Denník N

Je 100% istota, že 100% volebného programu sa nedá zvoliť

Dve tváre
Dve tváre

Pravicový volič hovorí, že nemôže voliť tie existujúce, lebo len z časti vyhovujú. Na pravej strane futrom vznikajú nové strany, ktoré sa chcú odlíšiť práve v tých častiach. Pravicovému voličovi nevyhovuje, že na pravej strane je z čoho vyberať.

Tak takto nejako zaznel jeden z postrehov, ktorý som zachytil v rámci neformálnych rozhovorov po skončení Programovej konferencie SaS.

A moje postrehy z Programovej konferencie?

Kopa vízii, kopa jasných odborných predstáv, o tom, ako viesť krajinu tak, aby sa tu dalo dobre žiť. Aby boli obyvatelia Slovenska dobrou spoločnosťou pre ostatný svet. Sulík ako predseda dal dohromady ľudí, ktorí majú predstavu a ktorí sa dokázali poradiť s odborníkmi, ako tieto predstavy dopracovať.

Strih odbočka:

Kade-tade počúvam každého, čo by bol rád zaradení do kategórie “intelektuál”, ako Smer, namiesto toho, aby ako správny politici niekam krajinu viedli, tak robia politiku prieskumu verejnej mienky. Naposledy v súvislosti s tým, ako Smer mení slogan svojej predvolebnej kampane. Osočujú Smer z toho, že to nerobí preto, že takto chce robiť politiku, ale že to Smer robí preto, že takto mu najviac voličov dá hlas, aby priateľom a ich biznisu dobre bolo.

Strih, koniec odbočky.

Som kresťan-katolík a okrem toho lekárnik. Vidím do veci a téma eutanázie, tak ako je momentálne uchopená, je mi strašidelne proti srsti. Je to dôvod prečo nevoliť SaS? Téma eutanázie sa dotýka niekoľkých jednotlivcov. Kto číta moje texty vie, že v takomto prípade vždy napíšem: Ale týchto sa to týka na 100%. Teraz naopak napíše: No týka sa to pár percent, ktorí neumierajú ľahko. Viac ako 90% z nás umrieme, že si to ani nestihneme všimnúť.

Podobne je to s témami okolo homosexuálov. Je to téma, ktorá mi je, tak ako sa prezentuje, vrcholne protivná. Veľmi som ocenil, že nastal v SaS posun a v tejto oblasti sa chcú sústrediť na problematiku “registrovaného partnerstva”. A to tak, že má ísť o čisto administratívno-právny inštitút prístupný každému. Aj párom rovnakého aj párom rôzneho pohlavia. Skvelá správa pre mňa. Dve ženy by nežili v manželstve (termín považujem za vyhradený pre pomenovanie sviatostného aktu), ale v partnerstve. Dvaja dospelí (muž a žena) by mohli právne upraviť svoje vzťahy ako sme zvyknutý v manželstve a nemuseli by uzatvárať manželstvo (zas ten jazykovedný termín.  Vízia upravená v duchu prianí spoločnosti. Bez rezignácie na svoju predstavu o správnej, morálnej a pravdivej spoločnosti.

Ako občan tejto krajiny nechcem byť za debila, lebo nemám prehľad v tisícoch výnimiek, ktoré Smer doniesol do nášho právneho systému, aby tí, čo v tom vedia chodiť, mohli byť občanmi vyššej kategórie. SaS má po tejto stránke super riešenia pre daňové a odvodové a sociálne oblasti. Koľkých ľudí sa táto oblasť týka? Je to 95% z nás, čo nie sme za vodou.

Ako zamestnanec by som nechcel, aby moja firma míňala peniaze na veci, ktoré ani mne ani firme nič neprinášajú. Zamestnancov je v tejto republike niekoľko miliónov. Pre nich môže zrušenie, škrtanie, zjednodušovanie priestoru pre podnikanie priniesť desiatky eur vo výplatách navyše. Peňazí, ktoré stojí pracovná zdravotná služba pre administratívu, školenia vodičov-obchoďákov či koncesionárske poplatky právnických firiem. Koľko ľudí by vďaka tomu mohlo mať vyššie prémie, väčší základný plat či podiely na zisku? Státisíce?

A potom sa dočítam v statusoch po internete, ako je SaS nevoliteľná, lebo… Koľkých ľudí sa dotýka to, čo je pre vás nevoliteľné? Naozaj chcete čakať na tú politickú stranu, ktorá prinesie pre vás na 100% vyhovujúci spôsob riadenia tejto krajiny? Potom vám ale asi neostáva nič iné, len si túto svoju stranu založiť a sám sa aj zvoliť.  No ale to by bolo v rozpore s tým, že vám vadí rozdorbenosť pravicovej opozície… Tak čo vlastne to vaše lebo…, tak čo vlastne to vaše ale… má priniesť?

Na tej konferencii prezentovali profíci svoju predstavu o tom, ako ten ich kus spoločnosti (zdravotníctvo, dane, životné prostredie, proste všetko) má podľa nich byť vedený, aby bolo Slovensko dobré miesto na život. Vždy to prezentovali straník spolu s nejakým profíkom v danej oblasti. Nie, neboli to Sulíkove predstavy. Alebo si myslíte, že Drgonec, Szalay, či chlapík z INECO alebo nebodaj Jančura by sa  ako sulíkove figúrky prezentovali, ako podľa Sulíka má vyzerať rezort spravodlivosti, zdravotníctva, dane či doprava? Naozaj si myslíte, že keď predseda rozkáže, tak by sa správali ako Filko?

Volebný program – to sú jasné vízie, jasná ponuka, ako by mohol Slovensko vyzerať, keby SaS dostalo 30-50% hlasov v marcových voľbách do NR SR a keby SaS zostavovalo vlastnú vládu. Tak to ale isto-iste nebude. Ak bude SaS v reformnej pravicovej vláde, bude sa z toho programu ustupovať. Utopista nie som, preto neočakávam, že za svoj hlas dostanem 100% programu SaS. To sa proste nedá. A to je vlastne splnenie toho vášho ale…, tak sa splní to vaše lebo…

Nuž, tak si to takto v nedeľu, s bruchom plným chylomikrónov preberte. Uvažujte nad tým, či je vaša požiadavka 100% istoty dosiahnuť 100% dokonalosť volebného programu  a súčasne aj 100% dokonalosť morálneho osobnostného profilu politikov vôbec zmysluplná.

Hovoríte, že ale… ?

Vie čo znamená vaše ale…? Vaše ale… znamená, že ďalšie 4 roky sa bude realizovať program strany Smer. Ten má program na ochranu nesvojprávnych občanov Slovenska zložený podľa výsledkov verejnej mienky.  Priemerný občan bez akejkoľvek ambície rozvíjať túto krajinu formou prieskumu verejnej mienky tvorí program strany Smer.

  1. Občan, ktorý nedostane žiadne pravdivé a správne informácie, občan, ktorí dostane informácie z TA3, zo samodiskusie RTVS.
  2. Na základe týchto podkladov odpovie na prieskum verejnej mienky.
  3. A na takomto základe vznikne volebný program, ktorého jediným cieľom je byť zvolený.
  4. č.b.t.d.

Nič z toho, čo je v tom programe sa nemusí už nikdy zrealizovať. Cieľ bude splnený. Povie sa niečo v ďalšom diele samodiskusie. Zadá sa nový prieskum verejnej mienky. A na jeho základe sa občanom venuje 1,9€ z jeho vlastných daní ako odmena za volebný hlas. Jediným cieľom toho ich programu je byť zvolený. Nič viac. Hlavne byť zvolený, aby ich podnikaniu dobre bolo. Žiadne vízie, žiadne predstavy, žiadna ponuka na výber. Smer neponúka do súťaže o výber budúceho smerovania Slovenska. To je to vaše ale…

V apríli 2016 niekto do poslaneckých lavíc zasadnúť musí. Aj keby k voľbám prišli čo i len 3 ľudia, začne 150 poslancov dostávať plat a následne niekoľko tisíc ľudí svoje platy v kadejakých dozorných radách či výkonných funkciách štátnych podnikov. Váš hlas im dá plat.  A koncom apríla 2016 na 100% vznikne programové vyhlásenie vlády.

Sú len dve možnosti:

  1. Programové vyhlásenie vlády bude obsahovať vízie, kam sa bude Slovenská republika pre nás samých uberať, ako sa budú štátne firmy riadiť a ako sa bude kontrolovať ich riadenie.
  2. Programové vyhlásenie bude obsahovať rozdelenie peňazí z vašich daní na súkromné účty v podobe vratiek za budúce CTčka, budúce ničneriešiace IT projekty, v podobe odmien za vysedávanie v dozorných radách či dvoch-troch platov za 2-3 obsadené štátne funkcie.

Áno, takto ultimatívne sú dnes rozdelené odborné kapacity v tejto republike. Na jednej strane sú profíci, ktorí majú predstavy o rozvoji spoločnosti tohto štátu a spojili si sa so straníkmi. Na strane druhej sú ľudia, ktorí vo voľbách vidia nástroj na naplnenie svojej peňaženky.

Je to plne o vašom osobnom charaktere. Ciele, ktoré vložíte do týchto volieb sú prejavom vášho osobného charakteru. Uvažujte o tom, s bruchom plným chylomykrónov.  Je to ako s tým programom SaS po voľbách. Aj z neho sa uplatní len časť. No aká časť, to je závisí, koľko percent u vás osobne získa to vaše ale…

Pod čiarou: Útoky ad hominem, nadávanie iným a brigádnika z IP adresy 176.118.111.117 z komentárov mažem. Internet je veľký, hlavne v tomto okolí, vaše právo na slobodu slova môžete realizovať kde len chcete.


Teraz najčítanejšie