Denník N

Island bez miliónov na účte

Pláže s ľadovcami, prírodné horúce termálne pramene na kúpanie, dychberúce vodopády a gejzíry. Toto všetko je Island, ostrov, ktorý ma totálne nadchol svojou prírodou.

Dlho som si myslela, že Island je extrémne drahou destináciou. Až som tam išla sama a za 12 dní som zaplatila menej ako 700€ vrátane všetkého.

Island zďaleka nie je drahým, nedostupným ostrovom a v tomto článku ti dám praktický návod ako môžeš na Islande výletovať lacno a šikovne aj ty.

Čítaj!

Toľko nových a dychberúcich miest, ktoré ponúka islandská príroda nenájdete nikde inde. Island sa v posledných rokoch stáva čoraz dostupnejší, a tak tieto krásy môže zažiť každý z nás, a to bez miliónov na účte.

Tvoj zážitok na Islande na 100% záleží od mesiaca, kedy pôjdeš

My sme boli na konci mája, pred začiatkom letnej sezóny. Spolu s druhou polovicou septembra sú to podľa môjho názoru najlepšie časy na Island – počasie je veľmi príjemné a turistov je menej ako v lete.

Na Island sa dá ísť celoročne. Od septembra do apríla je studenšie, viac prší, takmer celý deň je tma, treba rátať so snehom a uzatvorenými cestami. Výhodou je, že máš veľkú šancu vidieť polárnu žiaru.

Od mája začína postupne letná sezóna, teplota sa zvyšuje, dni predlžujú a postupne je čoraz menej tmy, a to aj v noci. Polárnu žiaru už neuvidíš, no máš oveľa viac možností precestovať ostrov. Prejazdné sú všetky cesty, otvorené všetky kempy. V júli a auguste je počet turistov na maxime, rovnako ako aj ceny.

Ako sa dajú nájsť spiatočné letenky na Island aj za 45€?

Ešte pred pár rokmi neexistovalo, aby niekto letel na Island za menej ako 150€ – 200€. Dnes je realita iná a vďaka lacným lowcost letenkám môžeš letieť na Island lacnejšie ako do Košíc ICčkom.

Stačí len sledovať aktuálne akcie – buď cez skupinu Tour de Svet – lacné cestovanie na Facebooku alebo cez web lacných leteniek kadetade.com. Akonáhle príde akcia s lacnými letenkami, dozvieš sa o tom.

Pre tých, ktorí si chcú nájsť letenky vo vlastnej réžii, odporúčam nastaviť si upozornenia na ceny leteniek na Island cez azair. Najprv si nastavíš vyhľadávanie podľa tvojich preferencií a následne už iba klikneš na symbol mačky.

Samozrejme, nie každý ide po just najnižšej cene. Kto chce veľkú batožinu, či lepšie služby na palube si priplatí. V tom prípade odporúčam hľadať napríklad cez kayak.

Naše letenky boli ešte celkom drahé, chceli sme totiž konkrétny dátum a víkend v Manchesteri a v Liverpoole. Dali sme za ne spolu 110€.

island

Prenájom auta na Islande je perfektnou investíciou

Väčšina miest, ktoré sme na Islande navštívili, boli mimo zastávok autobusov, či hlavnej cesty. Gro islandských krás spočíva v prírode a za tou treba cestovať.

Prenajatie auta na Islande ťa môže vyjsť od 30€ na deň až po 150€ na deň. Cenu ovplyvňujú faktory ako sezóna, kedy si auto bookol a aké auto chceš. Najlacnejšou možnosťou býva prenájom klasického auta v Ekonomy triede mimo sezóny dostatočne vopred, naopak, najdrahšou možnosťou je prenájom auta 4×4 v auguste na poslednú chvíľu.

My sme mali na konci mája prenajatú Daciu Duster a na 12 dní sme zaplatili necelých 600€, čiže skoro 50€ na deň s plnou poistkou. Táto cena bola top a vystriehli sme si ju dostatočne vopred.

Zopár tipov z vlastnej skúsenosti:

  • hlavne keď plánuješ Island v lete, bookni si auto hneď po tom, ako bookneš letenky.
  • 4×4 potrebuješ len vtedy, keď pôjdeš mimo Ring Road – čiže hlavný okruh Islandom. Na Ring Road stačí klasické auto s nízkym podvozkom.
  • určite si prenajmi auto na Diesel, ktoré má nízku spotrebu, a to hlavne, ak ideš okolo celého ostrova. Nám najprv v požičovni dali starého Nissana na benzín so spotrebou viac ako 12l/100km, následne sme ho vymenili za dieselovú Daciu Duster so spotrebou 6l/100km. Toto nám ušetrilo cca 300€. Dacia Duster je mimochodom veľmi vhodné auto – je to 4×4 a má malú spotrebu.
  • odporúčam plnú poistku – na ceste sú malé kamienky, často sa mení počasie.

Kde odporúčam auto booknuť?

Najnižšie ceny na prenájom auta sú z mojej skúsenosti na Billiger Mietwagen (aj my sme cez nich bookovali) alebo cez vyhľadávač Momondo. Obe stránky sú porovnávače cien tisícok autopožičovní.

island

Ubytovanie na Islande je jednou z najväčších položiek

Zatiaľ čo počas zimnej sezóny je jedinou možnosťou na Islande bývať v hoteloch, hosteloch, či cez Airbnb, v lete sa dá bývať aj v kempoch – či už v stanoch alebo chatkách, prípadne mimo kempov voľne v prírode.

To, či budeš bývať pod holým nebom alebo v izbe je na tebe. Tu sú moje triky, ako to spraviť šikovne:

  • namiesto hotelov a hostelov bookni ubytovanie cez Airbnb. Je to ubytovanie priamo u domácich ľudí a je lacnejšie ako hotely. Navyše vieš využiť aj pozývací a business kupón a na každé ubytovanie ušetriť až 82€.
  • keď už bývanie v hoteloch, tak cez booking.com.
  • v kempoch nájdeš okrem miesta na postavenie stanu aj chatky. Miesta na stany stoja od 10€ do 15€ za osobu a extra sa priplácajú sprchy, chatky v kempoch stoja od 80€ do 150€ pre 4 osoby. Keď ste dvaja, oplatia sa viac stany, no ak ste štyria, možno stojí za uváženie aj chatka. Pozor na kempovanie v blízkosti areálu kempu (čiže bez platenia za miesto v kempe), je to zakázané. Kempovať vo voľnej prírode sa môže len tam, kde nie je v blízkosti kemp a za určitých podmienok.
  • alternatívou ku kempovaniu je prenajatie si kemperského auta – napríklad takého Nissanu  nv200. Cena za deň začína na 90€ a na Islande je veľa požičovní, ktoré ich ponúkajú.
island ubytko
Keď stavať stan, tak s výhľadom! Mimochodom, fotka je fotená o druhej ráno, v lete na Islande nie je reálna tma ani v noci.

Jedlo na Islande

Nie je najlacnejšie, no keď nakupuješ v lacnejších obchodných sietiach ako je Kronan, či Bonus, ide to. Zelenina a ovocie stoja buď rovnako alebo sú do 50% drahšie – záleží od druhu, konzervy a sladkosti sú lacné. Naopak, syry a mäso sú neskutočne drahé – stoja o 50% – 100% viac ako u nás. My sme najčastejšie kupovali islandský tvaroho-jogurt Skýr, ktorý bol chutný aj lacný, ovocie, zeleninu, konzervy a cestoviny.

Na jedenie v reštauráciach zabudni, na dennej báze v nich nejedia ani Islanďania, pretože sú tak drahé.

Alkohol je na Islande neskutočne drahý a musí sa kupovať v špeciálnych alkoshopoch. Keď chceš piť, prines si niečo z Duty Free – ideálne nie toho islandského, ten je tiež drahý.

Praktické tipy a triky, ktoré vám v bedekri neprezradia

  • Počasie na Islande sa mení pomaly každých 5 minút. Raz prší a je hmla, potom svieti slnko. Počasie je nevyspytateľné. Veľa ľudí si myslí, že na Islande je zima, no teploty sa cez deň najčastejšie pohybujú medzi 10 a 20 stupňami v lete a -5 až 5 stupňov v zime.
  • Na Island môžeš ísť na pár dní alebo aj na pár týždňov. Najviac atrakcií je na juhu a juhozápade a na ich prejdenie ti stačí aj pár dní alebo týždeň. Keď chceš ísť okolo celého ostrova, určite si naplánuj na Islande minimálne 10 dní.
  • Oddych na Islande: po celom dni chodenia a objavovania je najlepším oddychom horúci termálny kúpeľ. Island má stovky termálnych hotpotov, v ktorých sa dá kúpať. Nachádzajú sa vonku a väčšina z nich je voľne prístupných zdarma. Okrem tých zdarma nájdeš aj kúpaliská s termálnou vodou alebo prírodné hotpoty so vstupným.
  • Zvieratá na Islande: popri ceste bežne vidíš kone a ovce. Na veľa miestach nájdeš takisto nádherné puffiny, tulene, či dokonca veľryby.
island kone
  • Na Islande je viac turistov ako domácich ľudí. Veľa turistov sa k islandskej prírode správa neúctivo, a tak mnoho Islanďanov turistov príliš v láske nemá. Na budúce roky sa hovorí o obmedzení počtu turistov na Islande. Prosím, keď ťa inšpirujem týmto článkom, nebuď tým turistom, ktorého Islanďania nemajú radi.
  • Určite si na Island vezmi nepremokavé topánky. Počas leta veľa prší, v zime veľa sneží.
  • Čo sa týka konkrétnych miest, ktoré sa dajú vidieť na Islande, jednoduchšie je ukázať obrázky. Mňa najviac fascinovali Westmanské ostrovy, ľadovcové jazero Jokulsarlon, Diamond beach posiata ľadovcami a vodopády. Zo zvierat to boli jednoznačne puffiny, pri ktorých som stratila reč.

island

Koľko sme za čo minuli na osobu?

  • cca 110€ išlo na letenky + 30€ na dopravu na letiská,
  • požičanie auta nás vyšlo 150€ na osobu a tankovanie cca 80€ na osobu,
  • na ubytovanie sme vďaka Airbnb pozývacím kupónom zaplatili cca 30€ na osobu, zvyšné ubytovania nás stáli cca 50€ na osobu. Jednu noc sme stanovali a dve noci spali zadarmo u mníchov,
  • nákup darčekov domov stál 60€ a fľaše v duty-free cca 20€ na osobu.
  • približne 120€ sme minuli na jedlo, ktoré sme si kupovali v obchodoch.

Aj s výletom v Manchesteri a Liverpoole to bolo necelých 700€. Mohlo to byť menej aj viac. Rozpočet je každého osobná vec, ja som len chcela ukázať moje priemerné náklady, aby si mal predstavu o tom, na čo sa pripraviť.

Aký to bol zážitok?

Na nezaplatenie, na celý život. Pred príletom na Island som o Islande videla hromadu fotiek a videí, každý hovoril, aké je to super. A vieš, ako je s vysokými očakávaniami? Často zostanú nenaplnené.

No to nie je prípad Islandu. Šokoval ma v tom najpozitívnejšom zmysle slova.

ISLAND

Island nie je jediná krajina, ktorá je oveľa lacnejšia ako si mnohí myslia

Rovnako to platí o Zanzibare, Seychelách, či Filipínach. Všetky som ich precestovala a tipy ako na to šikovne a lacno som spísala na mojom blogu Travelhacker. Tipy využilo už viac ako 600.000 ľudí a môj blog bol ocenený titulom Blog roka v kategórii cestovanie.

Budem rada, keď si ich pozrieš a využiješ aj ty.

O Islande mám toľko tipov, že ak by si začal čítať teraz, skončil by si o tri hodiny

Nechcela som ich nechať zapadnúť prachom, tak som o Islande pripravila knihu, Travelhackerského sprievodcu na Island.

Tam som spísala všetky tipy, ktoré potrebuješ, keď chceš ísť na Island na vlastnú päsť. Od leteniek, cez ubytovanie, auto, stravu, kedy ísť, miesta kam ísť, itineráre, internet, hotpoty, tulene, či puffiny.

 

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

Teraz najčítanejšie

Janka Schweighoferová

Cestovateľka a zakladateľka webu travelhacker.blog. Pomáham ľuďom cestovať po svete šikovne a lacno vďaka praktickým tipom a vychytávkam, ktoré šetria čas, nervy a peniaze. Verím, že precestovať svet môže každý a netreba k tomu milióny na účte. O tom, ako na to, píšem blogy, knihy a robím workshopy.