Denník N

Jajbolíto je klasika, ktorej deti porozumejú aj o sto rokov

Je to dobráčisko, nezištný, ochotný riskovať, vyzná sa v chorobách a neberie úplatky. Doktor Jajbolíto je dnes už 87 ročný báčik, ale v klasickej knihe pre deti prežíva ako mladík, približne tridsiatnik, starý mládenec, ktorý má jediné zaľúbenie vo svojich zvieratách. V istom zmysle bol pokrokový – zvieratá nekupoval, ale húfne adoptoval.

Knihu ruského autora Korneja Čukovského čítala moja generácia v rámci rusko – československého priateľstva. Titulov, ktoré sme museli prelúskať, bolo oveľa viac, a kým napríklad z Čuka a Geka si nepamätám nič, Doktor Jajbolíto je taká silná postava, že sa na neho nedá zabudnúť. Ide o nadčasový príbeh, v ktorom sa dej točí okolo Jajbolítovej slabosti pre zvieratá. Základnú partiu tvorí kačka Kika, prasiatko Kroch kroch, krokodíl bez mena, pes Avvo, opička Čičí a sova Bumba. Viacero z nich sa k doktorovej domácnosti pridá hneď v úvode knihy, keď ich Jajbolíto vylieči. Nejde tu však len o poukazovanie na jeho zázračné liečiteľské schopnosti. Doktor neváha opustiť bezpečie svojho domova, aby zachránil kolóniu opíc v Afrike. Cestuje, bojuje s lupičom Barmalejom, lieči a objavuje nové druhy zvierat, napríklad dvojhlavú antilopu čihihotu.

doktor-jajbolito-4

Dej je zrozumiteľný a udrží aj čitateľov od cca 4 rokov. Pre starších bude pôžitkom už len to, že kapitoly sú krátke, písmo väčšie a dialógy hlučné – väčšinu času totiž v knihe niekto na niekoho kričí, deklamuje, volá. Z hlasného čítania sa tak stáva strhujúca dráma, plná varovného a radostného bliakania. Zvieratá navyše hovoria svojskou rečou, ktorej Jajbolíto, samozrejme, rozumie a v deťoch vyvoláva komunikácia v tejto hatlanine záchvaty smiechu.

doktor-jajbolito-3

Doktor Aybolit, ako sa Jajbolíto nazýva v originále, bol adaptáciou inej zahraničnej knihy. Čukovskij našiel inšpiráciu v Doktorovi Doolitlovi od Hugha Loftinga. V našich končinách je známy najmä film o dobráckom veterinárovi v hlavnej postave s Eddiem Murphym. Aj zviera čihihota pochádza z Doolitla, kde dvojhlavú antilopu Lofting nazval pushmi – pullyu (Čukovského ekvivalent: tjani-tolkaj, v slovenčine: čihihota). Z Jajbolíta sa napriek tomu stala významná postavička ruskej kultúry a okrem prózy a originálnej knihy básní o ňom vzniklo množstvo filmov, ako animovaných, tak aj hraných a meno Jajbolíto je odtvedy súčasťou brandov, sloganov či názvov napr. liečiv alebo firiem zaoberajúcich sa zdravotníckym materiálom.

doktor-jajbolito-2

Kornej Ivanovič Čukovskij je považovaný za jedného z najvýznamnejších ruských autorov pre deti, vytvoril množstvo obľúbených postáv, básnických zbierok a románov pre rôzne vekové kategórie. Je o ňom tiež známe, že počas sovietskej éry používal svoju popularitu aj na pomoc autorom, ktorých režim prenasledoval, vrátane Solženicyna. Bol jediným ruským spisovateľom, kto v roku 1958 pogratuloval Borisovi Pasternakovi k získaniu Nobelovej ceny (Komunistická strana vtedy Pasternaka donútila cenu vrátiť).

V novom slovenskom preklade Márie Števkovej knihy Doktor Jajbolíto sa nachádzajú ilustrácie Ľuboslava Paľa, ktoré sú nádherne farebné, dynamické a veselé. Každá rozpráva samostatný príbeh a deti pomocou nich vedia zopakovať dej hoci aj celej kapitoly. Ľuboslav Paľo je našim uznávaným ilustrátorom, ktorý, okrem toho, že získal viacero ocenení, je pozývaný aj do porôt medzinárodných súťaží. Ilustroval viac ako 30 kníh, nielen pre slovenský, ale aj nemecký, taliansky, či anglický trh.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik. Foto: Autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie