Denník N

Jeden svet a dva dokumentárne pohľady na tému: život utečencov

Utečenecký tábor verzus presídlenie. Obe možnosti sú lepšie, ako zostať v krajine, kde zúri vojna alebo vás prenasledujú. Ani jedna možnosť však nie je 100% ideálna. V pondelok 16. októbra sa v kine Lumiere premietnu dva dokumentárne filmy o utečencoch: Salam Neighbor a Utečenci: kto ich potrebuje?

Som prekladateľka filmových titulkov. V preklade to znamená, že môj pracovný čas zahŕňa aj pozeranie filmov, ktoré prekladám pre  filmové festivaly. Oplatí sa ich vidieť.

Aké je žiť v utečeneckom tábore? Ako taký tábor funguje? Mladí americkí filmári sa rozhodli spraviť niečo, o čo sa predtým nikto nepokúsil. Podarilo sa im presvedčiť OSN, aby sa mohli na mesiac presťahovať do Za’atari, obrovského utečeneckého tábora v Jordánsku, len pár kilometrov od Sýrie. Chceli spoznať nie len život v tábore, ale aj samotných utečencov. Po niekoľkomesačnom plánovaní a vybavovaní sa ocitli medzi stanmi a prívesmi ostatných obyvateľov tábora. Spoznali osudy ľudí v tábore, jeho fungovanie im priblížil aj samotný riaditeľ a spriatelili sa s 10-ročným Raoulfom, ktorý žije v tábore s otcom a prekonáva traumy z vojny v Sýrii.

Salam Neighbor sa premietal v Lumieri už pred pár mesiacmi. Vtedy sa premietania zúčasnil aj bývalý riaditeľ Za’atari, Kilian Kleinschmidt, a po filme nasledovala krátka beseda. Vysvetlil, že jeden z problémov je, že tábory postavili len ako dočasné riešenie dlhodobého problému a tomu zodpovedá aj ich kvalita. Bolo by omnoho praktickejšie a aj lacnejšie postaviť rovno plnohodnotné obydlia. Hoci sa tvrdí, že utečenci sa po skončení konfliktu vrátia do svojej krajiny, nie je to tak a treba pracovať na ich zaradení do spoločnosti, hovoril.

Predstavte si, že vo vlastnej krajine vám ide po krku vláda a prežili ste niekoľko rokov vo väzení ako politický väzeň. Prídete ho Holandska, pridelia vám byt a začínate nový život. Doslova. Holandčina je ťažká, hlavne ak bývate v časti krajiny, kde sa ťažko dorozumie aj rodený Holanďan. Aby ste si našli dobrú prácu, okrem jazyka musíte získať vzdelanie, lebo vám neuznali diplom. Je ťažké nadviazať nové priateľstvá a zvyšok rodiny ostal v domovskej krajine. Aká je alternatíva? Do utečeneckého tábora sa vrátiť nechcete, v rodnej zemi vám hrozí smrť a v inej krajine nemáte azyl.

Utečenci: kto ich potrebuje? ponúka iný pohľad na tému utečencov. Na prvý pohľad ukazuje šťastný koniec príbehu utečencov, z ktorých sa stávajú obyvatelia novej krajiny. Tento proces však sťažuje niekoľko vecí, okrem spomínaných prekážok aj proti-imigrantské výroky nie len holandských politikov.

Oba filmy majú spoločných niekoľko vecí. Osobné príbehy, nepriaznivé životné podmienky a búranie mýtov o utečencoch. Obzvlášť ma zaujalo ako sa filmy zamerali na ľudskú dôstojnosť, ktorá nie je len o jedle a streche nad hlavou, ale o zaradení do spoločnosti a pocite, že ste človek s vlastnými potrebami, nie len prijímateľ univerzálnej humanitárnej pomoci.

Premietanie filmov Salam Neighbor a Utečenci: kto ich potrebuje? v pondelok 16.10. je súčasťou GLOBAL MIGRATION FILM FESTIVAL, ktorý organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v októbri 2017 v Bratislave. Filmy Global Migration Film Festival sú premietané počas festivalu Jeden svet vo filmovej sekcii Svet v pohybe, ktorá vznikla v spolupráci Človeka v ohrození a IOM.

Filmy budú premietané v pôvodnom znení so slovenskými titulkami (preklad: Zuzana Šplhová).

 

Teraz najčítanejšie

Zuzana Šplhová

Som freelance prekladateľka filmových titulkov z angličtiny a španielčiny. Prekladanie zaberá väčšinu môjho dňa, ale nájdem si čas aj na čítanie a hltanie nových informácií prakticky o všetkom (ktoré sa často pretaví do bezcieľneho skúmania internetových vôd). V lete sprevádzam interpretov festivalu Pohoda a snívam, že raz o tom nezabudnem napísať blog.