Denník N

Idiotétes

Blížia sa voľby do VÚC. Tieto voľby bežne ignoruje 70 % až 80 % občanov nevoličov. Viete ako sa nazývali nevoliči v antických Aténach?

O týždeň budú voľby do VÚC. V Prešovskom kraji podľa prieskumov opäť po 4 raz !!! vyhrá kandidát Smeru Peter Chudík. Ak naozaj vyhrá, čo asi hej, tak je to úžasný politik, človek v politike s čistým štítom, schopný manažér, zlepšil v Prešovskom kraji všetko, a tak ďalej a tak ďalej, jednoducho postavil Prešovský kraj na nohy, zlepšil tu za 16 rokov všetko, voliči ho milujú. Alebo nie je to tak a niečo v demokracii na východe Slovenska je podivné, vyhráva tam ten najnemožnejší kandidát.

Začal som s Chudíkom preto, lebo tento pán už dávno nemal byť predsedom Prešovského VUC. Prečo? Kupovanie hlasov v rómskych osadách, cesty v zlom stave, žiaden veľký investor za dlhé roky, emigrácia mladých z kraja, pochybný morálny profil (žije už s 3 ženou), tučné dotácie jeho fotovoltaickým firmám. Je úplne jasné, že to chce zmenu.

Ale to asi nebude možné. Podľa prieskumov opäť vyhrá. Tie zrejme počítajú s tým, že voliť príde cca 25 % voličov. Ak by bola volebná účasť väčšia, tak aj výsledky prieskumov by boli iné. Je jasné, že veriaci Smeráci a ich rodinní príslušníci, červení nostalgickí dôchodcovia okolo Svidníka a Medzilaboriec, ľudia ktorých „opora kraja“ zamestnáva, prípadne voliči v osadách pohostení gulášom a pivkom, budú Petra Chudíka voliť.

Voľby do VUC bežne ignoruje 70 % až 80 % občanov. V sobotu. Keď je voľno. A keď polhodinka na odvolenie nikomu neublíži. Voliť nepôjdu preto, lebo si myslia, že nič nezmenia, že to nemá význam, všetci kandidáti sú rovnakí, je úplne jedno kto bude županom či poslancom, veď aj tak všetci len kradnú a priživujú sa. Ignoranti si žijú svoj život v bubline a nezaujímajú sa o to, že v našom volebnom systéme čím je viac nevoličov alebo prepadnutých hlasov, tým viac si postupujúce strany či kandidáti zlepšia svoj výsledok pomerne k zisku hlasov. Svojím nevolením dávajú hlasy aj tým kandidátom, ktorých by ak by sa odhodlali vybrať do volebnej miestnosti, nikdy nezvolili.

Všetci títo zadudraní a pasívni občania sú idiotétes!

Áno, nemýlite sa! Slovo idiot pochádza z Atén (sing.nom.: idiotés ἰδιότης , pl. nom.: idiotétes , ἰδιότητες). Niekedy nemalo vulgárny význam, to získalo vtedy, keď si pospolitý ľud prisvojil lekársky termín.

Keď sa demokracia prvýkrát pred zhruba 2500 rokmi objavila, keď antické Atény prežívali svoj zlatý vek, tak už vtedy existovali idiotétes. Termínom idiotétes sa v Aténach označovali občania, ktorí sa starali len o svoje záležitosti, nezaujímali sa o politiku a nechodili voliť. Domnievali sa, že politika sa ich netýka. Ignorovali politiku dovtedy, kým nestratili slobodu, nezačali strádať, trpieť, alebo kým ich neosvietilo. To posledné sa zrejme stalo zriedka.

Zákony, dane, ako sa minú tie dane a kto ich za akú odmenu minie, nakladanie s verejnými spoločnými priestormi, investície napríklad do infraštruktúry starovekých idiōtēs nezaujímali rovnako ako súdobých idiōtēs.

V parlamentných voľbách na Slovensku máme pravidelne okolo 60 % voličov a 40% idiotétes. Čo sa odohráva v hlave idiotétes? Akú majú inteligenciu, motiváciu, vzdelanie? To sú otázky pre sociológov a psychológov.Mimochodom sociológovia v iných krajinách, napríklad v

Podľa Tomáša Kosteleckého, riaditeľa Sociologického ústavu AV ČR, ktorý si dáta o spoločnosti zrejme len tak nevycucal z palca, majú idiotétes jednu dosť dôležitú charakteristiku. Je to nízke vzdelanie. Aktívni voliči vraj majú vzdelanie prevažne vyššie.

