Denník N

Hystéria okolo dobrovoľných a bezplatných sterilizácií

Strana Sloboda a Solidarita čoskoro predstaví ucelený návrh na riešenie problému rómskych osád. Teda, aby som bol presný a najmä politicky korektný, predstavíme návrh na riešenie „sociálne vylúčených spoločenstiev“ (SVS). Samozrejme, že sa bude týkať všetkých SVS, napríklad aj takého Pentagonu v Bratislave, ale faktom ostáva, že takmer všetky SVS sú rómske osady. To však neplatí naopak, zďaleka nie všetci Rómovia žijú v osadách, čiže v SVS.

Nás návrh bude postavený na princípe „vzdelanie deťom, prácu dospelým“, pričom osobne považujem vzdelanie detí za top prioritu. Som za to, aby štát zobral peniaze (v prvom rade eurofondy, ale aj peniaze daňovníkov, a investoval ich do vzdelávania detí z osád. Je to rozhodne lepšia investícia ako im stavať domy a byty, najmä čo sa týka návratnosti pre spoločnosť. Naša reforma ide ďalej ako doteraz všetky opatrenia všetkých ostatných, ktorí nám sľubovali prevratné riešenia. Napríklad riešime starostlivosť o deti v SVS už od 0 rokov. Návrh predstavíme v dohľadnej dobe, určite ešte túto jeseň.

Áno, súčasťou nášho uceleného návrhu (a vôbec nie novou) sú aj dobrovoľné a bezplatné sterilizácie. DOBROVOĽNÉ a BEZPLATNÉ sterilizácie pre také ženy, resp. pre takého rodiča, ktorý má štyri deti alebo tri deti a viac ako 35 rokov. Prekvapuje má hysterická a iracionálna diskusia, ktorá okolo tohto návrhu vznikla, preto uvádzam nasledovné:

K DOBROVOĽNOSTI: Sterilizácie sú u nás povolené. Funguje to tak, že ak sa žena (alebo aj muž) rozhodne nechať sa sterilizovať, napríklad po cisárskom reze, ide ku gynekológovi a oznámi mu svoj zámer. Lekár to odporučí, je nutné podpísať informovaný súhlas a nasleduje mesačná lehota na premyslenie. Po nej prebehne na klinike samotný zákrok. Takto to funguje dnes na základe § 40 zákona 576/2004 a tu nenavrhujeme žiadne zmeny.

K BEZPLATNOSTI: Sterilizáciu zdravotná poisťovňa väčšinou neprepláca a zákrok stojí cca 500 až 600 eur. Už dlho kladieme otázku, čo má urobiť žena, ktorá má štyri deti, vie, že o ďalšie sa starať nedokáže a tiež sa nedokáže „ubrániť“ manželovi. Áno, mám v prvom rade na mysli Rómku žijúci v osade. Lebo tam je predsa problém, tam dochádza pravidelne k zanedbaniu výchovnej povinnosti, tam sa rodia deti do chudoby, tam sa častokrát nedokážu o svoje deti rodičia riadne starať. Predpokladám, že najneskôr teraz už svietia všetky červené kontrolky v hlavách našich ľudskoprávnych aktivistov. Lenže toto je realita. Návrh má platiť pre VŠETKY ženy a aj pre MUŽOV a do tretice opakujem, že jediná zmena je v BEZPLATNOSTI. Tento návrh bol v prvom rade diskutovaný s ľuďmi, ktorí už dnes pracujú ako terénni sociálni pracovníci v SVS, s učiteľkami v Dobšinej a tiež s viacerými ženami zo samotných rómskych osád.

