Denník N

Ilúzia a mýtus. Dubček a rok 1968.

O 1968 sa nesmelo hovoriť až do nežnej revolúcie. Väčšina ľudí mi bude tvrdiť, že oni vedia ako to bolo. Neuvedomujú si, že realita, ktorú zažívali, bola jedným veľkým predstavením s vopred napísaným scenárom, kde mali politici vystupovať ako herci. Herci, ktorí zlyhali.

Ak si prečítate Dubčekov životopis, musíte nutne naraziť na tzv. hluché miesta. Peter Jašek píše: V roku 1963 sa stal 1. tajomníkom ÚV KSS, začiatkom januára 1968 nastúpil namiesto Antonína Novotného do pozície šéfa vládnucej štátostrany. Len tak, ako keby sa funkcie s najvyššou mocou rozdávali na ulici. Na začiatok by bolo vhodné si prečítať štyri pohľady na Dubčeka tu.

Po dozvedení pravdy o čistkách nielen v strane ako v ČSR a aj v Sovietskom zväze a uvoľňovanie napätia po Kubánskej kríze, mohol dospieť k nádeji, že môže ten režim predsa len zjemniť.

Poďme však na začiatok, je studená vojna Stalin zomiera, 1953 nastupuje  Nikita Chruščov.

V Maďarsku v roku 1956 aj za prispenia CIA pod vedením Allana Dullesa, je revolúcia.

CIA ubezpečovala podzemné hnutie, že v prípade napadnutia spojenci prídu na pomoc, čo bolo fiktívne, lebo existovala nukleárna hrozba a Spojené štáty by neriskovali otvorený stret so Sovietskym zväzom, teda aspoň do Kubánskej krízy.

1956 Začiatok sledovania Sovietskeho zväzu pomocou U2.

Rakúski socialisti sa v roku 1957 dohodli, že nebudú naďalej usilovať o zrušenie kapitalizmu a  západonemecká SPD vyhlásila, že plánované socialistické hospodárstvo prestáva byť ich cieľom. Holandská labourstická strana prechádza na platformu reformizmu a v roku 1959, rovnako švajčiarsky socialisti – švédska labour party  nasleduje v roku 1960.

Vo Francúzku plánovacie komisie stierajú rozdiely medzi štátom a súkromným sektorom. Neskôr sa však socialistická SFIO rozchádza so stranou CGdT, ktorú ovládali komunisti. Jedna krajina za druhou odpadáva a prestáva smerovať ku komunizmu. Je vidieť jasný vzorec: s rastom priemyslu, prestáva byť myšlienka komunizmu zaujímavá a je prekážkou rastu. Do popredia sa dostávajú odborníci a technici. Vzdelanie je novou hodnotou, keď aj ľudia z chudobných rodín sa môžu stať dôležití pre spoločnosť, a tým pádom aj dobre ohodnotení.

Ten vzorec pripomína psychológiu vyhorenia: nadšenie-zápal, vytriezvenie z ideálov-stagnácia, frustrácia, apatia, úplné vyčerpanie.

1959 Problém zo zátokou svíň, Kuba. Allan Dulles je odvolaný.

1961 J.F.K. ohlasuje cestu na mesiac.

Po skončení Kubánskej krízy  J.F.K. a Chruščov sa chcú dohodnúť na ukončení studenej vojny, zatiaľ čo v hlavách ľudí prevládal klasický strach, musíme toho druhého zabiť skôr ako to urobia oni nám.

USA a ZSSR podpisujú zmluvu o zákaze skúšok jadrových zbraní.

Testy raketových síl, s konvenčnými výbušninami, na schopnosť odolať prvého útoku zo strany NATO  na prípadný odvetný útok nie sú dobré. Poklopy sa zasekávajú, rakety sú otrasmi neschopné letu, a to samozrejme aj mobilné, nemajú správnu pozíciu a realita je taká, že trvá 6-8 hodín než je raketa pripravená k letu a majú krátky dolet(SS-20 ešte neexistuje). Aby sa mohli naďalej držať s Američanmi v šachu(všetko alebo nič), musia sa presunúť s raketami bližšie k základniam NATO.

