Denník N

Investičné zlato – kúpiť, či nekúpiť?

Ak sa vám v ľavom vrecku kotúľa viac drobných ako stihnete počas mesiaca minúť, určite ste zvažovali, že ich umiestnite niekam, kde sa budú zhodnocovať. Rôzne bežné stavebné sporenia a sporiace účty vás už omrzeli a je načase skúsiť niečo nové, niečo čo bude rozumnou voľbou a železnou istotou dobudúcna… siahnete po zlate, to vám príde ako jediná istota v neistote, niečo, čo nakrmí vašu rodinu v čase, keď budú bankovky len bezcenné papieriky a za chrbtom vám budú vybuchovať jadrové hlavice ako konfety na oslave narodenín…

Niečo podobné sa stalo aj človeku, ktorý ma neskôr kontaktoval s prosbou o radu. Je čudné, že ľudia sa zvyknú radiť až v čase, keď už za mačku vo vreci zaplatili slušný objem peňazí. Nuž, ja nie som ten, ktorý by mal posudzovať správanie ľudí a ich rozvahu, ale ak niekto prosí o radu práve mňa, tak sa mu snažím poradiť.

Chlapík si zadovážil investičné zlato a pýta sa, čo ho tá sranda bude stáť, aký je môj názor na jeho investíciu a či má v zasielaní vkladov zotrvať. V týchto vodách nie je všetko buď čierne alebo biele, občas je to svetlosivé inokedy tmavosivé a ja sa musím oprieť o nejaké pádne dôvody a fakty prečo sa prikloním k tej alebo onej alternatíve.

Investičné zlato – platí princíp tržnice

Ak chcete pri investovaní zarábať, musíte nakúpiť niečo za lacno a predať to za draho. A je úplne jedno, či sa jedná o obraz Rembrandta, platinové sitká, egyptský pergamen alebo zlatú tehličku. Dôležité je kúpiť to lacno a predať draho! Platí tu zákon tržnice! Kto kričí hlasnejšie, ten predáva a ten zarába!

Kúpiť lacno

Pri tomto type investície sa nakupuje zlato, preto je dôležité, za akú cenu oproti trhovej cene sa nakupuje. 1g zlata je podľa aktuálne platného cenníka nemenovanej spoločnosti poskytujúcej túto investíciu kúpený za sumu 47,73€. Prepočítať si trhovú cenu zlata, ktorá je mimochodom bežne určovaná v amerických dolároch za trojskú uncu nie je až tak zložitá matematika, no človek, ktorý ma oslovil to pred samotným investovaním nespravil. Spravil som to preto za neho ja a dostal som sa k číslu 37,50€. A dostávame sa k problému číslo 1. Tým je cena. Ak chceme investovať s rozumom, musíme niečo kúpiť lacno. 28%-ntná marža mi však nepríde ako dobrý začiatok.

Poplatky

Investícia zahŕňa poplatky, skúsme sa pozrieť, aký poplatok si vypýta zriadenie investičného účtu resp. skladovanie zlata. Zriadenie investičného účtu, s krute vysokou cieľovou sumou, bolo potrebne vyplatiť vopred a to vo výške 3,33% z CS. To pre klienta znamenalo dodatočné náklady 1050€. Cieľovku si trojčlenkou viete vypočítať aj sami…

Po vyplatení 20-tich splátok si bude klient môcť poťažkať svoju 20 gramovú tehličku vo svojom náručí, no poštovné tiež nebude lacné, vyjde ho to na 42 eur, čiže to hodnotu jeho investície do zlatej tehličky opäť zníži o zhruba 5%.

Predať draho

Hoďme všetky poplatky za hlavu. Investícia bude vždy dávať zmysel, ak poplatky prekryje výnos. Aby investícia dávala zmysel, potrebujete vymazať vysoké manko,  nie len za poplatky, ale aj za maržu, ktorú si zaúčtoval predajca.

A tu prichádza na rad otázka: Čo so zlatou tehličkou? Môžte si ju hladkať, maznať sa s ňou, rozprávať jej príbehy na dobrú noc, no vy ste si ju zakúpili s jediným dôvodom – chcete na investícii trhnúť zisk. Zbaviť sa zlatej tehličky nie je až taká sranda, poprvé na to neexistuje burza, kde by na seba pokrikovalo pár tisíc predávajúcich a pár tisíc kupujúcich, aby ste sa jej vedeli zbaviť šmahom ruky a aby ste pri tom slušne zarobili.

Ak si myslíte, že sa zlatníctva o zlatú tehličku pobijú, ste tiež na omyle. Tie nemajú najmenší dôvod, prečo by ju od vás mali odkúpiť za trhovú cenu, práve naopak, pôjdu pod trhovú cenu. Takže po probléme číslo jedna s maržou, číslo dva s poplatkami a nákladmi prišiel problém číslo tri s tým, ako sa tehličky zbaviť tak, aby ste zarobili.

Záver

Určite sa nájde kopec do neba volajúcich vyznávačov zlatého štandardu, ktorí považujú súčasný systém bezbožného tlačenia bankoviek, za jednu obrovskú špekulatívnu bublinu smerujúcu do záhuby. A už vôbec by som sa nečudoval, ak by ich podstatná časť nepochádzala práve z radov obchodníkov, ktorí vám to zlato s nekresťanskou maržou predajú…

No tak, ako sa oni dušujú, že raz vám tá zlatá tehlička prinesie raj na zemi a na staré kolená nebudete musieť pohnúť ani brvou, pretože sa o vás postará zástup služobníctva, tak to môže byť iba výkrik do tmy, ktorý predávačom zlata prinesie mastné marže do vrecák a vám naopak starosti s tým, čo so zlatou tehličkou…

Ak trváte na tom, že zlato cenovo vystrelí nahor a že je to najlepšia investícia na svete, tak vám oponovať nebudem. Otázka však je, prečo by ho mal niekto skladovať v trezore u seba doma, ak si na cenové posuny s ním môže zašpásovať na online burze a má istotu toho, že ho na trhu predá kedy chce a za cenu, ktorá bude stanovená trhom. A nie pod cenu, ktorú zubami nechtami vyboxuje v zlatníctve na okraji mesta.

História nás však naučila, že cena zlata vystrelila len vtedy, ak bola kríza, no potom sa opäť poslušne vrátila nadol, a je prinajmenšom na diskusiu, či sporenie v zlate je ozaj tou zlatou strednou cestou prípravy na dôchodok…

A asi už tušíte, ku ktorej alternatíve som sa priklonil a aj to, že som v tomto prípade nebol poslom dobrých správ…

 

Ing. Marcel Onufer


Čítajte aj:

Teraz najčítanejšie