Ako som písal vyššie, tento návrh nie je nový. Už minulý rok navrhli BEZPLATNOSŤ sterilizácií naše poslankyne Lucia Nicholsonová a Natália Blahová, Lucia Ď. Nicholsonová predkladala takýto návrh opakovane od roku 2012 Pýtam sa, kde bol vtedy teológ a publicista Michal Havran. Vtedy nekričal, že zlo sa nerieši ani nacistickou mystikou, ani biologickými experimentmi. Denník N to isté, zrazu prepadli amoku, ja som za rasistu, nacistu, fašistu a samozrejme xenofóba. A ako tento návrh nie je nový, nie je ani jediný. Reforma, ktorú vymyslela Lucia Nicholsonová, okrem iného vyrieši aj problémy so sociálnymi dávkami či preslávenými sociálnymi podnikmi. Desiatky rokov riešime problém rómskych osád. S akým výsledkom? Žiadnym. Počet ľudí žijúcich v rómskych osadách a teda ľudí žijúcich v extrémnej chudobe rastie. Existuje vôbec nejaký exaktný ukazovateľ, ktorý by ukázal zlepšenie? Ani by nemohol, lebo my sme už tak domýlení ľudskoprávnymi aktivistami, že ani len štatistiky o Rómoch nesmieme viesť. Zato sme dosiahli super výsledok na základnej škole v Šarišských Michaľanoch, lebo sme im súdom zakázali segregáciu (bola tam trieda pre deti z osady Ostrovany), čím sme dosiahli stopercentnú segregáciu, lebo dnes sú na celej škole výlučne rómske deti. A ešte sme dosiahli, že povedať Cigáň je rasistické, pričom som stretol niekoľko Rómov, ktorí o sebe s hrdosťou vravia, že oni nie sú Rómovia, oni sú Cigáni. Gratulujem.

To isté Denník N. Tento návrh bol okamžite označený za rasistický a fašistický, pričom sa ani len neunúvali si niektoré veci overiť. Dokonca som sa dočítal, že som „už len alternatívou za Kotlebu“ a že „som drukoval nemeckej AfD – strane, ktorú budú mať v nemeckom parlamente za fašistov“. Pán Javorský, autor newsfiltra: odvolávate sa na štyri roky staré video, kedy Afd bola ešte skutočnou alternatívou a už viac krát som sa vyjadril, že táto strana je medzičasom pre mňa nevoliteľná! Za túto úroveň žurnalistiky sa môžete hanbiť.

Arpád Šoltész, komentátor, ktorý dokáže najmä urážať, sa od bezplatných a dobrovoľných sterilizácii prepracoval k plynovým komorám, za čo ho Facebook zablokoval.

Urážky, osočovanie, polopravdy a prekrúcanie faktov sú znaky, ktoré spájajú ľudí ako Havran, Šoltész a Javorský. Ľudí, ktorí sú skalopevne presvedčení o tom, že pravdu majú len oni a voči akýmkoľvek iným názorom sú extrémne netolerantní. Žiaľ, vtedy je akýkoľvek pokus o vecnú a racionálnu diskusiu úplne zbytočný. Koľkí z nich boli v skutočnej rómskej osade, rozprávali sa s jej obyvateľmi a so sociálnymi pracovníkmi? Pretože útočenie a urážanie od písacích stolov zatiaľ žiadny problém nevyriešilo.

Na záver jeden komentár pod newsfiltrom Denníka N:

„Najlepšie je neurobiť nič, len míňať EU fondy na zbytočné projekty. Ale hlavne nech sú politicky korektné, nediskriminačné, nikoho neurazia a hlavne, nech vlastne nezmenia nič. Lebo status quo vyhovuje najviacej tým, čo najviacej kritizujú akékoľvek nápady, ci už zlé, alebo dobré.“

Na to, že sa na týchto ľudí kašle, si Slováci zvykli a pri návrhu riešenia sa radšej uchýlia k „hejtom“. Kto sa teda má Rómov zastať? Kto má riešiť problémy rómskych osád? Kto má riešiť životy tisícov detí, ktoré sa rodia do chudoby a nemajú z nej východisko?  Títo novinári? Ktorí namiesto dočítania veci do konca hneď majú svoj „názor“ a trúbia ho do sveta? Za SaS a za seba oznamujem, že nemáme ambíciu byť vo vláde, aby sme viedli salónne diskusie a páčili sa „kaviarnikom“. Chceme byť vo vláde, aby sme riešili skutočné problémy ľudí.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.