1962 sa Sovietsky Zväz z týchto dôvodov, a aj strachu: Američanom sa nedá veriť, „môžu spustiť neočakávaný útok jadrovými zbraňami,“ menia svoju vojenskú stratégiu z obrannej na útočnú. kniha Pražská Jar 1968 CEUPRESS

Niektorým sa preto mohli lídri zdať ako slabosi a naivisti, a tak je Kennedy zastrelený 1963, či už z osobného presvedčenia L.H. Oswalda, alebo niekoho iného nechám bokom(doporučujem sci-fi seriál 11.22.63) a Nikita Chruščov je zbavený úradu v roku 1964 a nahrádza ho Brežnev, ktorý je viac Stalinistom.

V roku 1965 ministri zahraničia ČSR a Sovietskeho zväzu uzatvárajú tajnú dohodu o umiestení nukleárnych zbraní na území ČSR.

Avšak nastal problém Antonín Novotný odmieta, dokonca trikrát.

Novotnému neprekážajú zbrane, ale to, že Sovieti naliehajú, že by natrvalo mala byť prítomná Sovietska armáda. viacej tu

Zároveň s tým predsa nemôže ísť na verejnosť. Jednak by Američania namierili viac rakiet na ČSR a jednak v tej dobe nebolo vylúčené, že akákoľvek zmienka o nukleárnych zbraniach v blízkosti Nemecka, by mohli rozpútať divokejšiu Kubánsku krízu. Američania nemohli urobiť blokádu, teda by mohli siahnuť k drastickejším opatreniam.

Okrem toho ČSR je pre nich historicky západ, a tak  sa pravdepodobne obávajú aby nevytvorili jadrovú veľmoc z krajiny, ktorá lavíruje medzi západom a východom a sama seba definuje ako most.

Preto musia byť jadrové zbrane pod výlučnou kontrolou Sovietov, a to musí byť tajné.

1965 konflikt USA a Viet-Kongu sa rozrastá na vietnamskú vojnu.

Do roku 1967 majú byť postavené v réžii ČSR tri objekty pre skladovanie strategických zbraní.

Čo sa Sovieti poučili z predchádzajúcich rokov, že potrebujú vierohodnú kamufláž, pretože to tak zvyšuje šancu na úspešný odvetný útok. Keď protivník nevie kde sa nachádzajú silá, nemôže ich preventívne eliminovať. Blízko hraníc by už ohrozovali rádioaktívnym spadom aj sami seba.

Po poslednom odmietnutí osobne prichádza Brežnev za Novotným. Ten asi odmieta naďalej, a tak ho musí za niekoho vymeniť. Ako nástroj na jeho akože demokratické odvolanie je použité  odstránenie cenzúry, ale tá má slúžiť neskôr na odstránenie A. Novotného hnevom pracujúceho ľudu, čo môžeme spätne povedať, že dokonale vyšlo.  Pozrime sa, čo píše ústav pamäti národa:

Najvýraznejšie sa prejavil odmäk 60. rokov v kultúrnej sfére. Postupné, aj keď pomalé odbúravanie cenzúry prinieslo do literatúry, divadla a kina nové, dovtedy tabuizované témy, začali sa vydávať diela zakázaných autorov, nadväzovali sa kontakty so Západom. Umelci si vybojovali nezávislosť svojich zväzov (spisovateľov, výtvarníkov, skladateľov, architektov) a začali presadzovať vlastnú kultúrnu politiku.

