Ja na to mám,
navarím si sám …
Obe moje vydaté dcéry, už mamičky, tuším najviac pobavil jeden z drobných darčekov pre oboch zaťov,
lebo po týchto Vianociach vďaka nemu budú žiť s velikánskou a neutíchajúcou, trvalo udržateľnou nádejou,
že ich manželia nielen vtedy, keď to bude nevyhnutné o seba aspoň v kuchyni bez problémov sa postarajú,
keďže od skončeného včerajšieho Štedrého večera prepotrebnou základnou kuchárskou učebnicou disponujú.
Nevšednou, jedinečnou praktickou kuchárkou s množstvom názorných obrázkov, informácií, rád, tipov a postupov
pod podmanivým a povzbudivým názvom: Ja na to mám, navarím si sám s počtom štyridsiatich ôsmich receptov …
na polievky, bravčové mäso, hovädzie mäso, kura, mleté mäso, ryby, bezmäsité a zeleninové pokrmy,
prílohy, šaláty, sladké pokrmy … na sedemdesiatich stranách sú veľmi podrobné a obrázkové návody
ako na to mať a aj bez predchádzajúcich skúseností variť začať, len bude potrebné si ujasniť, teda vopred poznať
presnejší význam niektorých slovíčok: štipka, trochu, hrsť, chvíľa, pretože tie do určitostí musia sa transformovať
ešte predtým, než začiatočník bez akýchkoľvek skúseností odhodlá sa variť podľa tej učiteľskej kuchárskej brožúry.
Vôbec nepochybujem o tom, že na rozdiel od prípravy praženice počas jej aktívneho používania zažije iné avantúry
a keď bude aj dostatočne kreatívny, výsledky jeho kulinárskeho umenia môžu nadobudnúť rozmer vskutku nečakaný,
napríklad keď pri obaľovaní – samozrejme, že už vypitvaného a pokrájaného vianočného kapra a bez šupiniek a hlavy –
do základu z trojobalu, do vajíčka, namiesto piva či koňaku v objeme trochu, aby bol kapor nielen chutnejší
ale ten „trojzábal“ aj lepšie držal, pridá radšej viac než trochu kvalitnej domácej slivovice, aby obaja boli aj veselší …
25.12.2016
Obrázok z vlastných zdrojov