Denník N

Keď „chorda dorsalis“ absentuje!

Chorda dorsalis – akási chrbtová vzpruha, ktorá oddeľuje menej chamtivé živočíchy od tých bohužiaľ viac chamtivých…

Slováci sú sporivý národ, preukazujú to aj štatistiky rôznych agentúr. Zaujímavé, že si ešte aj z toho mála, čo zarobíme dokážeme ku koncu mesiaca niečo odložiť. Priemerný Slovák vraj podľa ŠÚSR ušetrí mesačne magických 69 eur.

Nebolo to ináč ani u pána Juraja. Ten sa rozhodol, že si časť svojich úspor, konkrétne 50 eur mesačne, nenechá doma v ponožke ale ich niekde zúročí. Keďže sa o finančnú oblasť príliš nezaujímal nechal si poradiť odborníkom.

Po viac ako 3 rokoch sporenia si chcel peniaze vybrať a tak sa začal zaujímať o to, aké výnosy na týchto peniazoch získal a koľko zarobil. Zavolal svojmu odborníkovi, ktorý sa mu však „pochválil“, že už odborníkom dlhšiu dobu nie je a odišiel do zahraničia za lepšími pracovnými príležitosťami.

Tak pán Juraj na všetko ostal sám. Vyhľadal zmluvu, a napísal do spoločnosti list, nech mu pošle detailne vyúčtovanie o tom, koľko jeho vklady zarobili, aby si ich mohol vybrať.

Od inštitúcie, ktorá bola zodpovedná za sporenie mu došlo toto:

1
vyjadrenie poisťovne o stave účtu IŽP – strana 1/2; autor obrázka: Marcel Onufer

Pán Juraj sa dozvedel, že to, čo mu odborník prezentoval ako sporenie daná spoločnosť za sporenie nepovažuje. Tiež sa dozvedel, že zatiaľ čo on za necelé 4 roky uhradil 2104 eur na jeho účte sa niekde stratilo 1291 eur. Pretože hodnota jeho sporenia bola len 812 eur.

Po tejto nepríjemnej informácií mu vybehla žila na čele, ale… ostal duchaprítomný a nezačal rozbíjať všetko čo mu bolo po ruke a pokračoval v čítaní vyjadrenia spoločnosti na druhej strane:

2
vyjadrenie poisťovne o stave účtu IŽP – strana 2/2; autor obrázka: Marcel Onufer

Ako pán Juraj predpokladal, ani druhá strana nebola o nič príjemnejšia ako ta prvá. V podstate sa v nej písalo to isté čo na prvej strane akurát boli čísla rozdelené na drobné.

Ako to, že si to Juraj nevšimol z predošlých výpisov, ktoré mu poisťovňa každoročne zasiela? Lebo výpisy sú napísané tak šalamúnsky,  že si to Juraj ako laik nemá šancu všimnúť. Kliknite pre ukážku: výpisu z účtu IŽP.

To, akým spôsobom prebiehal nasledujúci telefonát pána Juraja s odborníkom, už nechám na vašej predstavivosti ale niečo mi napovedá, že sa pravdepodobne nejednalo o žiadnu intelektuálnu debatku pri ktorej si pán Juraj spokojne popíjal čajík držiac šálku v ruke s vystrčeným malíčkom…

Teórie, prečo sa k pánovi Jurajovi nedostala služba, po ktorej pán Juraj tak bažil sú dve:

  • Odborník nebol odborníkom a vo svojom dobrom úmysle ukazoval pánovi Jurajovi to, čo mu ukázali skúsenejší kolegovia z firmy v ktorej pôsobil
  • Odborník zacítil pach bankoviek z Jurajových úspor natoľko, až ho úplne opantala vidina bezpracného zisku a úmyselne mu zamlčal to, čo by ho pravdepodobne odradilo od kúpy poistky za účelom sporenia

To, ktorá z daných možností je viac pravdepodobnejšia môže byť Jurajovi úplne ukradnuté, jeho ťažko zarobených 1200 eur mu ani jedna z variant neprinavráti.

A toto je poučenie pre vás drahí čitatelia, že slepo dôverovať sa v dnešnej dobe nevypláca a ozaj nie je dobrý nápad nechať capa okopovať vašu záhradku. Obzvlášť v prípade, keď medzi jeho hlavou a dolnými končatinami chýba „chorda dorsalis“ – po našom: chrbtová kosť!

— „A v čom si sporíte vy?“ —

Marcel Onufer


Čítajte viac:

 

Teraz najčítanejšie