Pražská jar

Najväčšiu kritiku si vyslúžil prezident a zároveň prvý tajomník strany Antonín Novotný. Na jeseň 1967 sa postavil proti liberalizácii spoločnosti a svojím vystúpením v Martine vyhrotil už aj tak dosť napäté vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi. Na zasadnutí ÚV KSČ v októbri 1967 vyslovil Alexander Dubček, prvý tajomník KSS, požiadavku odstránenia kumulácie funkcií. Novotný sa snažil získať na svoju podporu Brežneva, prvého tajomníka ÚV KSSZ a najmocnejšieho muža Kremľa, ten mu však na návšteve Československa v decembri 1967 povedal, že do vnútorných záležitostí ČSSR sa miešať nebude, čím mu v podstate opätoval slabú ústretovosť pri odvolávaní Chruščova v r. 1964.(Eto Vashe Delo)

Síce to môže vyzerať vierohodne pre západ, ale ak pozrieme na systém autoritatívneho riadenia Sovietskeho zväzu, ktorý sa odvíja od Cára teda Cézara, tento scenár musíme hodnotiť ako peknú rozprávku.

V skutočnosti to malo uľahčiť odchod Novotnému aby o nástupcovi nerozhodoval 150 členný ústredný výbor, ale aby ním bol práve Dubček a prezidentom spoľahlivý Generál Ludvík Sloboda, ktorý mal neblahé skúsenosti na pokraji života smrti s Vedením Sovietskeho zväzu v roku 1941.

Novotný stratil podporu, 3. – 5. januára 1968 na zasadnutí ÚV KSČ sa vzdal funkcie prvého tajomníka a na jeho miesto bol zvolený Alexander Dubček. ÚPN

Ľudia si totiž neuvedomujú, že pravda bolo to, čo sa im povedalo, že je. Stačí sa pozrieť na dnešok, na dezinformácie od našej vlády, to je všetko Sovietska škola.

Ekonomické reformy neboli problém. ČSR bolo závislá na rope, plyne, bavlne, železa z krajín Sovietskeho bloku a všetky výrobky z nich sú umiestňované na tomto trhu. Sovietske krajiny aj samotný Sovietsky zväz prechádzal reformami.

Čoho sa však obávali, bolo, že sa zmení spôsob rozhodovania, ktorý bol dovtedy podľa vzoru Sovietskeho zväzu. Tento model však za dvadsať  rokov devastoval vysokú priemyselnú úroveň na úroveň Sovietskeho zväzu, ktorý bol stále prevažne agrárnou ekonomikou.

rok 1966 1.júl- Francúzsko vystupuje zo spoločného vedenia NATO. Prezident Charles de Gaulle to zdôvodňuje:

  • zachovať francúzsku nezávislosť vo svetových záležitostiach.
  • zmeniť podobu našej aliancie, bez toho aby sa menila jej podstata.

O návrat požiadal až o 43 rokov neskôr Nicolas Sharkozy.

Jún 1967. Arabsko-Izraelská šesťdňová vojna. Spôsob ako sa vojna vyvinula aj jej drvivý výsledok a fakt, že východný blok dodával zbrane, tréning, stratégiu, bol nielen porážkou Arabských krajín ale aj porážkou Sovietskeho bloku a jeho medzinárodnej prestíže. Sovietsky zväz zistil, že Mossad mal oveľa lepšie informácie ako si mysleli. Vedeli o všetkom, zbombardovali lietadlá na zemi skôr ako mohli čokoľvek vykonať. CIA a USA od čias Allana Dullesa podporovala Izrael vo všetkom, takže pre nich to vlastne bola zástupná vojna, kde veľmi rýchlo prehrali.

Problém je aj s presunom Sovietskych vojsk, tak aby nevzbudili pozornosť tajných služieb. Je preto vymyslené cvičenie, ktoré sa však len akosi pomaly zbiera na odchod.

V dňoch 21. – 30. júna 1968 sa uskutočnilo na Šumave cvičenie armád Varšavskej zmluvy, na ktorom sa okrem ZSSR zúčastnili armády Bulharska, NDR, PĽR a MĽR. Pretože odchod vojsk po cvičení sa všemožne predlžoval až do začiatku augusta, medzi obyvateľstvom prevládalo presvedčenie, že prítomnosť cudzích vojsk má ovplyvniť postoj československej vlády. úpn

15.7. 1968 generál Prchlík v reakcii na podivné odsúvanie odchodu sovietskych vojsk po cvičení: „vo Varšavskej zmluve nie je napísané, že by v spriatelených krajinách mohli byť umiestnené alebo ponechané vojenské jednotky cudzích krajín paktu.“

Dubček zrušuje celé 8. oddelenie ÚV KSČ na čele s Prchlíkom. Pred svetom je to prevalené a jednotky musia odísť.

Vietnamská vojna vrcholí. Pri moci je Lyndon Johnson. 5. júna 1968 je zastrelený Robert Kennedy.

 telefonát 13. augusta 1968.

Stále sa počas hodinového telefonátu opakovalo, prečo náš klameš Sáša, prečo to nerobíš a v tejto atmosfére Dubček povedal, citujem: „ so všetkou zodpovednosťou vám hovorím, že ak nám neveríte a pokladáte nás za podvodníkov, tak si prijmite také opatrenia, ktoré vaše politbyro považuje za nutné“. Na to ho Brežnev opäť karhá a Dubček mu dáva najavo, že nech teda on, Brežnev, na seba preberie zodpovednosť. A Brežnev zasa cúva a nalieha, aby všetky opatrenia, ktoré Sovieti požadovali, urobil Dubček. Možno táto veta niekomu pripadá kontroverzná, ale z nej sa nedá dedukovať, že ide o pozvanie vojsk, pretože v celom rozhovore Dubček zdôrazňuje, že čs. strana má veci pod kontrolou a že kontrarevolúcia v ČSSR nehrozí.

Ibaže Brežnev vidí, čo stalo v ostatných krajinách a chce aby sa tu zastavilo, v stave frustrácie. Jednoducho to však nejde, môžu sa len predlžovať jednotlivé fázy.

Večer pred vpádom generál dohaduje aby do ČSR nevstupovali vojská východného Nemecka. Vzhľadom na okupáciu z roku 1938 by to mohlo v obyvateľstve vyvolať vášne a zbytočné obete.

Dňa 22. augusta zvolal Mestský výbor KSČ v Prahe mimoriadny XIV. zjazd vo Vysočanoch, ktorý vybral nové vedenie, schválil januárový reformný kurz a odsúdil inváziu. Pre Brežneva sú to kontrarevolucionári. Kde sa vôbec vzali?

23. 8. 1968 Z väzenia na Ukrajine je Dubček prevezený do Moskvy na stretnutie s Brežnevom, KosyginPodgorny. V prítomnosti Černíka.

Takisto odcestoval do Moskvy prezident Svoboda s delegáciou, ktorá sa stavala skôr na sovietsku stranu. Cieľom jeho cesty bolo oslobodenie internovaných na čele s Dubčekom, čo sa mu podarilo za cenu ústupkov, ktoré znamenali kapituláciu reformného kurzu. Tzv. Moskovské protokoly požadovali anulovať XIV. zjazd KSČ, rozpustiť protisocialistické organizácie, zaviesť cenzúru, neprenasledovať sovietskych kolaborantov a schváliť zmluvu o legalizácii pobytu sovietskych vojsk na území ČSSR. Vykonávateľmi týchto opatrení mali byť vlastne tvorcovia dovtedajšieho reformného kurzu – Dubček a Černík. Ako jediný z internovaných odmietol pripojiť svoj podpis F. Kriegel.

24.8. Hájek: Československá vláda ani nikto z ústavných orgánov nepožiadal o vojská Varšavskej zmluvy o pomoc a stále trváme na tom, že je to akt násilia. V septembri je donútený rezignovať.

26 -29.8 Husák je zvoleným prvým tajomníkom

28. 8. Národné zhromaždenie stále trvá, že je to porušenie článku spojených národov a porušenie paktu Varšavskej zmluvy.

Okolo 500 sovietskych vojakov má naplánovanú špeciálnu úlohu. Majú uložiť nukleárny materiál na území ČSR.

Pre Sovietsky zväz bol význam polohy ČSR hlavným faktorom, prečo sa rozhodli aby ČSR bola absolútne podriadená Moskovskému diktátu. Pražská jar str.5.

Dubček samozrejme nechápe, prečo je odvlečený, podľa neho úlohu plnil dobre.

V Moskve Brežnev defakto len vyjadrí sklamanie, že armáda zvládla svoju úlohu kamufláže, invázie prebehla podľa plánu teda bez odporu a výstrelu a nechápe prečo Dubček nezvládol noviny a rádio. Brežnev vyčíta nejednotnosť, čo je vlastne pre sovietsky model riadenia nepochopiteľné. Ako môže mať každý iný názor! To podľa jeho pohľadu už nie je strana.Husákovi sa podarí upokojiť hnev a dobre vie, že prakticky nemajú žiadnu moc, že sú len hercami, ktorých jednoducho môžu vymeniť. Husák to vie dobre, bol deväť rokov vo väzení.  Dubčekovi neskôr Husák vysvetlí, že nie je dôležité ako vidia reformy oni, ale ako to vidí Brežnev a politbyro.

Nakoniec je vlastne jedno, kto pozývací list poslal, pretože kocky boli hodené dávno predtým. Voľba je ilúzia. Do Moskvy vlastne prišiel Dubček pochopiť pravdu: komunisti nie sú vlastne komunisti, je to len mocenská štruktúra, ktorá sa stará sama o seba, ktorých bežní ľudia nezaujímajú. Hlavné je pre nich nestrácať čas aby mohli držať krok s Američanmi. Pre nich byť dobrý „komunista“, znamená byť zlým straníkom. On je len herec, ktorý si chcel pridať do scenára trochu vlastnej cesty, čo je pre režiséra neprijateľné.

Generál Ludvík Svoboda medzi štyrmi očami Sovietskym lídrom vraj vraví, že Dubčekovi nemožno veriť a po normalizácii ho treba odstrániť z rozhodovania. (poznámka pod čiarou vraví, že to nemožno potvrdiť pretože zápisky CPSU ešte neboli uvoľnené)

Ak si znovu pozriete seriál české století, časť 1968, pochopíte, čo je nevypovedané, prečo v niektorých pasážach Dubček mlčí.

V ČSR zostáva podľa dohody zostáva asi 5 divízií, 80 000-100 000 tis vojakov.

Do roku 1970 malo Sovieti jedinú možnosť v jadrovej vojne všetko alebo nič. S nástupom novšej technológie bolo možné odpaľovať rakety individuálne.

V ČSR sú vybudované tri základne pre odpaľovanie rakiet.

Nastupuje normalizácia(podľa sovietskeho vzoru) a trefne pomenovaný Reálny Socializmus. Nastáva fáza apatie,  v 80. rokoch úplné vyčerpanie a cynizmus(produktivita  práce je veľmi nízka).

A to je paradox: Ilúziu voľby mal aj Brežnev, tie fázy sa dostavili, jediné čo mohli robiť je to, že ľudia sa museli báť o tom hovoriť a museli byť na 100 % kontrolovaní. To sa dalo iba tak, že všetci ráno sa museli hlásiť v práci. Problém je, že postupne už netreba slov, väčšina zažíva, že ten systém nikam nesmeruje. Pravda, niektorým to ľudom taký systém istôt vyhovuje a niektorí ho využívajú vo svoj prospech.

Dokumenty nájdené vo východnom Nemecku nasvedčovali, že sily Varšavského paktu inklinovali k použitiu jadrových zbraní k postupu naprieč Európou. Oficiálny report nemeckého ministra obrany ukázal, že použite taktických jadrových zbraní bolo súčasťou výcviku. Primárne mali slúžiť na prekonanie obrany protivníka a rýchlemu postupu. Avšak tento postup by bol použitý iba ak by NATO zaútočilo prvé alebo ak by bolo pozorované, že sa k takému útoku chystá a bolo by dosť času na tzv preemptívny výpad. Skrátka trénovali sa všetky varianty. Evolúcia sovietskej stratégie str 42.

Podľa výpočtov Sovietov Nukleárny atak proti základniam NATO v Európe by kontaminoval východné krajiny a časť územia Sovietskeho zväzu. Tsygichko vysvetľoval, že rozmiestňovanie jadrových zbraní malo za účel redukovať možnosť preemptívneho úderu zo strany NATO aby prípadná vojna bola za použitia konvenčných zbraní.

Hlboká stratégia vyvinutá v roku 1970 a redefinovaná 1980, počítala s konvenčným útokom všetkými spôsobmi cez Rýn, než sa NATO spamätá, dosiahnuť raketové základne a postúpiť o 500 km v priebehu 5-7 dní. Vzhľadom na historické vojnové skúsenosti Ruska s Európou je pochopiteľné, prečo uprednostňovali túto stratégiu aj napriek tomu, že mali lacnejšiu variantu s raketami SS-20(1980).

Niektorí vedia, že komunizmus je slepá cesta už dlhé roky a rozhodnú sa ten systém vybrakovať ako sa len dá aby do ďalšej fázy nastúpili s náskokom. Všade je to približne rovnaké,  dokonca aj v Taliansku, Británii. Times napísali:  socialisti, nepríjemne prekvapili svojich priaznivcov chamtivosťou po peniazoch a fušerským spôsobom akým to robili.

1982 zomiera Brežnev, nastupuje Andropov, Chruščového typu, avšak hlavný aktér vpádu vojsk do ČSR a Afganistanu, ktorý bol dovtedy hlavou KGB-vďaka čomu poznal slabiny systému- z jeho skupiny neskôr vzišiel Gorbačov.

1983.

Keďže USA už dokončujú práce spojené s rozmiestnením balistických rakiet Pershing 2 a striel s plochou dráhou letu v západnej Európe,“ hovorilo sa vo vyhlásení, „posúdili vlády ČSSR a ZSSR odvetné opatrenia. Po vzájomnej zhode sa začínajú prípravné práce na rozvinutie raketových komplexov operačno-taktického určenia.“ denník Pravda

O dva roky zomiera a opätovne sa vracia Stalinizmus-Brežnev: Černenko.

V 85. chcel síce Gorbačov zreformovať systém, ibaže už je neskoro, už je fáza po absolútnom cynizme.

Cyklus sa začína na novo, vzdor štátov je obdobný ako u malých detí  najčastejšie prejavuje dupnutím a výstižným „ja sám“. U dospievajúcich môžu byť prejavmi vzdoru napr. vety: „nehovor mi prosím ťa, čo mám robiť“, „nepleť sa mi do toho“, daj mi pokoj“ a iné. psychológia

Česko a Slovensko prechádza všetkými fázami ako ostatné štáty v 60. a 70. rokoch. Teraz väčšina obyvateľstva je vlastne na úrovni 90. rokov západu a zároveň sme v štádiu frustrácie.

Minulé storočie bolo predurčené začiatkom 30. ročnej vojny. Ako som písal minule, podľa Krystlíka v roku 1922 sme mali možnosť zastaviť tento scenár, ale keďže Štefánik 1919 zomrel, Beneš nemal dosť charizmy aby potlačil nacionalismus vhodným prejavom a silou osobnosti, ktorý po vzniku republiky vznikol, už prakticky sa to nedalo zastaviť.

Vlastenectvo je mizernou cnosťou. Oscar Wilde

Znovu sa objavujú tézy o Česku a Slovensku ako o moste medzi východom a západom.

Ako v komentári Lidových novin, v reakcii na jednanie prezidenta Zemana, pripomenul Kamberský: Po mostech se šlape, T.G.Masaryk.

použitá literatúra:

Zamlčené dejiny, Tomáš Krystlík

Európa XX. století, Richard Vinen

Pražská Jar 1968, Kalivoda

Teraz najčítanejšie