Charakteristika nevoličov v USA

Ak naozaj majú idiotétes nižšie vzdelanie, v tom prípade je asi lepšie si ich nevšímať, nepresvedčovať ich aby išli voliť, len nech si pekne sedia doma a pozerajú somariny v televízii. To je moja prvá myšlienka. Ale, na druhej strane… volebný systém na Slovensku je taký, že hlasy nevoličov sa najviac pridelia strane ktorá zvíťazila. U nás je to už dlhšie Smer.

Problémom volieb do VÚC je, že nevoličov je dosť veľa. Ak nepôjde voliť 80 % občanov, tak je to na zamyslenie. Medzi idiotétes v Prešovskom kraji bude teda aj dosť veľká časť vzdelaných inteligentnejších občanov. Každopádne je to zaujímavý jav. Politológovia tvrdia, že ľudia sa doteraz nestotožnili s VÚC. Je mi to čudné, pretože od zavedenia VÚC prešlo 16 rokov a ľuďom by už mohla zapnúť nejaká kontrolka v hlave.

Vzdelaní voliči predsa vedia veľmi dobre, že politikov je potrebné nielen rozumne vyberať, ale aj kontrolovať a po dvoch volebných obdobiach aj z preventívnych dôvodov vymieňať. Napríklad skúsení voliči vo Veľkej Británii si vravia: „Človek, ktorý je po dve volebné obdobia v kresle premiéra, nemôže byť normálny.“

Pomer idiotétes v spoločnosti zrejme závisí od viacerých meniacich sa faktorov. Najdôležitejším faktorom ale určite bude úroveň vzdelanosti obyvateľstva. Dá sa predpokladať, že ak je u nás školstvo už dlhšiu dobu nie že na druhej, ale na slepej koľaji, tak vzdelanostná úroveň obyvateľstva upadá a bude upadať. Potom je zákonité, že časom upadá aj schopnosť obyvateľstva zaujímať sa o fungovanie štátu a vybrať si kvalitnejších politikov. Ak ale bude pribúdať slabo vzdelaných občanov, potom zlepšenie školstva nemá šancu a úpadok štátu a obyvateľstva sa bude prehlbovať. Strany a ich kandidáti sa nebudú venovať školstvu, veď aj na čo, ak o to nie je verejný záujem. Každá vláda je len zrkadlom občanov.

Domnievam sa, že vzdelaný volič rozmýšľa pred voľbami o tom, čo by sa dalo dokázať v tak dôležitej funkcii za 15 rokov. Aké sú v Prešovskom kraji cesty? Aká je dopravná situácia v treťom najväčšom meste Slovenska v Prešove? Koľko významných investorov prišlo napríklad do kraja? Aká je tu budúcnosť pre mladých? Ako sa to dá zmeniť? Kandiduje niekto, kto by dokázal zmeniť kraj k lepšiemu?

Taký obyčajný idiotés sa takými otázkami nezaoberá. Občas sa síce nazlostí kvôli rozbitému podvozku auta z dôvodu rozbitej poplátanej cesty, na ktorej údržbu sa na úrade VÚC nenašla vôľa a peniaze. Obmedzí sa ale na hromženie či bedákanie nad prázdnou peňaženkou a tým to končí, nevynárajú sa mu ďalšie súvislosti. Napríklad že do jeho mestečka určite neprídu po rozbitej ceste v správe VÚC väčší investori, ktorí by mu ponúkli príležitosť sa v rodnom meste zamestnať. Nemusel by cestovať niekde na západ, jeho rodina by netrpela odlúčením, neobával by sa po týždňoch a mesiacoch odlúčenia manželkinej odcudzenosti a možného rozpadu manželstva.

60 – 70 % občanov v Prešovskom kraji pravdepodobne nepôjde voliť. V tom prípade termín idiotés (pl. idiotétes) môže nadobudnúť vulgárny nádych, za čo sa ospravedlňujem všetkým nevoličom, ale ja som ten termín nevymyslel. Ostáva len dúfať, že zmena správania sa občanov nakoniec príde. Starať sa len o seba a ignorovať všetko naokolo je znakom idiota.

Teraz najčítanejšie