Denník N

Jeden svet na víkend: lahôdky pre filmových fajnšmekrov

Sobotné ráno a vám v hlave ešte stále znejú rytmy večernej (Ne)udržateľnej párty? V rámci udržateľných zajtrajškov si namiesto raňajok + obeda doprajte spánok (šetrí planétu!) + brunch, pretože potom vás už pozývame do Afriky!

Sobotné lahôdky pre filmových fajnšmekrov

O pol tretej uvedieme v Kine Film Europe strhujúci dokument režisérky Johanny Schwartz Najprv nás budú musieť zabiť. Na chvíľu sa teleportujeme do Mali, kde po vojenskom puči zakázali reprodukovať akúkoľvek hudbu. Viete si predstaviť dni bez jediného tónu obľúbenej muziky? Ani miestni umelci nie. Pred právu šaria ujdú do exilu a každým svojím vystúpením riskujú životy.

Namiesto čaju o piatej si doprajte bicykľovačku v KC Dunaj. Film Autá vs. bicykle hovorí o neutíchajúcom boji vodičov proti cyklistom v uliciach svetových metropol. Film režiséra Fredrika Gerttena je o Berlíne, o Sao Paule a vlastne aj o našich mestách. Ak vás zaujíma, prečo sa na nový obchvat peniaze vždy nájdu, ale milovníci jazdy na dvoch kolesách musia na cestách riskovať životy, ostaňte po premietaní aj na diskusiu Bicyklová doprava v meste. Hosťami budú Pavol Griač z Magistrátu mesta Bratislava, Tomáš Peciar z Cyklokoalície a odborníčka na dopravu Tatiana Kratochvílová.

Je pre nás cťou, ak sa nám naozaj podarí vytvoriť Jeden svet – napríklad tým, že spojíme filmárov s ich publikom. Medzi tohtoročnými hosťami festivalu bude aj filmárka Nathalie Borgers, ktorá príde diskutovať o svojom filme Honba na Heidera. Kto bol v skutočnosti Jörg Haider, najúspešnejší európsky pravicový populista? Kresťan? Nacista? Metrosexuál? Režisérka sa snaží odhaliť jeho skutočnú osobnosť a odkrýva manipulatívne techniky politikov, aké s obľubou využívajú aj u nás. Film si môžete pozrieť o 18 hod. v Kine Mladosť.

25688

Čo nasleduje, keď sa z trojky stane jednotka, odhalí dokument Švédska teória lásky o 20:30 h. v sále VŠMU. Film o tom, ako to dopadne, keď sa ženy oslobodia od mužov, seniori od svojich detí a pubertiaci od otravných rodičov. Na toto premietanie rozhodne nechoďte sami, aj napriek štipľavej severskej irónii by vám mohlo byť smutno! Ak ho nestihnete, ešte budete mať šancu v nedeľu o 19 hod. na tom istom mieste.

Nedeľné menu pre labužníkov

My v Bratislave sme všetci cool a in, no v mnohých krajinách žijú aj dospelí v područí svojich rodičov. Na nedeľu sme pripravili hneď dve silné šálky kávy.

Film Po Arabskej jari je príbehom Egypťanky Hind Náfiovej, ktorá prišla v roku 2011 do Káhiry podporiť protesty proti vojenskému režimu. Demonštrovala podobne ako tisícky iných žien a rovnako ako ony sa musela vysporiadať so zatýkaním či mučením bezpečnostnými zložkami. Aby zabránili v ďalšom boji za slobodu a spravodlivosť, uväznili ju aj vlastní príbuzní. Dokument nakrútila Gini Reticker, režisérka nominovaná na Oskara, a uvedieme ho o 14:30 h. v KC Dunaj.

Ani dospelé deti čínskych rodičov to nemajú ľahké, najmä ak sa im viac páčia príslušníci rovnakého pohlavia. Úcta k tradícii tu býva silnejšia než láska, a tak Andy svoju orientáciu pred matkou tají a Cherry už si zariadila fingované manželstvo. Moja teplá čínska svadba je film talianskej režisérky Sophie Luvara a premietneme ho o 18:45 h. v Barco na VŠMU.

Nedele sú skvelou príležitosťou na stretnutia a rozhovory, a to platí aj pre festival Jeden svet.

Na večeru budeme servírovať diskusie vo výbornej spoločnosti. O 18:00 sa stretnú Daniel Milo z Globsec Policy Institut, sociológ Michal Vašečka a odborník na politický marketing Adam Znášik. V  Café Europa v Kine Mladosť budeme hovoriť na tému Extrémizmus v nás.

Pre extrémy okolo nás ani nemusíme chodiť ďaleko. Na autentickú road movie s prvkami hororu vás pozýva slovenský filmár Juraj Mravec so svojím novým projektom Mir Vam. Počas cesty po vojnovej línii zničeného Donbasu, medzi Ukrajinou a separatistickým Doneckom, stretáva ľudí, ktorých vojna pripravila o to najdôležitejšie – o blízkych a pocit bezpečia. Dokument odpremieta Kino Film Europe o 17:30 hod.

Ako momentálne Život na východnej Ukrajine vyzerá porozpráva na diskusii po premietaní  sám pán režisér, spolu s novinárkou Stanislavou Harkotovou a Máriou Radvakovou, humanitárnou pracovníčkou Človeka v ohrození.

A na dobrú noc pre vás pripravíme festivalové tipy na pondelok!

Autorka: Zuzana Límová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.