Denník N

Jeden svet na utorok – korupčná výchova aj stereotypy o Afrike

Posledný festivalový deň si vychutnajte naplno, najbližší Jeden svet vám totiž čaká až o rok. Našťastie vás čaká ešte 14 filmov a dve diskusie s niekoľkými menej aj viac exkluzívnymi hosťami a hostkami.

Predstavte si, že sa s rodinou presťahujete na vidiek, aby ste ušli ruchu mestského života a mohli sa venovať rodine. A tu sa odrazu dozviete, že vám prakticky za novým domom plánujú postaviť novú atómovú elektráreň. Presne to sa stalo fínskej učiteľke Hanne vo filme Atómový sused, ktorý premietame v kine Lumiére o 17:30. Ako zareagovala, sa dozviete vo filme.

Dokumentárna snímka Atómový sused

Témou, ktorá je známa asi každému z nás – korupciou – sa zaoberá pilotný diel televízneho cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami, ktorý uvedieme aj dnes na Jednom svete. Film s názvom Korupčná výchova je sondou do života tých, ktorí sa rozhodli nemlčať. Dokument, ktorý ukazuje komplikovaný boj za uznanie celospoločenského prospechu varovného signálu individuálneho hrdinu, si môžete pozrieť v kine Mladosť o 18:00.

Po premietaní ešte tému korupcie neodložíme. V diskusii s názvom Odvaha nemlčať budeme hľadať odpoveď na otázku, čo viedlo ľudí, ktorí verejne upozornili na korupciu, k ich rozhodnutiam a čo môže bežný “obyčajný” človek spraviť pre to, aby sme žili v lepšej krajine. Diskutovať bude Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na machinácie pri predsedníctve Slovenska v Rade EÚ, Katarína Hatráková, ktorá kontrolovala sociálne zariadenie Čistý deň a keď jej bolo bránené vo výkone jej práce, tak sa obrátila na médiá a Oskar Fegyveres, svedok v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. V kine Mladosť o 19:00.

Z trochu iného súdka, avšak stále až priveľmi vztiahnuteľná aj na Slovensko, je snímka gréckej režisérky Angélique Kourounis Zlatý úsvit – ako to vidím ja. Dokument hovorí o vzostupe gréckeho politického zoskupenia Zlatý úsvit, ktoré sa ani len netají svojim neonacistickým smerovaním. Autorka vo filme kriticky dokumentuje metódy tejto strany, siahajúce od populistického rozdávania jedla nezamestnaným, až k brutálnemu šikanovaniu cudzincov, a dokonca vražde. Vo filme aj vďaka výpovediam „slušných“ sympatizantov tohto zoskupenia vyvstáva veľmi zreteľná paralela nielen s niekdajším nástupom nacistov v medzivojnovom Nemecku, ale aj s úspechmi podobných hnutí inde vo svete vrátane Slovenska. V Univerzitnej knižnici o 16:00.

Zlatý úsvit – Ako to vidím ja sa bližšie prizrie úspechu otvorene neonacistickej strany v Grécku

Poslednou festivalovou premiérou tohto ročníka festivalu Jeden svet – a že ich nebolo málo – je slovenská snímka Kvety pre Európu. Film na príklade dvoch regiónov v Keni poukazuje na nie vždy férové vzťahy medzi bohatou Európou a rozvojovými krajinami, medzi globálnym Severom a Juhom. Kladie pritom otázky, kto z týchto vzťahov profituje viac či menej. O 18:00 v KC Dunaj.

Na film následne voľne nadviaže diskusia s názvom Afrika medzi riadkami – (nielen) o Afrike bez stereotypov. Dvaja novinári a dokumentarista, ktorý natočil dokument o vzťahu Európy a Afriky, budú spoločne debatovať o tom, ako je možné reflektovať tento kontinent bez toho, aby sme skĺzli k stereotypom a zaužívaným pravdám o „čiernom kontinente“. Diskutovať budú Tomáš Lindner z týždenníku Respekt, režisér filmu Kvety pre Európu Adam Hanuljak a Peter Ivanič z novinárskej iniciatívy Svet medzi riadkami. O 19:00 v KC Dunaj.

Ďalšie tipy:

  • My sme počiatok ľudstvo, kinom Mladosť, 20:30
  • Zomrieť pre dizajn, KC Dunaj, 20:30
  • Divošky mesačného cyklu, Univerzitná knižnica, 17:45

Peter Stanka

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.