a tiež sú zaujímavým interiérovým dizajnovým doplnkom. Miestnosť s knihami je pre nás miestom života.

 

Život v kruhu, život v plnosti

Veríme tomu, že prehnaná starosť o život tento život skracuje, preto sa snažíme žiť pre okamih a netrápiť sa zbytočnými vecami. Život plynie a my s ním.

Nehostinnosť prírody nás vedie nielen k útulnosti a k potešeniu z jedla a z drobných vecí, ale aj k pohostinnosti a k solidárnosti. Radi trávime čas v kruhu priateľov. Radi sa stretávame pri spoločných obedoch a večerách.

V našej rodine si odovzdávame myšlienku, že nemusíme byť bohatí, aby sme sa dobre najedli a jedlo pritom môže byť chutné a výživne. Variť pre nás znamená starať sa o iných. Preto sa o jedlo radi delíme s inými.

Ak máte strechu nad hlavou, stôl okolo ktorého sa môžete stretnúť s priateľmi a s rodinou, chutné jedlo a nejaký ten pohárik, už potrebujete len chvíľu v prírode… aby ste mali všetko, čo je nevyhnutné. Viac k spokojnosti nepotrebujeme.

 

Otvorenosť pre niečo nové

V našich génoch je túžba po sebestačnosti. Naši predkovia dokázali skĺbiť zručnosť a vedomosti k tomu, aby čo najviac dokázali zvládnuť vlastnými silami. Od lovu, chovu dobytka, výroby nástrojov a varenie, až po stavbu domu. Doma sa zmenila. Avšak naďalej radi pracujeme rukami, snažíme čo najviac vecí zvládnuť sami a venovať sa záľubám. Tu a tam niečo urobiť vlastnými rukami je pre nás znakom, že ešte stále máme kontakt so životom…

Naši predkovia nemali k dispozícií prírodné bohatstvo. Je pravda, že nečelili nepriateľovi, na druhej strane ich polia poskytovali len málo obživy. Nežili sme vstrachu, ale ani v hojnosti. Preto sme boli odkázaní vybrať sa na more. Tu niekde má pôvod naša otvorenosť pre nové veci. Preto sme v živote a v prístupe k ľuďom tolerantní a liberálnejší, než je bežné v iných krajinách.

 

Kniha Signe Johansenovej sa jednoduchým spôsobom cez príbehy pokúša vysvetliť princípy na ktorých stojí životný štýl v škandinávskych krajinách. Niektoré veci sú ťažšie pochopiteľné, ak nemáte  skúsenosť života v tejto oblasti. Napriek tomu je tu veľa podnetov, ktoré sa dajú uplatniť aj u nás. Kniha prináša tiež množstvo receptov na klasické škandinávske špeciality.

-th-

Signe Johansenová vyštudovala antropológiu a archeológiu. Je tiež profesionálnou kuchárkou. Po niekoľkých knihách o škandinávskych jedlách sa pokúsila priblížiť aj škandinávsku kultúru a štýl života…

 

Zdroj fotografie:

www.usnews.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom