Denník N

In Extremis (?)

Po tom, ako sme s p. Sulíkom ohlásili spoluprácu nám bolo vytknuté, že SaS sa cez moju osobu spája s extrémistami…

Prozbraňovému aktivizmu sa nevenujem kôli ziskom ale z presvedčenia. Legálna držba zbraní občanmi je jedným z meradiel stavu slobody a demokracie v štáte. Historická skúsenosť je neúprosná. Zásahy do práva bezúhonných občanov držať zbraň signalizujú nástup etatizmu, ktorý nezriedka prerastie do rôznej podoby totality. Je zlé, ak rozumnú reguláciu nahradia paušálne zákazy. Slovenská právna úprava v tomto smere ešte stále patrí k najvyváženejším a najlepším na svete. Nová smernica EP a Rady o kontrole nadobúdania a držby zbraní to ale dramatickým spôsobom mení a naše právne prostredie sa jej povinným prevzatím do veľkej miery vychýli na stranu štátu. Pokiaľ to so spoločenskou zmluvou vyjadrenou v našej ústave myslíme skutočne vážne, štát nesmie mať monopol na držbu zbraní a občania nesmú byť odzbrojení. Opak vedie k neslobode, bezbranní slušní ľudia sa stávajú ľahkým terčom pre kriminálnikov a sú úplne vydaní na milosť štátu. Žiaľ legislatíva, a nie len zbraňová, v celej Európe práve k tomu smeruje.

Po tom, ako sme s p. Sulíkom v tejto veci verejne ohlásili spoluprácu nám bolo vytknuté, že SaS sa cez moju osobu spája s extrémistami nakoľko v mojej advokátskej praxi bol jedným z mojich klientov aj pán Kuracina a jeho spoločnosť Grand Power. Ako advokát vzhľadom na moje pôsobenie v zbraňovej oblasti dlhodobo poskytujem právne služby viacerým predajcom a výrobcom zbraní na Slovensku a p. Kuracina bol jedným z nich. Spoznali sme sa ešte v dávnych dobách, keď o ĽSNS nikto nemohol ani len netušiť. Politiku sme spolu nikdy neriešili a advokátovi ani neprislúcha starať sa klientovi do jeho osobných názorov. Mimochodom, s p. Kotlebom som sa nikdy osobne nestretol. Prokúra, ktorá mi v spoločnosti bola udelená nie je nič viac, ako splnomocnenie zapísané do obchodného registra, ktoré uľahčuje poskytovanie právnych služieb najmä vo vzťahu k správnym orgánom a súdom. Zamrzelo ma obvinenie, že proti zbraňovej smernici brojím len preto, aby môj klient mal zaručené predaje zbraní. Je to nezmysel. Mnohokrát boli verejne publikované informácie, že Grand Power exportuje viac ako 99% produkcie mimo Slovenska, pričom absolútna väčšina sa vyváža do krajín mimo EÚ kde sa európska legislatíva vôbec neaplikuje. Naše cesty sa medzičasom rozišli a p. Kuracinu ani Grand Power už ďalej nezastupujem. Na podnikaní spoločnosti som nemal ani nemám žiadny podiel, išlo o vzťah klienta a advokáta. Som ale rád, že som bol súčasťou príbehu úspešnej slovenskej zbrojovky a že aj vďaka mojej práci sa spoločnosti napokon podarilo preraziť na veľmi náročnom trhu v USA a viac ako sto ľudí v Slovenskej Ľupči má aj preto naďalej stabilnú prácu.

Teraz najčítanejšie

Boris Draškaba

Advokát. Expert SaS na držbu zbraní. Predseda predstavenstva Legis Telum - združenia vlastníkov strelných zbraní, člen Revı́znej komisie Slovenskej advokátskej komory, v minulosti člen Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory.