Denník N

Je naozaj Švajčiarsko tak drahé ako sa hovorí?

Áno je! To už Vám prezradím hneď teraz, že Švajčiarsko je pre nás neskutočne drahé, ale prezradím Vám zopár tipov ako ušetriť, alebo aspoň aby ste nemali zbytočné výdavky.

Vo Švajčiarsku sme navštívili mestá Bazilej (Basel) a Luzern. Mesto Bazilej je tak blízko k Francúzku a k Nemecku, že časť letiska je na území Francúzska. Po pasovej kontrole sa môžte rozhodnúť ktorú krajinu chcete navštíviť. 

Samozrejme naša cesta viedla doprava čiže do Švajčiarska. Bazilej nepatrí medzi najznámejšie mestá čiže sme mali na pláne premiestňovať sa medzi mestami autom. Prenajali sme si auto cez http://www.rentalcars.com/ ako zvyčajne, ale keď sme šli poň nastal problém. Po prenajatí mi napísali síce email, že k prenajatiu tohto auta bude potrebná kreditná karta, ale som si povedal však nebol problém s prenajatím ani na Islande, nejak to prehovoríme. Neprehovoríte! Ani jedna zo štyroch spoločností nám neprenajala auto z dôvodu, že nemáme kreditnú kartu. Darmo sme ich presviedčali, že máme dostatočnú finančnú hotovosť na našich kartách, boli debetné a nezobrali ich. Záloha ktorú by zadržali na účte bola dosť vysoká (2000 frankov) a asi preto som ich nepresvedčil. Takže ak máte kreditky prenajať auto môžete, ak nie ostáva vám improvizácia ako nám.

 

Mali sme šťastie, že sme navštevovali kamaráta, ktorý potom prišiel pre nás na letisko. Uňho sme sa aj ubytovali,takže s ubytovaním teraz nemáme skúsenosti, ale pravdepodobne by bolo lacnejším riešením ubytovať sa vo Francúzsku alebo v Nemecku. Náš kamarát býva v neďalekej dedinke Muttenz. Krásna malá dedinka, kde môžete pozorovať Švajčiarov ako si žijú svoj každodenný život. S toho kľudu čo ich obklopuje nastane aj vo vašej duši večný pokoj.

Na ďalší deň sme mali na pláne mesto Luzern, ale bez auto to bolo komplikovanejšie. Nevzdávali sme sa, a začal som vyhľadávať ako sa tam dostať, a došli sme nato, že jediná možnosť je ísť vlakom. Lístok som kupoval online, ale na stanici zo stroja by vás stál rovnako. Spiatočný lístok Muttenz – Luzern pre dve osoby 120€, je to neskutočná cena, ale aspoň sa dostanete všade vlakom, a premávajú dosť často až do večera. Lístky si môžete zakúpiť na stránke https://www.sbb.ch/ alebo ako som písal v automate na vlakovej stanici. Lacnejšie riešenie by bolo ešte pridať sa k niekomu do auta na https://www.sk.blablacar.com/ , ale keď sme my potrebovali odvoz žiaľ nám tento spôsob nevychádzal. Peniaze sme si menili v banke „Kantonalbank“ kde Vám vymenia bez problémov peniaze. Ak meníte eurá stačí Vám isť iba do predsiene kde vložíte eurá do stroja a ono vám vydá franky alebo opačne. My sme menili britské libry takže sme museli ísť až dnu, kde ich nám vymenili. Na viacerých miestach môžete platiť aj eurami, ale samozrejme s nevýhodným kurzom. Anglicky hovoria skoro všade, takže problém sme nemali ani s komunikáciou.

Do Luzernu sme dorazili pred obedom, našim hlavným cieľom bola hora Mt.Pilatus a ak nám zostane čas tak aj mesto. S Luzernu sme išli ďalej do neďalekej dedinky Kriens. Lístky sme si kupovali v automate ešte na vlakovej stanici dnuka, a autobusová stanica je oproti vlakovej. Naše lístky skoro nikde nekontrolovali, až potom sme zistili že lístok ktorý sme mali bol aj na vlak dobrý, takže si môžete vybrať s čím tam ísť. Autobus išiel asi 15-20 minút, kde sme vystúpili odtiaľ už nás viedli turistické tabule k lanovke, ktorá vedie na horu. Vlastne na horu sa dostanete dvoma spôsobmi, jeden je ktorým sme išli my, lanovka. A druhý spôsob je, ísť loďou na druhý koniec s kadiaľ vás zoberie najstrmšia zubačka na svete. Cena zubačky a lanovky je úplne rovnaká. 

Pilatus Kulm je samotný vrch, kam sme nešli z dôvodu nedostatku času. Chceli sme kúsok turistiky, čiže smerom hore lanovkou a dole pešo. Zo samotného vrchu by nám trvala trasa dole 4 až 5 hodín, takže naša cesta viedla k vyhliadkovému miestu Fräkmüntegg, čo nás stálo iba 20 frankov na osobu, výhľad hovorí sám za seba. 

Cesta dole s Fräkmüntegg trvá 2 až 2 a pól hodiny. Určite stojí zato a aspoň ušetríte. Ešte stále cítim v pľúcach ten čerstvý vzduch, čo som nasal do seba cestou dole.

Keď sme došli dole ešte nám zostal čas aj na prehliadku mesta, čo ma potešilo keď už sme vychytali takéto krásne počasie.

Strava :

Stravovanie v reštaurácií je neskutočne drahé, pre veľké pivo sme zaplatili 8,50€. Ale vodu nemusíte kupovať, ak máte zo sebou fľašu, vodu môžete napustiť skoro na každom rohu. Všade kde sme sa potulovali bola niekde fontánka s čerstvou, studenou vodou samozrejme zadarmo. Ak by ste sa stravovali vo Švajčiarsku odporúčam v potravinových obchodoch COOP majú hotové teplé jedlá, ktoré boli prekvapivo chutné. Toto stálo 8,50, čo je dobrá cena si myslím, keď pivo bolo v rovnakej cene. 

Alebo takýto parádny koláč na ulici stojí 3,50 frankov. 

Ak by ste mali možnosť prejsť na večeru za hranice do Nemecka, určite choďte. Ušetríte niekoľko eur , za 4 eurá sme dostali najväčší kebab môjho života. A tak isto cena všetkého klesne na polovicu alebo až na štvrtinu. 

Ak by ste chceli zobrať domov nejaký švajčiarsky syr, a máte iba príručnú batožinu nekupujte! My sme síce mali iba čokoládu zo sebou, ale keď som uvidel tabule čo všetko nepustia von s krajiny, bál som sa aj o čokoládu. A to ešte k tomu som musel otvoriť batoh, a colník ukázal na čokoládu, že to je pre neho, trvalo mi pár minút kým som došiel nato že si robí srandu.

Ak sa Vám páčil náš článok, sledujte naše potulky ďalej na :

Facebook : https://www.facebook.com/worksavetravelrepeat2011/?ref=aymt_homepage_panel

Instagram : https://www.instagram.com/work_save_travel_repeat/

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UC-I5sKFiPyCvUMMNgDcGI1A

Teraz najčítanejšie

Ladislav Póczos

Ahoj, som závislý na cestovaní. Cestujeme spolu s priateľkou už od roku 2011, a vtom našli sme svoj spoločný koníček... Začali sme si robiť video záznamy o našich cestovaní, ktoré sú niekedy strašne lacné oproti cestovkám, tak som sa rozhodol písať aj blog. Možno pomôžem niekomu pre krásny a lacný výlet. :)