Denník N

Ja na to mám,

navarím si sám …

Obe moje vydaté dcéry, už mamičky, tuším najviac pobavil jeden z drobných darčekov pre oboch zaťov,

lebo po týchto Vianociach vďaka nemu budú žiť s velikánskou a neutíchajúcou, trvalo udržateľnou nádejou,

že ich manželia nielen vtedy, keď to bude nevyhnutné o seba aspoň v kuchyni bez problémov sa postarajú,

keďže od skončeného včerajšieho Štedrého večera prepotrebnou základnou kuchárskou učebnicou disponujú.

Nevšednou, jedinečnou praktickou kuchárkou s množstvom názorných obrázkov, informácií, rád, tipov a postupov

pod podmanivým a povzbudivým názvom: Ja na to mám, navarím si sám s počtom štyridsiatich ôsmich receptov …

na polievky, bravčové mäso, hovädzie mäso, kura, mleté mäso, ryby, bezmäsité a zeleninové pokrmy,

prílohy, šaláty, sladké pokrmy … na sedemdesiatich stranách sú veľmi podrobné a obrázkové návody

ako na to mať a aj bez predchádzajúcich skúseností variť začať, len bude potrebné si ujasniť, teda vopred poznať

presnejší význam niektorých slovíčok: štipka, trochu, hrsť, chvíľa, pretože tie do určitostí musia sa transformovať

ešte predtým, než začiatočník bez akýchkoľvek skúseností odhodlá sa variť podľa tej učiteľskej kuchárskej brožúry.

Vôbec nepochybujem o tom, že na rozdiel od prípravy praženice počas jej aktívneho používania zažije iné avantúry

a keď bude aj dostatočne kreatívny, výsledky jeho kulinárskeho umenia môžu nadobudnúť rozmer vskutku nečakaný,

napríklad keď pri obaľovaní – samozrejme, že už vypitvaného a pokrájaného vianočného kapra a bez šupiniek a hlavy –

do základu z trojobalu, do vajíčka, namiesto piva či koňaku v objeme trochu, aby bol kapor nielen chutnejší

ale ten „trojzábal“ aj lepšie držal, pridá radšej viac než trochu kvalitnej domácej slivovice, aby obaja boli aj veselší …

25.12.2016

Obrázok z vlastných zdrojov

Teraz najčítanejšie